486. tanévét kezdi a Sárospataki Teológia

2016. Sep 19., szerző: Adminisztrátor

Megújult internátusokkal és nyolcvan új hallgatóval kezdi a 2016/2017-es tanévet a Sárospataki Református Teológiai Akadémia, amely szeptember 4-én tartotta akadémiai közgyűléssel egybekötött tanévnyitó istentiszteletét a sárospataki református templomban.

Az istentisztelet Pásztor Gyula intézményi lelkipásztor igehirdetésével kezdődött, aki emlékeztetett, hogy az Úr minden élethelyzetben, még az emberileg megoldhatatlannak látszó terhek alatt és feladatok közepette is szeret. Az igehirdető hangsúlyozta, hogy "az új tanév kezdetén irgalma megújul: terve van velünk, ami reménységre ad okot".

Füsti-Molnár Szilveszter rektor ünnepi beszédében arról beszélt, hogy Isten emberré lett értünk, és hogy gyülekezetként ebben van a megmaradás egyetlen feltétele. – Isten nem azért vette magára az emberi természetet és lett emberré, mert erre méltók vagyunk. Éppen hogy fordítva: a bűn által megnyomorodott emberi természetre kimondott isteni nem átkát vette magára Isten fia, Jézus Krisztus a testet öltésében, hogy megbékéltesse az emberek világát az Istennel. Ezzel az isteni igennel újra közösségünk lehet Istennel, és a legreálisabban láthatjuk az igenek és a nemek határait. Ez felelősséggel ajándékoz meg: az élet iránti felelősséggel – fogalmazott.

Tájékoztatása szerint a felsőoktatási intézmény programokban gazdag tanévnek néz elébe, ugyanis a reformáció félévezredes jubileumának számos ünnepsége érinti majd a Kollégiumot és a sárospataki reformátusokat.

A megjelenteket Molnár Pál, a Tiszáninneni Református Egyházkerület világi főjegyzője köszöntötte, aki úgy vélte, hogy hitünk meghatározza világképünket is. "A keresztyén hitet cselekedetek nélkül a Szentírás meddőnek ítéli, ezért szükséges, hogy a hitbeli erősödés, nevelés mellett a diakóniára is odafigyeljünk. Ezeket az alapelveket a család, a gyülekezet és a keresztyén iskola biztosíthatja.”

A tanévnyitó ünnepség végén átadták a Jakab István-díjat. Az elismerést a Selye János Egyetem Református Teológiai Kara, valamint a Sárospataki Református Teológiai Akadémia hallgatói számára, Jakab István nyelvész emlékére hozták létre 2015-ben, aki élete munkásságával segítette anyanyelvünk tisztaságának megőrzését és helyes használatával magyarságtudatunk erősítését.

Az "Erős vár a nyelv” feliratú érmet azok vehetik át, akik önálló prédikációírásban és a magyar nyelv tiszta, szabatos és stílusos használatában kiemelkedően teljesítenek. Sárospatakról idén Bakos István és Sinkovitz Richárd részesült az elismerésben.

tirek.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.