Hírek

A KMNE ünnepi díjátadóján

2024/03/17 - „Annak a nemzetnek van jövője, amely biblikus értékeket tart szem előtt és arról nem csak beszél, hanem meg is éli.” - Zán Fábián Sándor A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete „Talpra magyar!” címmel kézműves- és alkotói pályázatot hirdetett a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, melynek díjátadó ünnepségére március 15-én került sor a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban.   A díjátadó kezdetén Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke kért áldást a jelenlévőkre:  

Kárpátaljai gyülekezetek is csatlakoznak a Bach mindenkinek programsorozathoz

2024/03/14 - Tízéves a Bach Mindenkinek Fesztivál  Bachot az ötödik evangélistaként is szokták emlegetni, művei pedig alkalmasak arra is, hogy mindannyiunkat közös imára, közös elmélyedésre hívjanak a zenében, az egyetlen világnyelvben – véli Kovács Zalán László tubaművész, a tízesztendős Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója.  A jubileumi programsorozathoz idén gyülekezetek is csatlakozhatnak

Egyházkerületi lelkészgyűlést tartottak március 7-én

2024/03/11 - A Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészei március 7-én találkoztak a beregszászi gyülekezet nagytermében, bár voltak, akik a jelenlegi helyzet miatt on-line csatlakoztak be a tanácskozásba. A napirendi pontok magukba foglalták az egyházi élet következő eseményeit, sor került több imádságra, valamint László Károly lelkipásztor bizonyságtételére is. A témák között szerepelt a konfirmáció gyakorlatának megvitatása, melyet a továbbiakban is napirenden tartanak. A témában több hozzászólás is történt. A lelkészgyűlés Zán Fábián Sándor püspök áhitatával vette kezdetét, melynek írott változata az alábbiakban olvasható. 

Egyházkerületi bibliaismereti szemle

2024/03/11 - Mélységeket és magasságokat jártak be azok a fiatalok, akik részt vettek a Kárpátaljai Református Egyházkerület első bibliaismereti csapatjátékában, amelyet a Nagyberegi Református Líceumban szerveztek meg. A nap tematikája József történetét járta körül, így a hittanosok a tesztek megoldásai mellett olyan játékos ügyességi feladatokat oldottak meg, amelyeket a bibliai alak is megélt. A vetélkedőt első ízben tartották meg ebben a formában annak érdekében, hogy a tudásfelmérés mellett élményekben is részesüljenek a Kárpátalja számos pontjáról érkező fiatalok. A vetélkedőn két korosztályban, összesen 22 csapat mérte össze tudását és ügyességét. Videó itt: Tv21_Ungvár

Nőszövetségi csendesdélután Mezőváriban

2024/03/11 - Higgy és láss csodát Nem könnyű időket élünk. Aggodalom tölt el mindannyiunkat. Családok élnek szétszakítottságban. Az itthon maradt nőkre még nagyobb teher nehezedik, hisz nekik kell gondot viselni a családról, átvenni a férfi itthoni feladatainak nagy részét, nevelni a gyermekeket, gondoskodni az idős szülőkről, s a férj lelkét is ápolni kell, akinek nem könnyű családja nélkül egyedül, idegenben… Ilyenkor könnyen összeomlanak a terhek súlya alatt a legerősebbek is. Ám aki felismeri a menekülés útját, aki a kereszt alatt leborulva keresi az Urat, hittel kéri a segítséget, az erőt, bátorítást kap. Amire egyébként mindnyájunknak szüksége van… Ezt sokan érzik így. Erről tanúskodik, hogy vasárnap délután a megyei nőszövetség által Mezőváriban szervezett csendesdélutánra a Beregi Egyházmegye szinte minden református gyülekezetéből érkeztek asszonyok, hogy letegyék terheiket, hogy együtt kérjék Istentől a szabadítást, közösen imádkozzanak a békéért, erősödjenek hitükben.

A Magyar Református Egyház Külügyi Osztályának képviselői tettek látogatást Kárpátalján

2024/03/05 - A 2024. március 5-i megbeszélésen többek közt részt vett Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke és Ódor Balázs a Magyar Református Egyház Külügyi Osztályának vezetője.

Kárpátaljai Református Templomok

2024/03/05 - első kötete, mely a Beregi Egyházmegye gyülekezeteit mutatja be, kapható a KRE püspöki hivatalábanÁra: 400 UAH

Újabb gépjárműfecskendőt kapott a Derceni Önkéntes Tűzoltóság

2024/03/01 - A tegnapi napon az IJsselmuideni önkéntes tűzoltó barátaink és az IJHOE Alapítvány segítségével egy DAF AE-65 NC típusú gépjárműfecskendővel gazdagodott tűzoltóságunk, mely az IFA gépjárműfecskendőnket váltja fel a szolgálatban. Az IFA a továbbiakban a Mezővári Egyházi Önkéntes Tűzoltóságnál fog hadrendbe kerülni. Az adományozók által a keleti területekre szánt gépjárművek rövidesen továbbítva lesznek a Harkivi Tűzoltóságnak a háború okozta károsodott, vagy megsemmisült eszközök pótlására. Isten gazdag áldása legyen holland barátainkon!

Élő egyházban, ahol élő ige szól

2024/02/29 - ott megelevenít az ige és elhívások vannak - mondta el Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke, a teológiai alkalmassági meghallgatás után. A Kárpátaljai Református Egyházkerületben az elmúlt 30 évben, minden évben volt olyan, aki azt az elhívást kapta, hogy az Úrnak ily módon szolgáljon és ez egy nagy visszajelzés az igehirdetők felé is. A következőben a meghallgatásról, a felvételizőkről Zán Fábián Sándort hallhatják: PULZUS.FM

„Mi adunk nektek vesszőt, ti faragjatok belőle nyilat”

2024/02/29 - – hangzott el Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökének üzenete annak a négy fiatalnak, akik teológia- és vallástanári szakon szeretnének tovább tanulni.

Több mint 2 millió forint értékű adománnyal segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat a nagydobronyi gyermekotthont

2024/02/26 - A Magyar Református Szeretetszolgálat legfőbb küldetése, hogy reményt és támogatást nyújtson a rászorulóknak Kárpát-medence-szerte. Az elmúlt években számos szociális-fejlesztési és gazdaságfejlesztési programot indított az Alapítvány annak érdekében, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévők számára hosszú távon is segítséget nyújthasson, támogatva megélhetésüket és csökkentve társadalmi leszakadásukat.

Határokon átívelő összefogás a szolyvai magyar református óvoda támogatása céljából

2024/02/26 - A Kanadai Egyesült Magyar Alap hosszú idő óta azon munkálkodik, hogy támogatást nyújtson olyan magyar intézményeknek, melyek a kultúra megőrzésén munkálkodnak szerte a diaszpórában. 2023 őszén Horkay László nyugalmazott püspök ajánlásával, Kéry Bence, a budai református gyülekezet tagjának közreműködésével, az Egyesült Magyar Alap a szolyvai magyar református óvodát választotta támogatásuk céljául.

„Emberi esélyek vagy számítások szerint nem nagy esélyünk van arra, hogy mi önmagunktól megújulnánk."

2024/02/26 - hangzott el főtiszteletű Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökének 2024. február 25.-i igehirdetésében a Mezővári Református Egyházközségben. „2024. a "Megújulás éve" és sokszor magamnak is felteszem és mások is felteszik a kérdést, hogy vajon lesz-e megújulás hitben, lesz-e megújulás a közösség életében, lesz-e megújulás az Anyaszentegyházban? Mi reformátusok vajon képesek vagyunk-e, tudunk-e megújulni, reformálódni, visszamenni a forrásokhoz, az élő Isten igéjéhez és igeszerűen élni, megélni a mindennapjainkat. Lesz-e megújulás, lehetséges-e? Emberi esélyek vagy számítások szerint nem nagy esélyünk van arra, hogy mi önmagunktól megújulnánk. Ha végig megyünk a faluban, elgondolkodhatunk, hogy ebben a házban, abban a házban él-e még valaki, ha igen akkor egy vagy kettő idős, akinek már nincsenek itthon a gyermekei, nincsenek itthon az unokái. Hogyha ezeket a dolgokat úgy átgondoljuk, akkor azt mondjuk, hogy nem a megújulás felé haladunk. Egyre kevesebb életjelet ad a mi közösségünk, egyre kevesebben vagyunk lakosok is meg aktív egyháztagok is. Két éve dúl ez a háború. Két év alatt nagyon sokan elmentek és nem biztos, hogy akik elmentek, azok mindnyájan hazajönnek.…. Bízunk abban, hogy sokan hazajönnek, bízunk abban, hogy akik ideiglenesen vannak berendezkedve Magyarországon vagy más közép- vagy nyugati országokban, amikor lehetőség lesz rá haza fognak jönni.”– mondta Zán Fábián Sándor. A teljes igehirdetés meghallgatható: https://www.facebook.com/sandor.kovacs.1800/videos/3541984206061383  

Lezajlott a Kárpátaljai Református Egyházkerület idei első zsinati ülése

2024/02/22 - Főtiszteletű Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke számolt be a zsinati ülés második felének napirendi pontjairól, döntéseiről:

Ma tartják a Kárpátaljai Református Egyházkerület idei első zsinati ülését

2024/02/22 - Főtiszteletű Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke beszámolt a zsinati ülés első feléről:  Nagy örömömre szolgált, hogy a 24 zsinati tagból, 21 jelen van. A zsinat egy törvényhozó testület és az elsődleges feladata, hogy a Kárpátaljai Református Egyházkerület igazgatásában megalkossa azokat a szabályokat, törvényeket, amelyek biztosítják a közösségeink működését, az igeszerű és közhasznú működést.    

A megújulás küszöbén

2024/02/22 - Elkezdődött a Kárpátaljai Református Egyházkerület idei első zsinati ülése Az ülés főtiszteletű Zán Fábián Sándor püspök áhítatával kezdődött.  

Közgyűlést tartott a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet

2024/02/19 - Életünkkel hirdessük Jézust A Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) több mint két évtizede a fiatalok közti missziói munkát, annak szervezését, vezetését tűzte ki céljául, s ennek megfelelően végzi szolgálatát ma is. Ez a szervezet olyan emberek közössége, akik azt szeretnék, hogy mind több fiatal megismerje Istent, az Ő üdvözítő kegyelmét, s a cél elérése érdekében számtalan tartalmas programot szervez. Az elmúlt hétvégén került sor a szervezet soron következő tisztújító közgyűlésére, melynek Beregszászban a református gyülekezeti terem adott otthont.  Az alkalom Zán Fábián Sándor püspök, a KRISZ alapító elnökének áhítatával vette kezdetét. Az igehirdető ezúttal Keresztelő Jánost – aki hitelesen készítette Jézus útját – állította az ifjúsági szervezet vezetői, tagsága elé. „János nem tett ugyan egyetlen csodát sem, de mindaz, amit János őróla (Jézusról) mondott, igaz volt. És ott sokan hittek benne.”  (Jn 10, 40–42) 

Kárpátalján járt Czibere Károly az MRSZ kuratóriumának elnöke

2024/02/15 - A mai nap folyamán látogatást tett egyházkerületünknél Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumának elnöke. Az elnököt fogadta ft. Zán Fábián Sándor püspök, akivel megbeszélést tartottak a 2023-as év sikeresen megvalósított programjairól. A továbbiakban megvitatták a 2024-es év terveit, a további együttműködések lehetőségeiről is egyeztettek. A megbeszélés végén helyszíni szemlét tartottak Tiszaújlakon, ahol jelenleg egy idősgondozásra tervezett épületkomplexum felújítása folyik.

Köszönetnyilvánítás

2024/02/12 - A Kárpátaljai Református Egyházkerület köszönetét fejezi ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek

Archívum

Keresés dátum szerint:


Aktualitás beküldése