Lezajlott a Kárpátaljai Református Egyházkerület idei első zsinati ülése

2024. Feb 22., szerző: Adminisztrátor

Főtiszteletű Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke számolt be a zsinati ülés második felének napirendi pontjairól, döntéseiről:

Az intézmények kapcsán a zsinat első feladata az intézmények vezetőinek a kinevezése volt. Minden intézményvezető eleget tett a küldetésének, így a zsinat minden intézményvezetők szolgálatára igényt tart. Beerősítették őket.

Ami újdonság, hogy a csongori Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszió vezetője Pocsainé Tövissi Tímea lesz. Nem azért született ez a döntés, mert id. Pocsai Sándor nem lenne megfelelő erre a tisztségre, hanem azért, mert szeretnénk megbecsüléssel megköszönni a szolgálatát. A tavalyi esztendőben töltötte be 70. életévét, a KRE törvényei értelmében, azokat betartva szeretnénk mentesíteni a vezetői terhektől, de a szolgálataira továbbra is számítunk, úgy a gyógyító heteken, mint az idős hívők alkalmain vagy a házasság heti programokon, evangélizációkon. Reménykedünk abban, hogy Isten még hosszú élettel és jó egészséggel ajándékozza meg és tovább tudja folytatni azt a munkát, ami Csongoron a Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszióban történik.

A további egyházi intézmények vezetői a helyükön maradtak.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület intézményrendszerébe tartozó óvodák vezetőit is beerősítettük.

A Nagyberegi Református Líceum jelenleg is vezető igazgatója ideiglenesen kapott kinevezést, mivel az ukrán törvények szerint ukrán felsőfokú nyelvvizsgára volt szükség. Jelenleg a vizsgarendszer elérhetetlen, nem lehet vizsgára jelentkezni és jelezték, hogy a háború végéig ez a vizsga nem szükséges ahhoz, hogy betöltse az igazgatói posztot. Ionika-Antal Viktória ukrán szakos tanár, tehát ez nem okoz majd gondot számára, hogy ezt teljesítse, amint erre lehetőség lesz. Őt is beerősítettük.

A jelen állás szerint, hála Istennek, minden intézményünk működőképes és  tapasztalt vezetővel rendelkezik. Reménykedünk abban, hogy egy sikeres évet zárhatunk 2024-ben. Jó reménységünk van afelől is, hogy 2025-ben az intézményrendszerünkben a legtöbb munkatársunkra továbbra is számíthatunk.

Hálásak vagyunk, mert a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezetnél tisztújítás történt, Balázs Antal lett az új elnök. Szorosabb együttműködést tervezünk a KRISZ-szel. Szeretnénk, ha az egyházmegyék által támogatott ifjúsági misszió állna talpra, hogy a Megújulás évében az ifjúsági munka is megújuljon és több fiatalhoz jusson el az evangélium. Még több fiatal találjon baráti közösségre, a Krisztus szeretetében. Egy olyan közösségre, ahol a fiatalok, fiatalok között, de igazi érték, evangéliumi érték mentén élhetik az életüket. Ezért reménykedünk a a szervezet megújulásában is.

 

A továbbiakban készülünk a közgyűlésünkre, reménykedünk benne, hogy minden meghívott jelen tud majd lenni. Bízunk benne, hogy az egyházközségek gondokai, lelkészei meghívottként, a közgyűlés alkotó tagjaiként jelen lehetnek, ugyanis a háború árnyékában ritkán hívunk össze ilyen alkalmakat, de bizakodunk abban, hogy mindenki ott tud majd lenni vagy a meghívottak által meghatalmazott személyek, akik nem hadkötelesek be tudják tölteni ezt a szerepkört és a közgyűlés határozatképes tud majd lenni.

A teológus-felvételi is megvalósulni látszik. Jelenleg négy jelentkező van: Haláborról, Mezőváriból, Nevetlenfaluból és Tiszaújlakról. Három hölgy és egy férfi. Egyikük vallástanár szakra, a többiek lelkész szakra szeretnének jelentkezni. Nemsokára megtörténik a meghallgatásuk és reménykedünk abban, hogy minden jelentkező szeptembertől el tudja kezdeni a tanulmányait.

Haza is várunk végzős diákokat. Bízunk abban, hogy lesznek olyan bátrak, Istenre hagyatkozó végzős teológusok, akik talán első vagy második lelkészképesítő vizsgájuk után hazajönnek Kárpátaljára és itt vállalnak szolgálatot.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület idei első zsinati ülésére 2024. február 22-én került sor az egyházkerület püspöki hivatalában.

Bekfi Fazekas Mária

Fotó: Fábián Zoltán

A nap első felének eseményeiről itt olvashatnak: http://refua.tirek.hu/hir/mutat/52077/

A zsinatot áhitattal kezdték a résztvevők, mely írott formában itt olvasható: http://refua.tirek.hu/hir/mutat/52076/

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.