Kárpát-medencei protestáns teológushallgatók találkozója Budapesten

2023. Mar 29., szerző: Adminisztrátor

Kárpát-medencei protestáns teológustalálkozót tartottak március 24–26. között Budapesten, a nemrégiben átadott Ráday Házban. A Kövessetek engem! című eseményre határon innenről és túlról is érkeztek teológusok.

A többnapos rendezvényen előadásokat hallgathattak meg, közösségi programokat kereshettek fel a teológusok. „Ez az esemény nemcsak a jelen nagy lehetősége, hanem a jövőre való készülés is, hiszen jó és fontos azokat megismerni, akikkel együtt fogunk szolgálni hazánkon kívül és belül” – fogalmazták meg a találkozó lényegét a szervezők.

Pénteken, a közös napkezdő áhítat után Somogyi Péter főjegyző köszöntötte az összegyűlteket. Beszédében, kapcsolódva a hét témájához, az elhívásban való megmaradás fontosságára hívta fel a hallgatóság figyelmét. A program a felújított Ráday Ház bemuatásával folytatódott. A résztvevők felfedezhették a Bibliamúzeum izgalmas interaktív kiállítását, majd a Ráday Könyvtárban megtekinthették az egyház és a Ráday-gyűjtemény történelmi relikviáit.

Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke felhívta a teológusok figyelmét arra, hogy Isten Igéjének közös ismerete az, amely igazi alapot ad minden szolgáló embernek.


A Zsinat határozata alapján 2023 a lelkipásztori hivatás éve. Idén különösen nagy hangsúlyt kap a Magyarországi Református Egyházban a lelkipásztori szolgálat és a lelkészképzés. A találkozó résztvevői egy kérdőívet tölthettek ki, melyben jelezhették meglátásaikat a teológiai képzéssel kapcsolatban. Gér András zsinati tanácsos beszámolt a kérdőívek részeredményeiről, illetve ismertette az egyház oktatásra vonatkozó jövőbeli elképzeléseit.

Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese is szolgált a teológusközösség előtt, áhítatában elhívástörténetével bátorította a fiatalságot. – A közös lelki és testi táplálék, az élmények, a beszélgetések valódi feltöltődést jelentettek így, szemeszter közepén – fogalmazott a teológustalálkozó egyik résztvevője.

Az eseményt záró közös úrvacsorás istentisztelet után az immár hagyományos elnöki megbeszélés következett, ahol az egyetemek hallgatói önkormányzatának vezetői ültek össze. A Kárpát-medencei protestáns teológushallgatók következő találkozóját egy év múlva Debrecenben rendezik meg.

Friderikusz Márton, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának seniora így összegezte a hétvégét: – A találkozó lelki elmélyülés volt, ahol az elhívásunkban való megerősödés volt a középpontban. Minden előadás, lelki alkalom azt segítette, hogy újra megértsük Isten akaratát az életünkben, és hogy rájöjjünk arra, hogy a szolgálatunk alatt minden körülmények között erőt meríthetünk Isten igéjéből és számíthatunk a szolgatársainkra. Emellett jó volt abban megerősödni, hogy minden kihívás között Krisztus kegyelme tart meg bennünket, és Isten gondviselése titkon munkálva oda rendeli mellénk azokat az embereket, akik lelki támaszt adhatnak nekünk!

Horváth Bálint

reformatus.hu


A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.