Egy ábra, egy üzenet

2017. Jan 25., szerző: Adminisztrátor

Bibliai logók készítésének szenteli a reformáció emlékévét egy kárpátaljai fiatalember. Bábel tornya, Jerikó, Pál apostol – csak néhány azok közül a bibliai helyszínek és személyek közül, amelyek némi kreativitással és hozzáértéssel ötvözve egyetlen ábrába sűrítve egész történeteket mesélnek el, és kedvet adhatnak a bibliaolvasáshoz.

Isteni sugallat

Isteni sugallatra készültek – vallja Balog István, a huszonöt éves kárpátaljai fiatalember, aki néhány héttel ezelőtt elkezdte közzétenni „Bibliai logók” névre hallgató munkáit az interneten. Az ötletes ábrák gyűjteményét sokan megosztották ismerőseikkel, barátaikkal a legnagyobb közösségi oldalon. Alkotójuk kérdésünkre elmondta: akkor nyert ihletet, amikor megismerkedett a logókészítés alapszabályaival. „Különösen az a meghatározás fogott meg, miszerint a logó fő célja, hogy üzenetet közvetítsen. Ez volt az a pillanat, amikor elindult minden. Tudom, hogy ezt a feladatot Isten bízta rám, és megadta a talentumot és a célt is hozzá” – magyarázta.

Feketéből színes
A bibliai logók a Szentírásra hívják fel a figyelmet. „Talán egy kicsit színesítik is azok látásmódját, akik a Bibliára úgy tekintenek, mint egy fekete, gyászos, megunt könyvre. Pedig valószínűleg csak ritkán vagy egyáltalán nem merülnek el benne...” – fogalmazott.

Több mint festék
Egy logó akkor jó, ha az általa képviselt üzenet jól érthető és könnyen rögzül. Balog István kérdésünkre azt mondta, ő is érthető üzenetet szeretne közvetíteni a Szentírásban olvasott történetekkel kapcsolatban. Hogy ezek kortárs nyelven fogalmazódnak meg, azt is sugallják, hogy a Biblia történetei számunkra is érvényesek, és ahogy ő mondja: az igazi üzenetet ezek foglalják magukba. „Valamit, ami több, mint festék a papíron.”
Megszólít
Számos jól képzett grafikus próbál hasonló hatást tudatosan elérni, akár kereskedelmi céllal is, a jól csengő képesítésekkel nem rendelkező kárpátaljai fiatalember mégis igen hamar letette névjegyét az online térben. A bibliai logókat kevesebb mint négy nap alatt több mint hatezren tekintették meg. Az óriási érdeklődés az alkotót is meglepte, ahogy a pozitív visszajelzések száma is. Balog István azt mondja, szívesen kitanulta volna a szakmát, de Kárpátalján nem volt rá lehetősége. „Azért részt vettem egy egyhónapos intenzív képzésen Budapesten, amit nagyon hasznosnak és érdekesnek találtam. Ezen kívül sokat olvasok, tanulok és van véleményem a dolgokról a szakmában. Úgy érzem, van helyem benne.”

Hit látásból?
Az alkotó elárulta, ő maga azokat az ötleteit tartja legsikerültebbeknek, amelyek szinte maguktól pattantak ki a fejéből. Számára ilyen volt a logók közül a Sodoma, a Lázár, a Pál és a Jerikófeliratábra. „A letisztult, minimialista stílus kreativitással ötvözve a legtöbb emberben nyomot hagy, de azt nem tudom, eddig kiket szólítottak meg a logóim. A hit hallásból van, jelen esetben akár látásból is eredhet. Remélem, a logók üzenete nemcsak a szemekig jut el, és talán lesz, aki a sorozat hatására fellapozza a Bibliát.”

A Reformáció Gyermekei
Balog István a nagydobronyi református gyülekezet tagja, tehetségét már máskor is kamatoztatta az egyház szolgálatában. Ő tervezte a Kárpátaljai Református Egyházkerület reformáció emlékévi programjának logóját. „A Reformáció Gyermekei elnevezésű program célja, hogy gyermekvállalásra ösztönözze a házaspárokat ebben az évben. Ehhez imahátteret, orvosi és anyagi segítséget is kívánnak nyújtani.”

A kincs

Az volt az elképzelésem, hogy a program logójában a Biblia képezze az alapot, arra épüljön a család - magyarázta. „Együtt olvassák a Szentírást, ami kulcsfontosságú. Az apát kicsit kiemeltem, mint családfőt, mert általában termetre is nagyobb, ugyanakkor a felelősség is nagyobb rajta. Az anyát a férfi bal oldalára terveztem, a szív felőli oldalra. Az a program gazdáinak kikötése volt, hogy legalább három gyermek szerepeljen a logóban. A Szentlélek pedig galamb képében jelképesen megjelenik a család körül. Kérés volt még a magyaros színek használata, és én még csempésztem bele egy kis arany hatású színt utalva arra az értékre, kincsre, amelyet megtalálhatnak a családok ebben az életközösségben.” (A Reformáció Gyermekei programról itt tudhat meg többet – a szerk.)

Őszintén és átgondoltan
Hogy miként érdemes jelen lenni keresztyénként az online térben, arról Balog István azt mondja, fontos az igényesség, a kreativitás és a félreértések kiküszöbölése. „Nagyon sok félreérthető logó kering az interneten, ami a tulajdonosát is minősíti. A legfontosabb az őszinteség és a szeretetből fakadó átgondoltság, ebből a kettőből van talán a legkevesebb az online térben. Az üzenetet persze, nem lehet erőltetni. Ha igazságon alapszik, akkor úgyis önmagáért beszél és célba ér. A hamis dolgok viszont elmúlnak, ahogy mindig – még akkor is, ha eltörölhetetlennek tűnnek.”
Kiállítást tervez
Balog István további terveiről szólva elmondta, szeretné a bibliai logók angol nyelvű változatát is elkészíteni, és Kárpátalján, illetve az anyaországban kiállítani elkészült munkáit. Bár még nem tudja, hol és hogyan kivitelezze ötletét, már van elképzelése arról, hogyan „szólaltatná meg” a logókat. A bibliai logók a kiállítást követően, vélhetően már 2018-tól szabadon felhasználhatók lesznek.

Balog István Bibliai logóit itt tekintheti megA képek a cikkben és a portfólióban is szerzői jogvédelem alatt állnak.

Jakus Ágnes parokia.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.