Sajtóhírek

Magyar tagozatára figyelt a johannita közösség

2017/03/04 - Kitüntették Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspököt a Johannita Rend idei évnyitó fogadásán.

Egy ábra, egy üzenet

2017/01/25 - Bibliai logók készítésének szenteli a reformáció emlékévét egy kárpátaljai fiatalember. Bábel tornya, Jerikó, Pál apostol – csak néhány azok közül a bibliai helyszínek és személyek közül, amelyek némi kreativitással és hozzáértéssel ötvözve egyetlen ábrába sűrítve egész történeteket mesélnek el, és kedvet adhatnak a bibliaolvasáshoz.

Az anyaméh gyümölcse jutalom

2017/01/25 - A Kárpátaljai Református Egyház a reformáció 500., jubileumi évéhez egy egészen különleges programmal kapcsolódott. A reformáció gyermekei elnevezésű projekttel az egyház célja a gyermekvállalásra való ösztönzés. Ennek kapcsán tartottak január 24-én sajtótájékoztatót Jánosiban.

Mindenki Margit nénije

2017/01/25 - Mindenki szeretne hosszú, boldog életet élni. De mitől teljesedik be egy élet igazán? Mi a megelégedettség titka? Talán pénz, vagyon, sikerek, elismerés? Azt hiszem, úgy a leghitelesebb, ha erről egy hosszú életet megélt, boldog embert kérdezek. Egy nénit, aki mindennap megvívja a maga harcait, de még nem volt olyan alkalom, hogy ne lett volna egy mosoly, egy kedves szó és egy csésze kávé a hozzá betévedő számára. Egy nénit, akinek az udvara az év háromnegyed részében virágoktól illatos. A nagyberegi Katona Margit nénit a helyi református líceum diákjai évtizedek óta szívesen látogatják a hatalmas korkülönbség ellenére is.

Nagyobb áldás nem volt és nem is lesz – Hivatalosan is elkezdődött a Reformáció Gyermekei Program

2017/01/25 - Rendhagyó módját választotta a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) a reformáció emlékéve megünneplésének: 2017-ben Reformáció gyermekei elnevezéssel kampányt indított a gyermekvállalás népszerűsítése mellett. Az ötletet, melyhez időközben a Magyarországi Református Egyház Zsinata is csatlakozott, kritika és dicséret egyaránt éri. Egy biztos: eredeti elgondolás indult el vidékünkről, és az akcióhoz egyre többen csatlakoznak.

ELKÉSZÜLT A TELJES AUDIO BIBLIA

2017/01/24 - A statisztikai adatok alapján Magyarországon nagyságrendileg fél millió fogyatékkal élőről tudunk. Megközelítőleg 85 000 ember küzd látásproblémákkal: gyengénlátók, aliglátók, vakok és siketvakok egyaránt vannak köztük. Elsősorban számukra készült el a revideált új fordítású Biblia (RÚF 2014) hangzó változata.   

Csillagpont 2017-ben Debrecenben

2017/01/15 - Büszkén keresztyének  Öt munkaágban várják önkéntesek jelentkezését az idei Csillagpontra. A nyolcadik Kárpát-medencei Református Ifjúsági Találkozónak ezúttal Debrecen ad otthont július 25–29. között. A rendezvény központi témája 2017-ben a reformáció.

Külhoni egyházi vezetőkkel találkozott Áder János

2016/12/16 - Áder János államfő meggyőződése szerint az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el a magyarságukat. A köztársasági elnök erről a külhoni egyházi vezetők tiszteletére adott ebéden beszélt december 8-án a Sándor-palotában.

Az egyházak segítik a kisebbségben élő magyarokat identitásuk megtartásában

2016/12/09 - Áder János meggyőződése szerint  az egyházak segítenek abban, hogy a kisebbségben élő honfitársaink nem veszítik el önmagukban a magyart. A köztársasági elnök erről  a határon túli egyházi vezetők tiszteletére adott ebéden beszélt csütörtökön a Sándor-palotában.  

Indul a Kárpát-medencei református oktatási intézmények adománygyűjtése

2016/11/06 - A Kárpát-medence református iskoláinak tanárai és diákjai 2010 óta minden év végén adománygyűjtést szerveznek. A Kárpát-medencei Református Oktatási Alap céljaira befolyt összeg rendeltetése, hogy segítséget nyújtson nehéz helyzetben lévő, Magyarország határain kívül működő református oktatási/nevelési intézményeknek, illetve segítse ilyen intézmények elindítását.

Református rádiók, ha találkoznak

2016/10/14 - A Kárpát-medence református közösségei szoros kapcsolatot ápolnak egymással. Ennek erősítését segítik a térség egyházi sajtóorgánumai is. Szeptember 26–27-én találkoztak egymással református rádióink a Miskolc melletti Mályin. Ahol Kárpátalját a Pulzus Rádió illetve a KRE kommunikációs osztálya  képviselte. „Hídépítés – az átgondolt küldetés – hatékonyabb, célszerűbb feladatmegvalósítás” – ezzel a címmel szervezték meg a kétnapos találkozót, melynek fő feladata a rádiós misszió hatékonyságának növelése a fiatalok és betegpasztorációban részesülők között.

Gyorssegély a kiégett kárpátaljai gyerektábornak

2016/10/12 - Az október elsején leégett Bereg Camp megsegítésére adománygyűjtést indított a Magyar Református Szeretetszolgálat, majd október 7-én gyorssegéllyel érkezett a szervezet küldöttsége a helyszínre.

Zene, amely feltölt – Beregszászban csendült fel a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje

2016/10/03 - Katartikus – talán ez a legkifejezőbb jelzője a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2016 elnevezésű koncertsorozat szeptember 28-ai beregszászi állomásának. Miközben e beszámoló megírásához készülődtem, egyre az járt a fejemben, hogy újra megtörtént. Mármint újra megtörtént az a csoda, mellyel két éve, 2014. október 27-én leptek meg az Égiek a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) dísztermében. Legutóbb ugyanis akkor szolgált helyszínéül a város az említett programnak. A Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2001-ben indult, akkor még Határon Túli Magyarok Zenéje néven. Kezdetben csupán a magyar fővárosban, 2005-től pedig már határon túli helyszíneken is megszervezték a koncerteket.

Isten minden gyermekben értéket teremtett

2016/09/21 - A megújult nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium ünnepélyes felavatását követő napon, szeptember 18-án vasárnap délelőtt került sor a Kárpát-medencei református iskolák közös tanévnyitójára. A nagyenyedi vártemplomban tartott ünnepségen Szegedi László missziói előadó, a kollégium egykori diákja hirdette az Igét az 1Móz 6,9–22 alapján. Az istentiszteleten a Kárpát-medence harminchat református tanintézete képviseltette magát. Az esemény végén Popper Cserepes Zsófia nyugalmazott királyhágómelléki oktatónak átadták a Bethlen-díjat.

486. tanévét kezdi a Sárospataki Teológia

2016/09/19 - Megújult internátusokkal és nyolcvan új hallgatóval kezdi a 2016/2017-es tanévet a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, amely szeptember 4-én tartotta akadémiai közgyűléssel egybekötött tanévnyitó istentiszteletét a sárospataki református templomban.

Véget ért az egységes lelkészképesítő vizsga

2016/09/16 - Szeptember 13-án és 14-én tartották az egységes lelkészképesítő vizsgát a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinati Székházában. A kétnapos eseményen összesen ötvenhatan adtak számot tudásukról, voltak közöttük, akik – határon túli intézmények hallgatóiként – különbözeti vizsgát tettek.

Évzárás a FRIGY-ben

2016/06/08 - Június közeledtével egyre több iskolában szólalt meg az utolsó csengő. A főiskolások és egyetemisták azonban még csak most rugaszkodnak neki a szakdolgozatírással, vizsgákra való felkészüléssel és a könyvek fölé görnyedten eltöltött éjszakáknak. A tanév végeztével a Főiskola Református Ifjúsági Gyülekezet is záró alkalmakkal készült a nyári szünet előtt.

Egységes Lelkészképesítés

2016/04/22 - Július 31-ig lehet jelentkezni az őszi egységes lelkészképesítő, honosító, illetve különbözeti vizsgára.

Felhívás testvérkapcsolatok létesítésére

2016/04/14 - Körlevélben fordult Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a Magyar Református Egyház gyülekezeteihez és intézményeihez.

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház adománya

2016/04/14 - A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház gyülekezeti tagjai egy éven adományokat gyűjtött a Zsinat 2015 februárjában a Kárpátalján élő testvérek megsegítésére hirdetett felhívására. A Zsinat a komáromi székhelyű Diakóniai Központot bízta meg a gyűjtés megszervezésével és lebonyolításával, amely a kárpátaljaiak több programját és kérelmét is támogatta.

Archívum

Keresés dátum szerint:


Aktualitás beküldése