Kárpátalján járt Kányádi Sándor

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

2013-06-23 - 17:13

A Securitáté 16 kilónyi anyagot gyűjtött róla

– Ír-e verset mostanában, s ha igen, miről?

Mostanában nem nagyon írok, inkább kutakat állítok, mint azt az előadásomban is elmeséltem. Az igazság az, hogy öreg vagyok én már az íráshoz. Gondoljon bele, hogy nem sokkal a halála előtt az akkor hatvanegynéhány éves Arany János sem nagyon írt már verset. Az ember röstelli. Illyés Gyula nagy mondása volt, hogy nem lehet tisztességes ember, aki a versírást abbahagyja. De idejében abbahagyni, Gyula bácsi, az se kutya, mondtam én akkor. Erre hátba vágott, mivel azt hitte, rá célzok, pedig én magamra gondoltam.

– S ha mégis tollat ragad, miből merít ihletet?

Nem annyira ihlet kell ehhez, mint inkább elszánás: leülni és írni. A negyedét sem írtam meg annak, amit szerettem volna. Sok találkozót tartok az olvasókkal, a gyerekekkel, nem is mindegyiket tudom vállalni.

– Mi vezérli a költőt?

A javító szándék vezérel egész életünk során. De bármit is csinál az ember, akár verset ír, akár cipőt talpal, ha igyekszik jó munkát végezni, azzal egyben a halhatatlanságra törekszik, arra, hogy amíg tart az a cipő, amíg tart az a vers, addig említsék meg a nevét, gondoljanak rá.

A teljes hír megtekintése