Sajtóhírek

Megalakult a Nemzeti Vallásturizmus Tanács

2021/12/03 - Amikor magunkat meg akarjuk mutatni a világnak, akkor valójában nem magunkat akarjuk megmutatni, hanem azt az isteni szeretetet, ami bennünket új életre hívott el – mondta Balog Zoltán püspök, a Nemzeti Vallásturizmus Tanács megalakításának bejelentése után szerdán. A most létrehozott szervezet célja a kiadott sajtónyilatkozat szerint, hogy a vallásturizmus a magyar turisztikai szektor kiemelt ágazatává váljon, és így közösségeink és az egyének személyes testi, lelki és szellemi fejlődéséhez járuljon hozzá, alkalmat adjon nekik arra, hogy felfedezzék vallási és kulturális történelmüket, megtapasztalják ember és Isten kapcsolatát.

Ismét gyűjtést szervez az Oktatási Alap

2021/12/03 - Gyűjtést indít a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap a magyar református intézményekben, országhatáron innen és túl. Ebben az évben szerbiai és horvátországi magyar nyári táborok, a Kézdivásárhelyi Református Kollégium újonnan épülő általános iskolája, rimaszombati kollégiumfelújítás, nagydobronyi cigányóvoda bútorozása és zilahi iskolabusz is szerepel a támogatottak listáján. Az alap a külhoni Bibliaprogramot is segíti, amely új fordítású Bibliákat juttat el a kilencedik osztályos diákokhoz. A csatlakozáshoz szükséges letölthető dokumentumokat cikkünk alján találja.

Ismét Steinbach Józsefet választották a MEÖT elnökévé

2021/12/03 - Újra Steinbach József református püspököt választották meg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnökének és Fischl Vilmos evangélikus lelkészt főtitkárnak a következő ötéves ciklusra a szervezet éves közgyűlésén – közölte a MEÖT csütörtökön az MTI-vel.

Tűzeset Beregújfaluban

2021/11/20 - 2021. november 10-én tűz ütött ki egy családi házban Beregújfaluban. A három gyermeket nevelő házaspár háza szinte teljesen lakhatatlanná vált a falban keletkező elektromos vezetékek zárlata miatt.  Istennek hála és a tűzoltók emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően a tüzet sikerült megfékezni. A kistérség polgármestere és a környező gyülekezetek, valamint az egyházkerület diakóniai központja azonnal felajánlotta segítségét a családnak, akik jelenleg a szomszédoknál találtak ideiglenes, de kedves befogadásra. Az anyagi kár hatalmas, de hálásak vagyunk azért, hogy az eset emberáldozatot nem követelt. Azóta elkezdődött az ingatlan felújítása.

Vizsgáztak a lelkészjelöltek

2021/09/27 - Negyven lelkészjelölt vizsgázott a tizenegyedik egységes lelkészképesítő vizsgán szeptember 14-15-én, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületében. Diplomájuk honosítását három lelkipásztor kérte. Negyven lelkipásztorjelölt vizsgázott az elmúlt napokban az Egységes Lelkészképesítő Bizottság előtt, Budapesten. A jelölteknek hat év teológiai tanulmány – beleértve a szükséges gyakorlatokat és az egyéves segédlelkészi szolgálatot – követően kell megállniuk az egyházi vezetők előtt, hogy elhivatottságukról, gyakorlati készségeikről, teológiai és társadalomismereti tudásukról számot adjanak.

Zajlott a munka a zsinaton

2021/09/27 - Megerősítették a Doktorok Kollégiumának új vezetőségét és szavaztak a diakóniai díjakról az egyházi tisztségviselők a szeptemberi zsinat második napján, Balatonszárszón. Az ülésnapon az új református alkotmány tervezetét is napirendre tűzték. A szeptember 24–25-én ülésező református döntéshozók úrvacsorával erősítették meg lelki összetartozásukat a Balatonszárszón rendezett zsinat második napján, mielőtt az aktuális ügyek tárgyalására tértek volna. Igét hirdetett Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök.

„Mosolyt minden hátizsákba”

2021/07/29 - Véghajrában a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtése Még néhány napig lehet csatlakozni a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) nyári adománygyűjtéséhez, hogy minél több rászoruló gyermeknek legyen szebb a nyara. A kicsik és nagyobbak teljesen díjmentesen vehetnek részt a napközis és ottalvós kirándulásokon, több napos táborokban. Ehhez a 1358-as szám hívásával vagy utalással is hozzá lehet járulni. A hónap elején hirdette meg „Mosolyt minden hátizsákba” elnevezésű adománygyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat. A szervezet 4,8 millió forintot szeretne összegyűjteni, amely 100 rászoruló gyermek táboroztatását tenné lehetővé. A tervek szerint idén nyáron 10 napközis és 8 ottalvós tábort szervez az MRSZ, a helyszínek között pedig fővárosiak és vidékiek egyaránt szerepelnek. Augusztus elején a Nyilas Misi Ösztöndíjat elnyert diákok számára rendezi meg tehetségtáborát az alapítvány Dánfokon, akiket a szabadidős programokon kívül szakmai mentorok segítségével tehetségük kibontakoztatásában is tovább segítenek a szakemberek. A táborok sorát augusztus második felében Budapesten zárják; a napközis táborban a Szeretetszolgálat munkatársai azokkal a 14 év alatti gyermekekkel töltik együtt napjainkat, akik hátrányos helyzetükből fakadóan már korábban kapcsolatba kerültek a Szeretetszolgálattal, legyen szó akár tanszeradományról vagy karácsonyi kívánság teljesítéséről. Fotó: Neményi Márton Tematikus táborokban sem lesz hiány: Ózdon összesen 100 nehéz körülmények között nevelkedő gyermeket fogadnak hat turnusban, három-háromnapos napközis táborokra az alapítvány munkatársai és önkéntesei. A Magyar Nemzeti Bank jóvoltából megvalósuló „Érted a pénzed” táborokban a 7-12. évfolyamos diákok pénzügyi ismereteit fejlesztik, és a könnyen érthető élménypedagógiai módszereken keresztül válaszokat kapnak a családi gazdálkodást érintő kérdésekre is. A táborok zárásaként Budapestre utaznak a csoportok, ahol a kikapcsolódáson kívül élesben is kipróbálhatják az előző nap tanult ismereteket. „Kiemelten fontosnak érezzük, hogy a gyermekek a hosszú bezártság után élményekben gazdag nyarat tudjanak magukénak, és ebben ne akadályozza őket a család anyagi helyzete” – mondta Bogát Enikő, a Magyar Református Szeretetszolgálat programvezető munkatársa. „Célunk, hogy az országos adománygyűjtésnek köszönhetően olyan programokat szervezzünk a kisgyermekek számára, melyekre talán nem is lenne más esélyük eljutni, kizárólag ingyenes táborainkon keresztül" – tette hozzá Nagy Gábor szociális fejlesztési ágazatvezető. Az adománygyűjtéshez a 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon online bankkártyás fizetéssel, valamint a szervezet CIB 10702019-85008898-51100005 (közlemény: „táborok”) bankszámlaszámára való utalással lehet csatlakozni. reformatus.hu

Gyászjelentés

2021/06/17 - A Katetéka oldalon található és nagyon népszerű 365 Bibliai történet című hitoktatói segédanyag szerzője, Evert Kuijt holland író, 82 éves korában hazatért a mennyei hazába. Számos könyv, ifjúsági regény és gyermebiblia írója illetve fordítója volt. Legismertebb könyve a Kinderbijbel, amiből magyarul sajnos csak az ószövetségi rész jelent meg, Gyermekbiblia címmel. Ez a kiváló könyv a címével ellentétben inkább olyan fiataloknak és felnőtteknek szól, akik szeretnék az Ószövetség történeteit átlátni, összefüggéseiben olvasni. Legyen áldott Evert Kuijt emléke, olvassuk, használjuk a könyveit, hitoktatói anyagait. Erősítsen minket is az ige, ami a gyászjelentésén áll: Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim – így szól az Úr. Ézsaiás 55,8. #EvertKuijt #365bibliaitörténet katetéka/facebook

„A levágott tagok élnek, mert élni akarnak”

2021/06/16 - A mi magyar nagypéntekünk, a mi magyar Golgotánk és Kálváriánk Krisztus áldozata nélkül nem lesz az önmagunk feletti győzelem napja és velünk maradó állapota, megváltásunk záloga – mondta Balog Zoltán a nemzeti összetartozás napján a Nemzeti Színházban. A magyar fájdalom életösztönünk riadója, a magyar bánat nem lemondó – hangoztatta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke pénteken, a nemzeti összetartozás napján a budapesti Nemzeti Színházban mondott ünnepi beszédében. A rendezvényen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. Balog Zoltán a Tizenhárom almafa című színdarab előtt beszélt, és úgy fogalmazott a Trianonban elcsatolt országrészek kapcsán, hogy „A levágott tagok élnek, mert élni akarnak.” Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megkezdődtek az egységes lelkészképesítő vizsgák

2021/06/11 - Több mint nyolcvan, teológiát végzett jelölt vizsgázik a napokban a tizedik egységes lelkészképesítő vizsgán. A lelkipásztori pályára készülők gyakorlati és elméleti tudásukról, valamint elhivatottságukról adnak számot a következő napokban. – Az egész egyház felelőssége a lelkészképesítés és a lelkipásztori pályára való alkalmasság megállapítása – mondta Fazakas Sándor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanára. A Zsinati Lelkészképesítő Bizottság előadója szerint fontos, hogy a jelöltek alkalmasságát megállapító bizottságokban az egyházi kerületek vezetőiből és a négy magyarországi teológia szaktanáraiból állnak. – A vizsgákon a fő hangsúly az útra indítás. Valamennyi jelölt túl van már rövidebb-hosszabb gyakorlati képzéseken és a lelkipásztori szolgálat kezdetén találja magát. Ezeken az alkalmakon érezniük kell az egyház támogató szeretetét, illetve a belső, isteni elhíváson felül a külső, egyházi elhívást is.

Elindult a megvanirva.hu

2021/04/26 - Ma indul a megvanirva.hu, a Dunántúli Református Egyházkerület új internetes újságja. Steinbach József ajánlja az új oldalt figyelmükbe.

Alakuló ülését tartja a Magyarországi Református Egyház

2021/02/17 - legfőbb törvényhozó testülete, a Zsinat 2021. február 17-én. A következő hat évre Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét választották a testület lelkészi elnökévé, a világi elnök pedig Molnár János, a Tiszántúli Református Egyházkerület főgondnoka lett.

Az egység szolgálatában

2021/02/15 - A határon túl élő reformátusság helyzetét mindig is belügyeként kezelte a Magyarországi Református Egyház, ezért – amint erre a kilencvenes években ismét lehetőség nyílt – nélkülözhetetlenné vált a Kárpát-medencei kapcsolattartás megszervezése. Czanik András Kárpát-medencei referens a közös felelősségvállalást és a mindennapokban is megvalósuló református egységet tekinti szolgálata alapjainak.

Február 17-én alakul meg az MRE Zsinata

2021/01/27 - A járványügyi előírások szigorú betartása mellett, a Károli-egyetemen tartják a Zsinat alakuló ülését – erről az Elnökségi Tanács leköszönő, a szolgálatukat folytató és új tagjainak szerdai közös tanácskozásán döntöttek. A Magyarországi Református Egyház 2021. január 20-án tartott Elnökségi Tanácsa a leköszönő, a szolgálatukat folytató és az új elnökségi tagok részvételével zajlott. Az Egyház tisztújításával kapcsolatban az új Zsinat alakuló ülésének helyszínét és időpontját is meghatározták. A járványügyi előírások szigorú betartása mellett az ülésre a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán kerül sor, 2021. február 17-én. MRE Kommunikációs Szolgálatreformatus.hu  

Megalakult a Dunamelléki Egyházkerület új közgyűlése

2021/01/27 - „A bűnbocsánat következménye, hogy meg tudjuk egymást hívni – gyülekezeteinkbe, egyházunkba, keresztyénségünkbe” – az őszinte egymás felé fordulás fontosságára emlékeztetve köszöntötte a Dunamelléki Református Egyházkerület alakuló közgyűlésének résztvevőit Balog Zoltán ősszel megválasztott püspök január 25-én.

Krisztus szeretetével sietnek a bajba jutott emberek segítségére

2021/01/16 - PÁL SÁNDOR: KÁRPÁTALJÁN MINDENRE SZÜKSÉG VAN, A HELYZET EGYRE BORZASZTÓBB Kevesen vannak, akik saját vagyonukkal segítenek másokon, még kevesebben, akik ezt nem jelképesen teszik. Pál Sándor, a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány elnöke hosszú évek óta áldozza saját pénzét arra, hogy másoknak esélyt adjon a megmaradásra. A szervezet főként Kárpátalján támogatja a bajbajutottakat, de jelen van Erdélyben és itthon is. Pál Sándor túl a 65-ön is tele van energiával.

Új püspök és főgondnok Felvidéken

2020/12/16 - A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egyetemes választási bizottsága december 9-én tartott ülésén számolta össze az általános tisztújítás szavazatait. Az egyház új püspökévé Géresi Róbert abaújszinai lelkipásztort választották, az új főgondnok Porubán Ferenc lesz. Magyar lelkészi főjegyző Rákos Loránt, a Kövecses-Naprágyi Református Társult Anyaegyházközség lelkipásztora, világi főjegyző pedig Kiss Pál mérnök-közgazdász lett.

Elhunyt Tarr Kálmán

2020/10/27 - Életének 74. évében elhunyt Tarr Kálmán lelkész, a Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadójának alapító igazgatója, a Magyar Bibliatársulat egykori főtitkára.

Sajtóközlemény

2020/09/14 - „Az állampolgároknak joguk van a biztonságra! Ez a polgári védelem alapja” A CODE VDIC projekt megvalósítása félidőben   A COVID19 helyzet miatt a CODE VDIC (HUSKROUA/1702/8.1/ 0035) projekt konzorciuma 2020. augusztus 18-19.-én online meetingek keretében tartotta meg a 2. és 3. Projekt- és Irányító Bizottsági Ülését, valamint a 3. Projektmeetinghez kapcsolódó Kiképzők Felkészítése tréninget, amelyet az elkövetkezendő időszakban helyi tréningek és tapasztalatcserék sora követ majd.  

Elmarad a szeptemberi egységes lelkészképesítő vizsga

2020/09/07 - Elmarad az egységes lelkészképesítő vizsga, melyet 2020 szeptemberében tartottak volna a Sárospataki Református Teológiai Akadémián. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa a terjedő koronavírus-járvány miatt hozta meg határozatát augusztus 17-i ülésén. A vizsgára csaknem százan jelentkeztek. A magas létszám miatt – járványügyi szempontból – a testület nem tartja biztonságosnak a kétnapos esemény lebonyolítását – tájékoztatta az egyház kommunikációs szolgálatát az Elnökségi Tanács. A lelkészképesítő vizsgát várhatóan tavasszal pótolják. Az új időpontról minden jelentkezőt értesítenek. reformatus.hu

Archívum

Keresés dátum szerint:


Aktualitás beküldése