Konfirmandus és ifjúsági csendesnap Nagyberegen

2024. Sep 24., szerző: Adminisztrátor

Nézz fel Jézusra és bátran világíts

A Beregi Református Egyházmegye szervezésében szeptember 21-én konfirmandus és ifjúsági csendesnapra került sor Nagyberegen. Az alkalomra nem csupán az egyházmegyéből, de a szomszédos Ugocsából is érkeztek fiatalok lelkészeikkel, hitoktatóikkal, zsúfolásig megtöltve a település templomát. Mintegy demonstrálva: vannak még Kárpátalján fiatalok, akiknek fontos a keresztyén értékrend, akik keresik Isten közelségét, egymás közösségét, akik örömmel és hálaadással tudják dicsőíteni az Urat.

Az alkalomra érkezőket a Főiskolai Református Ifjúsági Gyülekezet (FRIGY) dicsőítő együttese fogadta, akikkel a fiatalok együtt vallották többek között: „Eljöttem, hogy áldjam, csodáljam, imádjam azt, ki értem adta önmagát”, s együtt zengték lelkesen a sok-sok ifjúsági éneket. Hála járta át a szíveket, hogy fiataljainknak módjuk, lehetőségük van az ige közelében közösségben lenni Jézussal és egymással, hogy szabadon hirdettethetik számukra az evangélium.

A csendesnap résztvevőit Balázs Antal lelkész, a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet (KRISZ) elnöke üdvözölte, arra biztatva a fiatalokat, engedjék, hogy Isten megszólítsa őket. Akár ezen a mai napon is, az itt elhangzott igék és dicsőítő énekek által. S adják át életüket mihamarabb Jézusnak, akivel biztosan haladhatnak a cél, az örök élet felé.

Tóth László, a Beregi Egyházmegye esperese igei köszöntésében abbéli reményének adott hangot, hogy a bereginél nagyobb templomot is megtöltenek majd azok a fiatalok, akik Istennek akarnak szolgálni. Akik meghallják a hívó szót, s komolyan veszik Jézus intését: „A szűk kapun menjetek be! Tágas a kapu és széles az út, amely a romlásba visz – sokan bemennek rajta. Szűk a kapu és keskeny az út, amely az életre vezet – kevesen vannak, akik megtalálják” (Mt 7, 13–14), s már ma el kezdenek foglalkozni az üdvösség és a kárhozat kérdésével. Törődj ma az üdvösségeddel, s halld meg, mit mond neked erről Jézus, hogy bejuss a keskeny kapun – szólt a biztatás.

„Nekünk pedig a mennyben van polgárjogunk, ahonnan az Úr Jézus Krisztust is várjuk üdvözítőül, aki az ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja a mi gyarló testünket, azzal az erővel, amellyel maga alá vethet mindeneket” (Fil 3, 20–21) – tolmácsolta az igei üzenetet Zán Fábián Sándor püspök. Jézus Krisztus az életét adta, hogy nekünk legyen polgárjogunk a mennyben. S aki adja a mennyei állampolgárságot, azt akarja, hogy minél többen megkapják azt, hogy mind ott legyünk majd vele az örök életben. Ezt az állampolgárságot az Úr mindenkinek felajánlja, nem kell külön igényelni. Kiérdemelni sem kell, és nem is lehet. Csak el kell fogadnunk, mint egy ajándékot. Jézus megerősít bennünket, hogy az Atya házában sok hely van, s azért ment el, hogy helyet készítsen nekünk. „Ha aztán elmegyek, és helyet készítek nektek, újra eljövök, és magammal viszlek benneteket, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok.” (Jn 14, 3) A mennyei állampolgársággal az a hittudat jár, ami átsegít a földi életen, mondta a püspök, aki hálát adott azért, hogy fiataljainknak van lehetőségük hitoktatásban részt venni, igét hallgatni, hogy megismerhetik a Megváltót, s lehetőségük van megbizonyosodni arról, hogy nekik is van polgárjoguk, Jézus Krisztus nekik is helyet készít. Csak el kell fogadni és követni őt.

Margitics János beregszászi ifjúsági lelkész a fiatalokhoz közel álló stílusban fogalmazta meg a megújulás fontosságáról szóló üzenetet. Jézus példázatából tudjuk, hogy „senki sem tölti az új bort régi tömlőbe, vagy ha mégis, a bor szétveti a tömlőt, és a bor is, a tömlő is tönkremegy” (Mk 2, 22). Tehát nem lehet megtartani a bűnt is és az új életemet is, nem tölthetem a régi életembe az új tartalmat. A bűn ördögi körbe zár bennünket, s mint egy körhintából, menet közben nehéz kiszállni. Meg kell állítani a körhintát, le kell szállni. Jézus segít megnyugodni, megújulni. Csak Isten megtartó szeretete, kegyelme képes megújítani, új ruhára új foltot, új bornak új tömlőt készíteni. De ehhez kell a szoros, mindennapi kapcsolat vele, szükség van a mindennapi megújulásra. Az új élet, a hívő élet nem azt jelenti, hogy most már minden „happy”. Vannak és lesznek gondok, problémák, próbák, de a Jézust követő ember megtapasztalja, hogy a nehézségekben is megtart az Úr, hangsúlyozta Margitics János.

Balázs Antal a KRISZ céljairól szólva elmondta: legfontosabb feladatuk Jézus Krisztushoz vezetni a fiatalokat. Ehhez igyekeznek olyan alkalmakat szervezni, ahol mindenki átélheti: jó Krisztus közelében, szeretetközösségben lenni. Az ifjúsági szervezet elnöke arra buzdította a jelenlévőket, csatlakozzanak ehhez a közösséghez, és legyen az ő vezérigéjük is a KRISZ jelmondata: „Ne mondd, hogy fiatal vagy, hanem menj oda, ahova küldelek…” (Jer 1, 6b). Balogh Enikő, a szervezet irodavezetője bizonyságtételében megerősítette: igazi testvéri szeretetközösséget kapott a KRISZ által, ahol gazdag és színes program várja a résztvevőket, ahol jó együtt szolgálni és növekedni.

„Te csak rohansz, vagy meg is éled a hited a mindennapokban?” – tették fel a kérdést annak a videónak a készítői, melyen a KRISZ életébe nyújtottak betekintést. Sokan elgondolkodhattak ezen. Akár a közösen, a templom kertjében a fűre heveredve elfogyasztott ebédnél is…

A délutáni program igazi csemegének bizonyult. Ezúttal a partiumi (Románia) Magyarkécről érkezett Élő Kövek énekegyüttes szolgált dicsőítéssel. A sok-sok szívhez szóló, lelket megérintő énekek között Mike Pál lelkész, az együttes vezetője szóban is hirdette az evangéliumot. Az életben folyamatosan háború zajlik, állandó küzdelem van a ti életetekben is. De tudjuk, hogy van győzelem ebben a küzdelemben. „Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére, aki az előtte levő öröm helyett – a gyalázattal nem törődve – vállalta a keresztet, és az Isten trónjának a jobbjára ült.” (Zsid 12, 2) „..ne vesd meg az Úr fenyítését, és ne csüggedj el, ha megfedd téged, mert akit szeret az Úr, azt megfenyíti, és megostoroz mindenkit, akit fiává fogad.”  (Zsid 12, 5) Nagy állhatatosságra van szükség ahhoz, hogy megharcold a hit harcát, de nem vagy egyedül! Nézz fel Jézusra, keresd őt, tölts minél több időt az igével, az imával, és világíts bátran, biztatott Mike Pál, és erősítette ezt énekkel az Élő Kövek együttes.

Marton Erzsébet


A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.