Kárpátaljai Református Önkéntes Diakóniai Év

Önkénteseink az anyaországban

2022-05-14 09:37:21 / KRÖDÉ KRÖDÉ

Lélekmelengető érzés a közösség ereje. Olykor elveszve a nagyvilágban vagy épp saját világunk szürke hétköznapjaiban nehezen látjuk meg a napfényt, amely áttör a sötét felhőkön. Kárpátaljai fiatalként Magyarországon önkénteskedni olyan, mintha - bizonyos értelemben – hazamennél. Az anyaország, amely befogad, megért és azonosul a személyiségeddel. Ebben az örömteli megtapasztalásban van része jelenleg 4 önkéntesünknek.

 

Óvoda, melegedőhely, fogyatékkal élők és idősek közötti szolgálat vagy éppen történelmi témájú kutatással egybekötött önkéntesség, mindnek egy közös kiindulópontja van: önmagam megosztása s a gyümölcsöző élet ily módon történő megélése egy nagyobb, nemesebb, rajtam túlmutató cél érdekében. Ezt teszi lehetővé az ESC program, az Európai Szolidaritási Testület projektje, amely mindezeknek egy nagy átfogója az együttérzés jegyében. Ott, ahol az elhatározás és a tenni akarás gyakorlati, fizikai körülményeket is megkövetel, az ESC projekt kínál lehetőséget, alapot, biztos keretet a megvalósuláshoz.

S hogy az önkéntes mit nyer ebben a win-win, minden tekintetben pozitív folyamatban? Lelki fejlődést, növekedést, életre szóló tapasztalatot, tudást, örömöt.

Minden alkalommal, amikor szervezetünk akár csak egy jelentkezőt is ki tud küldeni, bizonysággá válik, hogy a szolgálatkészség, a diakóna még nem fakult ki, még nem kopott el. Így hát továbbra is él az embertársaink felé való szolgálat lehetősége, melyre – komoly elhatározás után – minél hamarabb jelentkezni kell.