Sajtóhírek

Krisztus szeretete megbékélésre és egységre indítja a világot

2022/08/31 - Augusztus 31-én kezdődik az Egyházak Világtanácsa (EVT) 11. nagygyűlése, amelynek Karlsruhe ad otthont. Idén először a szeretet a tanácskozás témái közé került. A Magyarországi Református Egyházat Balog Zoltán püspök, a Zsinat lelkészi elnöke és Dr. Szólláth Bernadett zsinati jogtanácsos képviseli a németországi eseményen.

Isten akaratából, folytatás következik

2022/06/17 - „Továbbra is bízom abban, hogy a finn igazságszolgáltatás az ügyészi megközelítéssel ellentétben az »igazságra« alapozza döntéseit. Reménykedem a győzelemben, és másokat is arra bátorítok, hogy éljenek a szólás- és a vallásszabadsághoz való alapvető jogukkal.“ Päivi Räsänen finn parlamenti képviselő, 2011 és 2015 között belügyminiszter, férjével, Niilo Räsänennel és családjával Magyarországra érkezett és exkluzív interjút adott a Református.hu portálnak.

Maradnunk kell, és túlélni

2022/05/03 - A szíriai polgárháború napjaink egyik legsúlyosabb, elhúzódó konfliktusa, a válság sújtotta területen a politikai rendezés továbbra is elérhetetlennek tűnik. A halálos áldozatok száma meghaladja a hatszázezret, az országot több mint hat és fél millióan hagyták el. A szíriai menekültek legnagyobb része a szomszédos országokban – Jordániában (670 ezer), Libanonban (844 ezer) és Törökországban (3,65 millió) – tartózkodik menekülttáborokban. Százezrek vándoroltak át a Balkánon is, hogy Európában találjanak új hazát.

Új szín a gyülekezeti kóruséneklésben

2022/05/03 - Bemutatják a Reménykedve várjuk motettagyűjtemény darabjaitKegyelem címmel rendez koncertet a Dicantus Énekegyüttes a Budapest-Fasori református templomban április 30-án, szombaton este. Az est különlegessége, hogy régi egyházi témájú darabok mellett, felcsendülnek a Reménykedve várjuk című, decemberben a Kálvin Kiadónál megjelent motettakötet darabjai is. A gyűjtemény célja, hogy mai, fiatal szerzők darabjai is bekerüljenek a gyülekezeti kórusok repertorájába. A Reménykedve várjuk című kötetről még megjelenésekor beszélgettünk Kecskés D. Balázs szerkesztővel, aki egyben a gyűjtemény egyik zeneszerzője.

Több millió forint értékű gyógyszerrel támogattuk az ungvári kórházat

2022/04/14 - Április 8-án érkezett Szeretetszolgálatunk küldöttsége Kárpátaljára, hogy átadja 3,2 millió forint értékű gyógyszeradományunkat az Ungvári Központi Városi Klinikai Kórház számára. Az egészségügyi intézményben nagy létszámmal látnak el felnőtteket és gyermekeket egyaránt, és a kialakult helyzetben hiánycikké váltak az alapvető gyógyszerek. Az adománynak köszönhetően akár életmentő műtétek végrehajtására is sor kerülhet a jövőben.

Szeretethíd Kárpátaljáért – elindult a regisztráció a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokra

2022/04/14 - 2022. május 20-21-én szervezi meg tizennegyedik alkalommal Szeretethíd elnevezésű önkéntes akcióját a Magyar Református Szeretetszolgálat. A programra olyan magánszemélyek és közösségek jelentkezését várják, akik saját lakókörnyezetükben szívesen végeznének önkéntes tevékenységet. Az országhatárokon átívelő megmozdulás egyúttal nemes célkitűzést is szolgál. A „Szeretethíd – Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok” a Magyar Református Szeretetszolgálat egyik legnagyszabásúbb programja, mely 2009-es indulása óta már több tízezer embert szólított meg önkéntes tevékenység végzésére idehaza és a környező országok magyarok lakta településein. A legtöbb csoport ilyenkor környezetét igyekszik az összefogás erejével szebbé tenni, így több tucat játszótér, közpark, templomudvar és temetőkert is megszépült a Szeretethídnak köszönhetően. Másik jellemző segítő tevékenység az idősek, betegek vagy fogyatékkal élők felé történő odafordulás: zenés-verses műsorokkal vagy saját készítésű süteményekkel is megörvendeztették már az önkéntesek az évek során a környezetükben élőket. Az elmúlt időszakban még inkább előtérbe került az önkéntes segítségnyújtás kiemelkedő fontossága. Az ukrán-orosz fegyveres konfliktus hatására korábban soha nem tapasztalt összefogásnak lehettek tanúi a Szeretetszolgálat munkatársai. A háború kirobbanása óta már közel négyezren jelentkeztek az MRSZ-nél, hogy szeretnének részt venni a menekülőkért végzett misszióban. Sokan a segítőpontokon a személyes ellátásban találták meg helyüket, míg mások tolmácsolással vagy szálláshely felajánlásán keresztül tapasztalhatták meg az önkéntességben rejlő lélekemelő érzést. Éppen ezért az idei önkéntes program jelmondata: „Szeretethíd Kárpátaljáért”, amely kettős célt szolgál: a korábbi években népszerű feladatok mellett idén külön buzdítanak a szervezők mindenkit arra, hogy kapcsolódjanak be környezetükben a menekülteket segítő szolgálatba. Emellett a kiemelt helyszíneken a résztvevőknek lehetőségük nyílik adományaikkal is támogatni a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját, melynek összegét a Kárpátalján maradottak ellátására fordítja a szervezet. A 14. Szeretethíd 2022. május 20-21-én kerül megrendezésre, melyre a regisztráció már elindult a program honlapján, a http://www.szeretethid.hu/ oldalon.

Új alkotmánytörvénytől a misszióig – két napon át ülésezett a Zsinat

2022/04/08 - Nagy Béla kárpátaljai főgondnokot és a Koreai Presbiteriánus Egyház küldöttségét is fogadták a Balatonszárszón ülésező Zsinaton. A XV. Zsinat ötödik ülésszakát április 6-án és 7-én rendezték meg. Átadták a 2021. évi diakóniai díjakat, megszavazták az új egyházi alkotmánytörvényt, más témák mellett az egyházi oktatás fejlesztéséről és a Kárpát-medencei missziós stratégiáról is egyeztettek.

Felmentés a szólásszabadság perben

2022/03/30 - Minden vádpont alól felmentették Päivi Räsänen volt finn belügyminisztert és Juhana Pohjola evangélikus püspököt. A Helsinki Bíróság a nemzetközi figyelmet kiváltó szólásszabadság-perben március 30-án hozott elsőfokú ítéletet.

Kárpátalja, Ukrajna

2022/03/24 - Balog Zoltán zsinati elnök írása a Mandiner hasábjairól „Most azokat segítjük át Magyarország felé a határon, akik évtizedek óta azt hallgatják az ukrán médiában, hogy a magyarok szeparatisták, ellenségek, ezért ott van nekik a bőrönd, a vasútállomás, pakoljanak, menjenek. S most velük együtt azok közül is elmennek sokan, akik ilyen ellenséges propagandát terjesztettek rólunk, magyarokról.”

Rendkívüli vizsgaszervezési szabályok azon ukrajnai tanulók érettségi vizsgáira vonatkozóan, akik ideiglenes védelemre jogosultak

2022/03/24 - A rendkívüli eljárás lehetőséget biztosít a magyar érettségi vizsga letételére azok számára, akik Ukrajnában a 2021/2022-es tanévben középiskolájuk utolsó évfolyamán folytatták a tanulmányaikat és ezt iskolai bizonyítvánnyal vagy más, az ukrajnai iskolájuk által – akár elektronikusan – kiállított és hitelesített dokumentummal igazolni tudják. A Kormány 115/2022. (III. 22.) Korm. rendelete az ideiglenes védelemre jogosultként elismert tanulók érettségi vizsgára bocsátásának rendkívüli szabályairól Tájékoztató azon ukrajnai vizsgázók számára, akik nem nyújtottak be érettségi jelentkezést Magyarországon 2022. február 15-éig Tájékoztató azon ukrajnai vizsgázók számára, akik legalább egy vizsgatárgyból benyújtottak érettségi jelentkezést Magyarországon 2022. február 15-éig   oktatas.hu

Lelki adomány

2022/03/21 - Kárpátaljai magyarok és ukrán ajkúak egyaránt voltak a harcok elől elmenekülteknek szervezett vasárnap esti fasori áhítaton. A magyarul nem beszélőknek tolmács fordított. Az alkalom célja – amelyen Balog Zoltán református püspök és Osztie Zoltán katolikus plébános is bátorította a menekülteket – az anyagi vagy tárgyi segítség melletti lelki támogatás volt.

A közös imádság megerősít

2022/03/18 - Szükségünk van Istenre és egymásra is, hogy ne csupán testileg vészelhessük át ezt az időszakot, hanem a lelkünket is meg tudjuk erősíteni – fogalmazott Balog Zoltán, püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, amikor a Magyarországra menekülők számára szervezett imaalkalomról kérdeztük. Március 20-án este hét órakor a Budapest-Fasori Református Egyházközség templomába várnak ugyanis közös imádságra minden, Kárpátaljáról és Ukrajna más részeiről érkező menekültet.

A jövő egyházát építik

2022/03/11 - A GEKIB-et, azaz a Generális Konvent Ifjúsági Bizottságának egyeztető fórumát március 7-én, 8-án és 9-én rendezték meg Mályiban. A találkozót a Kárpát-medencében működő református ifjúsági szervezetek számára tartják meg minden fél évben, hogy egymástól tanuljanak, megosszák a nehézségeiket, örömeiket, és közös eseményeket szervezzenek. Most 35 szervezet 40 képviselője jött el. Kárpátaljáról ebben az évben az ismert okokból nem érkeztek, de a közösség gyűjtést rendezett a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szövetség (KRISZ) részére.

Megalakult a Nemzeti Vallásturizmus Tanács

2021/12/03 - Amikor magunkat meg akarjuk mutatni a világnak, akkor valójában nem magunkat akarjuk megmutatni, hanem azt az isteni szeretetet, ami bennünket új életre hívott el – mondta Balog Zoltán püspök, a Nemzeti Vallásturizmus Tanács megalakításának bejelentése után szerdán. A most létrehozott szervezet célja a kiadott sajtónyilatkozat szerint, hogy a vallásturizmus a magyar turisztikai szektor kiemelt ágazatává váljon, és így közösségeink és az egyének személyes testi, lelki és szellemi fejlődéséhez járuljon hozzá, alkalmat adjon nekik arra, hogy felfedezzék vallási és kulturális történelmüket, megtapasztalják ember és Isten kapcsolatát.

Ismét gyűjtést szervez az Oktatási Alap

2021/12/03 - Gyűjtést indít a Kárpát-medencei Református Oktatási Alap a magyar református intézményekben, országhatáron innen és túl. Ebben az évben szerbiai és horvátországi magyar nyári táborok, a Kézdivásárhelyi Református Kollégium újonnan épülő általános iskolája, rimaszombati kollégiumfelújítás, nagydobronyi cigányóvoda bútorozása és zilahi iskolabusz is szerepel a támogatottak listáján. Az alap a külhoni Bibliaprogramot is segíti, amely új fordítású Bibliákat juttat el a kilencedik osztályos diákokhoz. A csatlakozáshoz szükséges letölthető dokumentumokat cikkünk alján találja.

Ismét Steinbach Józsefet választották a MEÖT elnökévé

2021/12/03 - Újra Steinbach József református püspököt választották meg a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnökének és Fischl Vilmos evangélikus lelkészt főtitkárnak a következő ötéves ciklusra a szervezet éves közgyűlésén – közölte a MEÖT csütörtökön az MTI-vel.

Tűzeset Beregújfaluban

2021/11/20 - 2021. november 10-én tűz ütött ki egy családi házban Beregújfaluban. A három gyermeket nevelő házaspár háza szinte teljesen lakhatatlanná vált a falban keletkező elektromos vezetékek zárlata miatt.  Istennek hála és a tűzoltók emberfeletti erőfeszítéseinek köszönhetően a tüzet sikerült megfékezni. A kistérség polgármestere és a környező gyülekezetek, valamint az egyházkerület diakóniai központja azonnal felajánlotta segítségét a családnak, akik jelenleg a szomszédoknál találtak ideiglenes, de kedves befogadásra. Az anyagi kár hatalmas, de hálásak vagyunk azért, hogy az eset emberáldozatot nem követelt. Azóta elkezdődött az ingatlan felújítása.

Vizsgáztak a lelkészjelöltek

2021/09/27 - Negyven lelkészjelölt vizsgázott a tizenegyedik egységes lelkészképesítő vizsgán szeptember 14-15-én, a budapesti Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának épületében. Diplomájuk honosítását három lelkipásztor kérte. Negyven lelkipásztorjelölt vizsgázott az elmúlt napokban az Egységes Lelkészképesítő Bizottság előtt, Budapesten. A jelölteknek hat év teológiai tanulmány – beleértve a szükséges gyakorlatokat és az egyéves segédlelkészi szolgálatot – követően kell megállniuk az egyházi vezetők előtt, hogy elhivatottságukról, gyakorlati készségeikről, teológiai és társadalomismereti tudásukról számot adjanak.

Zajlott a munka a zsinaton

2021/09/27 - Megerősítették a Doktorok Kollégiumának új vezetőségét és szavaztak a diakóniai díjakról az egyházi tisztségviselők a szeptemberi zsinat második napján, Balatonszárszón. Az ülésnapon az új református alkotmány tervezetét is napirendre tűzték. A szeptember 24–25-én ülésező református döntéshozók úrvacsorával erősítették meg lelki összetartozásukat a Balatonszárszón rendezett zsinat második napján, mielőtt az aktuális ügyek tárgyalására tértek volna. Igét hirdetett Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök.

„Mosolyt minden hátizsákba”

2021/07/29 - Véghajrában a Magyar Református Szeretetszolgálat adománygyűjtése Még néhány napig lehet csatlakozni a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) nyári adománygyűjtéséhez, hogy minél több rászoruló gyermeknek legyen szebb a nyara. A kicsik és nagyobbak teljesen díjmentesen vehetnek részt a napközis és ottalvós kirándulásokon, több napos táborokban. Ehhez a 1358-as szám hívásával vagy utalással is hozzá lehet járulni. A hónap elején hirdette meg „Mosolyt minden hátizsákba” elnevezésű adománygyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat. A szervezet 4,8 millió forintot szeretne összegyűjteni, amely 100 rászoruló gyermek táboroztatását tenné lehetővé. A tervek szerint idén nyáron 10 napközis és 8 ottalvós tábort szervez az MRSZ, a helyszínek között pedig fővárosiak és vidékiek egyaránt szerepelnek. Augusztus elején a Nyilas Misi Ösztöndíjat elnyert diákok számára rendezi meg tehetségtáborát az alapítvány Dánfokon, akiket a szabadidős programokon kívül szakmai mentorok segítségével tehetségük kibontakoztatásában is tovább segítenek a szakemberek. A táborok sorát augusztus második felében Budapesten zárják; a napközis táborban a Szeretetszolgálat munkatársai azokkal a 14 év alatti gyermekekkel töltik együtt napjainkat, akik hátrányos helyzetükből fakadóan már korábban kapcsolatba kerültek a Szeretetszolgálattal, legyen szó akár tanszeradományról vagy karácsonyi kívánság teljesítéséről. Fotó: Neményi Márton Tematikus táborokban sem lesz hiány: Ózdon összesen 100 nehéz körülmények között nevelkedő gyermeket fogadnak hat turnusban, három-háromnapos napközis táborokra az alapítvány munkatársai és önkéntesei. A Magyar Nemzeti Bank jóvoltából megvalósuló „Érted a pénzed” táborokban a 7-12. évfolyamos diákok pénzügyi ismereteit fejlesztik, és a könnyen érthető élménypedagógiai módszereken keresztül válaszokat kapnak a családi gazdálkodást érintő kérdésekre is. A táborok zárásaként Budapestre utaznak a csoportok, ahol a kikapcsolódáson kívül élesben is kipróbálhatják az előző nap tanult ismereteket. „Kiemelten fontosnak érezzük, hogy a gyermekek a hosszú bezártság után élményekben gazdag nyarat tudjanak magukénak, és ebben ne akadályozza őket a család anyagi helyzete” – mondta Bogát Enikő, a Magyar Református Szeretetszolgálat programvezető munkatársa. „Célunk, hogy az országos adománygyűjtésnek köszönhetően olyan programokat szervezzünk a kisgyermekek számára, melyekre talán nem is lenne más esélyük eljutni, kizárólag ingyenes táborainkon keresztül" – tette hozzá Nagy Gábor szociális fejlesztési ágazatvezető. Az adománygyűjtéshez a 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon online bankkártyás fizetéssel, valamint a szervezet CIB 10702019-85008898-51100005 (közlemény: „táborok”) bankszámlaszámára való utalással lehet csatlakozni. reformatus.hu

Archívum

Keresés dátum szerint:


Aktualitás beküldése