Hírek

Imádság a KRE zsinatának júniusi ülésén

2024/06/27 - Dr. Hadnagy István, a Beregi Református Egyházmegye főgondnokámak imádsága: Mindenható Atyánk! Hisszük és valljuk, hogy Te vagy a mindenség Ura, testünk minden porcikájának formálója, életünk megadója és megtartója. Áldunk és magasztalunk azért, hogy nem hagytál minket eredendő bűnünkben, a Fiadban örököseiddé tettél bennünket, megszabadítottál és megszabadítasz a bűn átkától minden hozzád vágyó bűnös lelket és új embert alkotsz.  Köszönjük a hitünket, az értelmünket, a Benned gyökerező bölcsességet, amit Szentlelked által adtál és formálsz bennünk.  Köszönjük, hogy kegyelmed minden napon megújult rajtunk. Hálásak vagyunk, hogy a háború közepette mindezidáig megtartottad a Kárpátaljai Református Egyházat, a gyülekezetekben hétről-hétre szólhatott az élő Ige. Hálás a szívünk, hogy idén is megtarthattuk gyermekheteket, a különböző gyülekezeti alkalmakat, azt hogy idén is voltak konfirmáló fiataljaink. Imádkozunk továbbá fiataljaink megtéréséért.  Istenünk, alázattal kérünk, hogy lehessünk továbbra is hasznos eszközeid, Krisztust követő szolgálóid, akik a Tőled kapott bölcsességgel sáfárkodnak, vezetik a rájuk bízottakat.  Kérünk, őrizd meg lelkészeinket, a presbitereket, az iskolák, óvodák, a különbönböző otthonok és más egyházi intézmények vezetőit, tanárait és tevékeny munkatársait. Istenünk, előtted nincs semmi sem elrejtve, Te látod, hogy ki-ki mivel küzd a saját életében, de megvalljuk, hogy mindnyájunk lelkét-testét sanyargatja ez a háborús helyzet. Szeretnénk könyörögni a háború végéért, Kárpátaljáért, a kárpátaljai magyarságért, szülőföldünk megtartásáért, az itt élő népek békességéért, és azokért, akik a Krisztus dicséretéért üldöztetést és szenvedést élnek meg a világban. Kérünk, tartsd meg gyermekeinket és fiataljainkat, mert velük tudunk építkezni a jövőben, tartsd meg az időseinket is, mert szükség van az ő higgadt bölcsességükre és imádságukra a családokban és a gyülekezetekben. Imádkozunk világi vezetőinkért, akik döntéseket hoznak felettünk. Adj számukra is bölcsességet, békességre való törekvést, helyes látást, csitítsd el az indulatokat és a háborúskodást. Urunk, Tied a hatalom és a dicsőség! Benned van mindenkor bizodalmunk. Megváltó Krisztusunkért kérünk, hallgass meg minket! Ámen.  

Áhitat a zsinati ülés kezdetén

2024/06/27 - Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke áhítattal szolgált a KRE zsinatának június 27-i ülésén. Az igei gondolatokat az alábbiakban foglaltuk össze: Textus: 2Királyok 4, 1-7. Isten igéje szól hozzánk arról, hogy még mindig van reménységünk, nem fogyott el az Isten kegyelme, az Úrnak van megoldása a mi problémáinkra. Furcsa, hogy voltak próféta tanítványok. A Királyok könyvében többször hallunk róla, volt olyan, amikor Illéssel és Elizeussal 50 próféta tanítvány ment. Voltak próféta tanítványok. Egy héttel ezelőtt csütörtökön, pénteken, Svájcban voltam egy konferencián, amin az Európai Református Egyházak vezetői gyűltek össze. Új európai vezetőket választottunk és a választáson túl az volt a két napnak a témája, hogy református öntudat és milyen is a református öntudat? Arra a kérdésre keresve a választ, hogy ki vagyok én? Egy ghánai református ember tartott előadást, egy német professzorasszony tartott előadást a református öntudatról, a református önazonossági kérdésről. Azt tapasztaljuk Európában, hogy egyre kevésbé tudják az emberek, mit jelent reformátusnak lenni, mit jelent a múlt és mit jelent a jelenben helytállni. Beszélnek lélekbúvárok, különböző szakterületű specialisták, hogy az öntudat, az önmegvalósítás milyen fontos, de vajon tudjuk-e azt, hogy kik vagyunk?  

Zsinati ülést tartott, június 27-én, a Kárpátaljai Református Egyházkerület vezetése

2024/06/27 - Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke az ülés után számolt be a napirendi pontokról: A Kárpátaljai Református Egyházkerület több olyan kihívással néz szembe, amelyekre zsinati látás, állásfoglalás szükséges, az egyik ilyen a közoktatásban való részvételünk koordinálása. A mai napon megtörtént a lelkészigazgatók és oktatási igazgatók beerősítése öt, illetve egy évre. A Kárpátaljai Református Egyház az ukrajnai jogszabályok módosítása, fejlesztése miatt, a KRE Jótékonysági Alapítványának alapszabályzatát kell, hogy módosítsa. Ezek rutin dolgok, viszont ezeket a módosításokat meg kellett tenni, ezt el kell, hogy fogadja a zsinat és csak azután lehet bejegyzésre vinni. Van egy köznevelési törvényünk, ami a jövőben az óvodai, az általános és középiskolai oktatást hivatott koordinálni, annak az irányvonalait megszabni. Ez új dolog lesz, ami most lett elfogadva és korrigálásra bocsájtva. Ma ezt beerősítettünk.

Támogatási értesítő

2024/06/11 - A Kárpátaljai Református Egyházkerület az Act Alliance támogatásával és a HEKS/EPER Románia közreműködésével, pályázatot hirdetett közösségi kezdeményezések támogatására az ukrajnai menekült és szükséghelyzetben lévő közösségek céljait szolgáló és önszerveződésüket elősegítő kezdeményezések megvalósítása tárgyában. Pályázat meghirdetésének dátuma: 2024.02.05. Fő támogató:Act Alliance Közreműködő szervezet:HEKS/EPER Romania Teljesítési közreműködő szervezet: Kárpátaljai Református Egyházkerület. Rendelkezésre álló támogatási keretösszeg: 2.500.000 UAH. Rendelkezésre álló támogatási összeg pályázatonként: 125.000 UAH. Megvalósítási időszak: 2024.03.01 – 2024.06.10. Beérkezett pályázatok száma: 44. Nyertes pályázatok száma: 20.

Köszönetnyilvánítás

2024/06/03 -  

A Megújulás évében újult meg a Makkosjánosi Református Egyházközség temploma és gyülekezeti háza

2024/06/03 - Ilyen nagymértékű megújulás egy templomon talán 200 évente, ha megtörténik- mondta el Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.  Június 2-án adtak hálát a Makkosjánosi Református Egyházközségben a templom és a gyülekezeti ház külső- és belső teljeskörű megújításáért. A gyülekezeti ház felújítása 2018-ban kezdődött, majd következett a templom rekonstrukciója.

Református óvodák munkatársainak szakmai napja Mezőváriban

2024/05/28 - Szeretettel nevelés és lélekmentés A Kárpátaljai Református Egyházkerület Tanügyi Bizottsága május 25-én első alkalommal szervezett továbbképző konferenciát a református óvodapedagógusok és munkatársak számára. Az alkalomnak a Mezővári Református Egyházközség bázisán működő Nemzetház adott otthont.

Kárpátalján járt az EC küldöttsége

2024/05/26 - 2024. május 21., és 22-én a német EC (Entschieden für Christus, Krisztus mellett döntöttem) szervezet két képviselője, Rev. Klaus Göttler és Simon Schuh, látogatott el a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöki hivatalába, ahol találkozó keretében beszélgettek a KRE püspökével. Az alkalom egyben hálaadásra is indít, mivel a felek már több évtizedes együttműködést tudhatnak maguk mögött. Látogatásuk mostani célja az volt, hogy tájékozódjanak egyházunk jelenlegi helyzetéről és a fiatalok közötti munkáról, ezért a találkozón a KRISZ elnöke is jelen volt. A küldöttek megtekintették Beregszászban a KRISZ székházát és ellátogattak a Nagyberegi Református Líceumba is. Továbbra is bízunk a partnereinkkel való gyümölcsöző együttműködésben.

Kedves Testvéreink az Úr Jézus Krisztusban!

2024/05/17 - „Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.” 2Tim 1, 7 Az Isten Lelke az erő lelke. A Kárpátaljai Református Egyházkerület gyülekezeteinek különböző nehézségű és különböző életkörülmény között kell helyt állniuk, betölteni küldetésüket, missziójukat. Eddig is azt tapasztaltuk, hogy Isten ERŐT adott ezeknek a nehézségeknek és feladatoknak az elhordozásához, s most sem lehet más forráshoz nyúlni. Pünkösd arra kell késztessen mindnyájunkat, hogy külön is hálát adjunk az Isten Lelkének ezért az erőért. Az Isten Lelke a szeretet lelke. A szeretet lelkének közösségét is megtapasztaltuk, amikor az elmúlt időben kölcsönösen segítette egymást Kárpát-medence református népe. Együtt dobogott a szívünk, amikor a mi Istenünk a legnehezebb próbák elé állított minket (háború, menekültáradat, elvándorlás). Ez a Pünkösd arra késztet minket, hogy hálásak legyünk a szeretet lelkületéért és munkájáért közöttünk. Az Isten Lelke a józanság lelke. Hálával tartozunk az Úrnak, hogy nem a hisztéria, az aggodalom, a félelem, hanem a józanság Lelke segített minket abban, hogy a legnehezebb pillanatokban is meglássuk azt az utat, amin járnunk kellett. Az Isten Lelkének világos, tiszta üzenete helytállásra, megmaradásra buzdított, hogy tovább tudjunk haladni küldetésünk és kitűzött céljaink felé. Kedves Testvéreink az Úr Jézus Krisztusban! Erősödjünk meg ezen az ünnepen abban, hogy Isten nekünk nem a félelem Lelkét küldte el, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét. Ezt a lelket kérjük, hogy legyen velünk, s bátorítson, formáljon, vezessen! Testvéri köszöntéssel: Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke Danku Gábor a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka

Pünkösdi körlevél a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára

2024/05/17 - „Azok pedig elmentek, hirdették az Igét mindenütt, az Úr pedig együtt munkálkodott velük, megerősítette az igehirdetést a nyomában járó jelekkel.” (Mk 16,20) Ünneplő Gyülekezet! Kedves Testvéreink!   A tanítványok félelemmel és rettegéssel bezárkóztak a nagypénteki események után. A feltámadott Úr azonban nem hagyta őket ebben az állapotban, kimozdította őket a holtpontról, megjelent nekik, elment értük a legvégsőkig, csakhogy hitre segítse őket (Mk 16,14). A tanítványok a legszebb és legfontosabb feladatot kapták, miszerint menjenek el szerte az egész világba, és hirdessék az evangéliumot minden teremtménynek (Mk 16,15).

Imádság

2024/05/04 - Kegyelmes mennyei Édesatyánk, életnek forrása és Ura, hozzád fordulunk e vészterhes időben, amikor háború szakítja szét az emberi közösség szövetét, s bűnbánattal valljuk, megroppantak. Tekints, kérünk irgalommal a szétszakított családokra, tragédiák következtében távol kerültek egymástól. Áldd meg őket vigaszoddal és erővel, hogy megtalálják az utat egymás felé, és újraegyesüljenek a szeretetben és az egységben. Tekints irgalmasan az árván maradt gyermekre, akik elvesztették szüleiket és otthonaikat a háború pusztításai között. Oltalmazd őket, és adj nekik támaszt az új élet útján. Segíts, hogy megtaláljanak téged, minden irgalom forrását és az erőt, amelyre szükségük van az újrakezdéshez. Fordítsd tekintetedet azokra az idős emberekre is, akik magukra maradtak, S már nem képesek gondoskodni magukról. Ajándékozd meg őket élő reménységgel, adj nekik békességet, és küldj segítőket az útjukra, akik törődnek velük és szeretettel veszik körül őket.          Áldd meg és erősítsd meg azokat a lelkészeket és egyházi vezetőket, akik nehéz időkben szolgálnak, ahol a háború és a konfliktusok megpróbáltatásokat hoznak nekik és híveiknek egyaránt. Adj nekik bölcsességet és iránymutatást, hogy a Te igazságod és szereteted fényében vezessék a közösségeket az egymás iránti megértés és megbocsátás útján. Érintsd meg azokat a lelkészeket, akik a háború sújtotta területeken szolgálnak, ahol az erőszak és a fájdalom mindennapos valóság. Add meg nekik a bátorságot és a kitartást, hogy szavaikkal és tetteikkel vigasztalást és reményt hozzanak azoknak, akik szenvednek és keseregnek. Segíts nekik, hogy lássák és érezzék jelenlétedet és vezetésedet minden pillanatban, hogy erőt meríthessenek belőle a nehézségek idején. Adj nekik erőt és áldást, hogy továbbra is szolgálhassanak a Te nevedben, és hirdessék az igazságot és a béke üzenetét a világ minden táján. Kérünk, hozz békét e földre, hogy a háború véget érjen, és a szeretet és a megértés újrauralja a szívünket. Segíts nekünk, hogy egymás támogatásával és irántad való hittel építsünk fel egy jobb és békésebb világot mindenki számára. Ámen. Ó, mindenható Istenünk, a békesség és a szeretet forrása, tekints le hozzánk e világ zűrzavarában és fájdalmában. Lásd meg szívünk vágyát a béke és az egység iránt, amelyet csak a Te szereteted áldásai hozhatnak el. Kérünk, hozz békét e földre, hogy a háború véget érjen, és az emberek együtt élhessenek egymással békében és harmóniában. Áldd meg és védjed meg mindazokat, akik a Te nevedben szolgálnak, és légy velünk mindig és mindenhol. Ámen. Szimkovics Tibor, lelkipásztor Elhangzott a KRE lelkészgyűlésén Csongor, 2024. május 2.

Tavaszi nőszövetségi csendesnap Szőlősgyulán

2024/04/29 - „Szeret az Úr, azért nincs még végünk" Isten az ember életében megengedi a próbákat, de amikor leborul az Úr előtt, bűnbánatot tart és őszintén könyörög, akkor megsegíti. Erre a Szentírásban számtalan példát látunk. Ma ilyen időket élünk. Nap mint nap rémisztőbb híreket hallunk. Körülöttünk háborúk dúlnak, sokan elszakítottságban élnek, rettegünk szeretteinkért… S ilyen időben hirdette meg a Kárpátaljai Református Egyház az elmúlt évben a reménység, idén meg a megújulás évét. Nem paradoxon ez? Lehet így reménykedni, megújulni? A választ és a bátorítást a Jeremiás siralmai 3. részében kapjuk. Panaszkodásaink, aggódásink közepette jusson eszünkbe: ,,Szeret az Úr, azért nincs még végünk, mert nem fogyott el irgalma: minden reggel megújul. Nagy a te hűséged! (Jsir 3, 21–23). Ehhez viszont előbb magunknak kell megújulnunk, hitünkben megerősödnünk. Ezt próbálta elősegíteni a Máramaros-Ugocsa Egyházmegye Nőszövetsége által Szőlősgyulán szervezett tavaszi csendesnap is.

Szolidaritási látogatáson az Európai Egyházak Konferenciájának (Conference of European Churches, CEC) képviselői a Kárpátaljai Református Egyházkerületnél

2024/04/19 - Április 8-án Ukrajnába érkezett az Európai Egyházak Konferenciájának delegációja, akik elsőként a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöki hivatalában kerekasztal megbeszélésen vettek részt. Az alkalom elején Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke, köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta az egyházkerület jelenlévő képviselőit. A kerekasztal-beszélgetés elején kisfilmben mutatták be a Kárpátaljai Református Egyházkerület életét, munkáját, diakóniai szolgálati tevékenységeit. Az Európai Egyházak Konferenciájának képviselői nevében először Nikitas Lioulias Thyateira és Nagy-Britannia érseke, a CEC elnöke köszöntötte a jelenlévőket, mint fogalmazott: „Bár lehet, hogy vannak nyelvbéli, liturgiai eltérések az egyházaink között, de Jézus Krisztus az Úr, Ő a Pásztor, és mi vagyunk a nyája”.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség küldöttsége látogatott Kárpátaljára

2024/04/19 - A küldöttség tagjai kárpátaljai látogatásuk során először a Csongori Református Egyházközségbe látogattak. A két egyházközség testvérgyülekezeti kapcsolatban áll egymással. A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség a lelki megerősítés mellett, folyamatosan adományokkal is támogatja a csongori gyülekezetet. A küldöttség hazatérése előtt a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöki hivatalában Zán Fábián Sándor püspökkel és Danku Gábor főgondokkal folytatott megbeszélést.

A feltámadásba vetett hit a Szentlélek ajándéka a világ kezdete óta az ember számára és mi, újszövetségi nép, Krisztus feltámadásában ezt beteljesedve látjuk.

2024/03/30 - Ézsaiás 53,10-12 Az ÚR akarata volt az, hogy betegség törje össze. De ha fel is áldozta magát jóvátételül, mégis meglátja utódait, sokáig él. Az ÚR akarata célhoz jut vele.  Lelki gyötrelmeitől megszabadulva látja őket, és megelégedett lesz. Igaz szolgám sokakat tesz igazzá ismeretével, és ő hordozza bűneiket. Ezért a nagyok között adok neki részt, a hatalmasokkal együtt részesül zsákmányban, hiszen önként ment a halálba, hagyta, hogy a bűnösök közé sorolják, pedig sokak vétkét vállalta magára, és közbenjárt a bűnösökért. Mi, református keresztyének, a hitvallásunk szerint azt valljuk, hogy a hitet megszerezni, örökölni, megvásárolni, kiérdemelni nem lehet, mert a hit a Szentlélek Isten ajándéka. Jézus nem teljesítette volna az Atya akaratát, ha leszáll a keresztről. Az igaz halt meg, a nem igazakért, a bűnösökért, hogy nekünk életünk legyen. A feltámadásba vetett hit ott kezdődik, hogy valaki értem, aki halált érdemeltem, meghalt, hogy nekem életem legyen. Ez az alap, ha elhisszük Jézus messiási mivoltát, elhisszük azt, hogy Ő halt meg értem 2000 évvel ezelőtt, hogy nekem bűnbocsánatban és örök életben, üdvösségben legyen részem. Az élet útjára való lépés nélkül, az élet útján való haladás nélkül nem lehet az életbe érkezni, nem lehet a mennyországba érkezni.  E mostani feltámadás-ünnepen a Szentlélek ugyanannak a csodának a megajándékozásával teheti áldottá és igazivá ezt az ünnepet, ami ott, akkor, a nagypénteki kereszten történt. Az ember egyszerűen csak lelki szemével látja a trón nélküli, megfeszített, szenvedő Jézusban a Messiást, a Királyt és a Lélek által kapja meg azt, hogy Jézusnak lesz visszajövetele és azt is, hogy lesz országa. A legnagyobb csoda az, hogy én hihetem, hogy nekem is üdvösségem, örök életem van. Kedves Testvérem! Neked van-e már örök életed Jézus Krisztusban? Áldott Feltámadás Ünnepet kívánok minden kedves Olvasónak! Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke

Újabb tűzoltó jármű érkezett Kárpátaljára, melyet a Derceni Önkéntes Tűzoltóság vett át

2024/03/27 - 2024. március 27-én került átadásra az a tűzoltóautó, amit a Te is segíthetsz Alapítvány juttatott el Kárpátaljára   Az átadás alkalmával Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyház püspöke elmondta: jelen esetben a Derceni Önkéntes Tűzoltóság a kedvezményezett, de valójában Kárpátalja református közössége azon dolgozik, hogy minél nagyobb biztonságban érezzék magukat itt az emberek. Mindenki, aki itt él, - mert azt látjuk, hogy a háború borzalmai azok nem csillapodnak -, egyre nagyobb veszélyt érzünk, tapasztalunk és a tűzvédelem ebben az esetben óriási nagy jelentőségű a személyek megvédésére és a vagyonvédelemre. Ezért hálásak  vagyunk, hogy kaptunk adományba a Te is segíthetsz! Támogató Alapítványtól egy gépjárművet, ami jó állapotban van és reménykedünk abban, hogy valamelyik kárpátaljai településen tud majd szolgálatot teljesíteni, ott, ahol a legnagyobb szükség lesz rá.

Sajtótájékoztató a Mandulafa Idősek Otthonában

2024/03/27 - Egészségügyi szűrővizsgálatokat, szakorvosi ellátást, gyógyszeradományokat, valamint orvos-szakmai továbbképzéseket is magában foglal a Magyar Református Szeretetszolgálat Orvosmissziójának Kárpátaljai Egészségügyi Programja, melynek első sajtónyilvános állomásaként szűrővizsgálatokat végeznek a szakemberek a beregszászi Mandulafa Idősek Otthonában. A Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai egészségügyi programjának célja, hogy az Ukrajna területén 2022-ben kitört orosz-ukrán háború következtében kilátástalan helyzetbe került helyi egészségügyi hálózat kapacitását rendszeresen és folyamatosan fejlessze, kiegészítse.

A virágvasárnapnak a diadala maradjon meg a feltámadás fényében, mert valóban eljött a Messiás!

2024/03/25 - Fogalmazta meg Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke virágvasárnap alkalmából!   Mint ahogyan azt elmondta - „a virágvasárnap a nagyhét kezdete, ez a hét arra rendeltett az egyházi év rendjében, hogy az ember lélekben készüljön Isten elé állni, arra rendeltett, hogy a történelmi üzenetét: Hozsanna! Áldott, aki az Úr nevében jön – megértsék.  A virágvasárnapnak a diadala maradjon meg a feltámadás fényében, mert valóban eljött a Messiás. Valóban Ő a Messiás, akinek az útjába ruhákat ás pálmaágakat terítettek Jeruzsálem utcáin. Mi tudjuk ezt, ezért, a keresztyén embernek az ünnepe az nem gyászünnep, nem is egy tragikus dologra való megemlékezés, hanem örömünnep, mert az Atya szeretete nyilvánvalóvá lett, kifejezte irántunk és Jézus ma is, ameddig csak a virágvasárnapot ünnepelhetjük jön. Igéje és Szentlelke által közeledik hozzánk és befogadásra vár.

HÚSVÉTI ADOMÁNYOK KERÜLTEK KÁRPÁTALJÁRA

2024/03/22 - A Magyar Református Szeretetszolgálat a kárpátaljai húsvéti adományok előkészítésekor gondot fordított arra, hogy azokat az egyedül maradt időseket is tudjuk támogatni, akiknek szeretteik az elmúlt két évben távolra kerültek otthonuktól.

A KMNE ünnepi díjátadóján

2024/03/17 - „Annak a nemzetnek van jövője, amely biblikus értékeket tart szem előtt és arról nem csak beszél, hanem meg is éli.” - Zán Fábián Sándor A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete „Talpra magyar!” címmel kézműves- és alkotói pályázatot hirdetett a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, melynek díjátadó ünnepségére március 15-én került sor a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban.   A díjátadó kezdetén Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke kért áldást a jelenlévőkre:  

Archívum

Keresés dátum szerint:


Aktualitás beküldése