Nevelőszülők képzése Szinyákon

2014. Aug 10., szerző: Adminisztrátor

A Kezünkben a Jövő Alapítvány és a Sámuel Alapítvány nevelőszülők számára tartott képzést augusztus 6-a és 9-e között a Munkács melletti Szinyákon. Nyolc család – 15 felnőtt és 28 gyermek – érkezett a rendezvényre.


28670 1


Az állam által megbízott nevelőszülők az ún. családi típusú gyermekotthonban 18 éves korukig gondoskodnak a rájuk bízott öt–tíz állami gondozott gyermekről, míg a befogadó családokban hasonló feltételekkel egy–négy gyermek nevelkedhet.
Azok a házaspárok, illetve egyedülálló személyek, akik vállalják ezt a feladatot, kétévente kötelező képzésen vesznek részt. A Kezünkben a Jövő Alapítvány az ungvári Családokkal, Gyermekekkel és Fiatalokkal Foglalkozó Szociális Szolgálatok Központja támogatásával Kárpátalján egyedüli módon, magyar nyelven szervez képzést a számukra.
Ezúttal a hegyekkel körbevett, csodás panorámájú Szinyákon lévő római katolikus lelkigyakorlatos ház adott otthont a program résztvevőinek.
A szervezők arra törekedtek, hogy a képzés során is együtt maradhassanak a családok, s míg a szülők a különböző témájú előadásokat hallgatják, addig gyermekeik változatos szabadidős tevékenységeket folytassanak.
A négynapos program alatt öt előadó érkezett a felnőttekhez. Gogola István pszichológus Kamasz panasz címmel foglalta össze a tinédzserkorral járó testi, lelki és szellemi változásokat, illetve konfliktuskezelési tanácsokkal látta el a szülőket. A megyei állami közigazgatás gyerekek jogaival foglalkozó szolgálatának vezetője Szvitlana Jakimelina, valamint két munkatársa, Kacor Adriána szociális munkás és Kacor Alexander pszichológus is eljött az alkalomra. Ők szakmai és jogi tanácsokkal látták el a szülőket és válaszoltak a felmerült kérdésekre. Török Orsolya mentálhigiénés szakember a mai fiatalok tv-nézési szokásairól és a számítógép használatának pozitív és negatív oldaláról beszélgetett a jelenlévőkkel. Palojtay Márta, a Család és Élet egyesület tevékenységét mutatta be, mely a meg nem született élet védelmére, a várandós anyák támogatására, a fiatalok felvilágosítására irányul.28670 2
A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán működő „GENIUS" Jótékonysági Alapítvány munkatársa, Ember Emese tartott tájékoztatót a továbbtanulás előtt álló gyermekek szüleinek. A szellemi és lelki nevelés mellett a test gondozása is szóba került: Sass Erzsébet ortopéd orvos olyan, a mai gyermekeknél fokozottan előforduló problémákra hívta fel a figyelmet, mint a gerincferdülés, a bokasüllyedés, a lúdtalp, a helytelen testtartás. A szülők kérésére az ott lévő fiatalokat meg is vizsgálta a doktornő.
Az ökumenizmus jegyében Molnár János beregszászi római katolikus, Radvánszky Ferenc mezőkaszonyi református és Marosi István nagybégányi görögkatolikus lelkészek tartottak esténként hitépítő alkalmat.
Miközben a felnőttek előadásokat hallgattak, addig a gyermekek számára kézműves-foglalkozásokat, hangszerbemutatóval egybekötött zenés délelőttöt, kirándulást szerveztek.
Esténként közösen készített vacsora, tábortűz, családi mozi és vetélkedő tette felejthetetlenné az együtt töltött napokat.
A képzés résztvevői államilag akkreditált oklevelet kapnak, mely feljogosítja őket a gyermekek gondozásának folytatására.

Marosi Anita
Kárpátalja.ma

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.