Kálvin-film sorozatban több ország tv-adásában

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

2013-06-24 - 22:49

Werner Köhne és André Schaefer Kálvin János című filmjét különböző, egymást követő időpontokban mutatja be több külföldi tv-állomás, három országban is. A dokumentumfilm a ZDF Arte, a WDR, a német Deutsche Welle, az SRG svájci tv-társaság, az IKON Holland és az osztrák ORF együttműködésével valósult meg, s ezek az adók kaptak lehetőséget az első bemutatásra. A svájci tv-ben május 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor, a német Deutsche Welle adón július 3-án és 10-én látható, az Arte adón július 4-én 21 órai kezdettel. Az osztrák tv-adás időpontja még nem ismeretes. Az 58 perces film európai premierjére május 14-én este került sor Zürichben, az egyetem főépületének nagy előadójában, melyen a film alkotói is jelen voltak. - A Kálvin-film bemutatja a reformátor rendkívül mozgalmas életét és jól árnyaltan jeleníti meg tanításait, melyek a középkor és az újkor között meghatározó jellegűekké váltak Európában. Julian Mehne alakítja a főszerepet. Végtelen zarándoklatnak tűnik a közel egy órás film, segítségével bepillanthatunk reformátorunk életének stációiba: Noyon, Orléans, Párizs, Genf, Zürich jelzik a főbb állomásokat. Kicsoda Isten? Hol található? Hogyan van jelen és miként hat a világban? Ilyen alapkérdésekre keresi a film a választ Kálvin interpretációjában, mégpedig meglehetősen radikálisan, ami néha megrettenti, de egyben meg is ragadja a nézőt. (reformiert-info.de – 2009-05-15/16 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

A teljes hír megtekintése