Újabb tűzoltó jármű érkezett Kárpátaljára, melyet a Derceni Önkéntes Tűzoltóság vett át

2024. Mar 27., szerző: Adminisztrátor

2024. március 27-én került átadásra az a tűzoltóautó, amit a Te is segíthetsz Alapítvány juttatott el Kárpátaljára

 

Az átadás alkalmával Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyház püspöke elmondta: jelen esetben a Derceni Önkéntes Tűzoltóság a kedvezményezett, de valójában Kárpátalja református közössége azon dolgozik, hogy minél nagyobb biztonságban érezzék magukat itt az emberek. Mindenki, aki itt él, - mert azt látjuk, hogy a háború borzalmai azok nem csillapodnak -, egyre nagyobb veszélyt érzünk, tapasztalunk és a tűzvédelem ebben az esetben óriási nagy jelentőségű a személyek megvédésére és a vagyonvédelemre. Ezért hálásak  vagyunk, hogy kaptunk adományba a Te is segíthetsz! Támogató Alapítványtól egy gépjárművet, ami jó állapotban van és reménykedünk abban, hogy valamelyik kárpátaljai településen tud majd szolgálatot teljesíteni, ott, ahol a legnagyobb szükség lesz rá.

Az alapítvány vezetője Pál Sándor vallja, hogy ez a küldetése: Ez a feladatom, az Úr Isten ezt jelölte ki, segíteni. Elmondta, hogy A Te is segíthetsz! Támogató Alapítványnak van 12 segítő programja van. Azok között az egyik a katasztrófavédelem és amikor a nagyvázsonyi polgármester úr lehetőséget biztosított, hogy megvásárolhassunk egy tűzoltó autót, (ami ugyan nem egy fiatal, de tökéletes állapotban van, mint ahogy láthatjuk) akkor én ennek nagyon örültem, hiszen a derceni- és a mezővári tűzoltócsapattal is mindig jó kapcsolatom volt. Máskor is, ha tudtuk, segítettük őket, néha üzemanyaggal, néha felszereléssel, kerekekkel, gumikkal, és most úgy gondoltam, hogy erre az autóra biztos, hogy szükség van, hiszen ismertem az ott lévő autóknak az élettartamát és minőségét. Így jött az ötlet, hogy ezt a tűzoltó autót gondolkodás nélkül idehozzuk és Dercenben még nagy szolgálatot fog tenni.

Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere elsősorban köszönetét fejezte ki Pál Sándornak, a Te is segíthetsz Alapítvány vezetőjének, megalapítójának és Balogh Sándornak, a Nagyvázsonyi Tűzoltó Egyesület vezetőjének, akik azonnal nyitottak voltak erre az ötletre, hogy Kárpátaljára kerüljön a tűzoltóautó. Elmondta, hogy azért tartotta fontosnak, hogy  Kárpátaljára kerüljön ez a jármű, mert most – ugye 15 éve voltam először talán Kárpátalján, és az egyik legfelszabadultabb magyar közösség volt és most – ez a legnehezebb helyzetben lévő közösség az itteni magyar közösség és általában az itteni emberek nemzetiségtől függetlenül. Hozzátette: „Azt gondoltam, hogy ha ez az autó egy más helyen kell, hogy szolgáljon, akkor keressük meg azt, ahol a leginkább örülnek neki, ahol a legnagyobb segítséget tudja jelenteni és azt az összetartozást is kifejezi, ami a szívünkben van, hogy éljünk bárhol a világon, mi azért mégiscsak egy nemzethez tartozunk és egy közösségben testvérei vagyunk egymásnak.” Az a személyes tapasztalatom, hogy az ember eljön ide, hogy erősítse az ittenieket, közben ők erősítenek minket azzal a hittel, azzal a szeretettel és azzal a kitartással, amit eddig tapasztaltunk itt.

Zsukovszky Miklós a Derceni Önkéntes Tűzoltóság parancsoka, helyi lelkész szerint az a helyzet, hogy az ukrajnai háború kitörése óta látjuk a hírekben is, hogy sajnos, hogy az intenzív támadások következtében nagyon sok tűzoltó sérül meg, sajnos tönkremennek az eszközök is, amelyeket tűzoltásra használnak. Ezekre nagy szükség van azokon a területeken, ahol heves harcok folynak, hiszen ott emberek életét, értékeket kell menteni. Amikor kitört a háború, nekem rögtön az az ötletem támadt, hogy megkeresem a külföldi barátaimat, ismerőseimet, tűzoltókörökben és megpróbálunk egy gyűjtést szervezni az Ukrajnában lévő tűzoltóságok számára tűzoltó eszközök illetve tűzoltó-járművekkel kapcsolatban. Hála Istennek, ma elmondhatom azt, hogy 14 ilyen járművet tudtunk eddig behozni Ukrajna területére. Ezeknek a járműveknek a döntő többsége eljutott a Kelet-ukrajnai területekre, illetve a hadsereget is segítettük egy járművel, de jutottak ide Kárpátaljára is a környező városokba, Ungvárra, Munkácsra, Husztra tűzoltó-gépjárművek, illetve 4 kamionnyi tűzoltó-felszerelést hoztunk be holland barátaink adományából, segítségével. Ezeket a gépjárműveket pedig holland- illetve magyar tűzoltóságok ajánlották fel.

Zsukovszky Miklós hozzátette: úgy gondolom, hogy jelen pillanatban talán nagyobb szükség van, azokon a helyeken a járművekre, ahol tönkrementek, használhatatlanná váltak az eszközök, hogy a tűzoltók azt az életmentő munkát, amit folytatnak, továbbra is véghezvihessék. Annak is örülök, hogy ez a jármű, ami ma átadásra került, ez azzal a céllal jött, hogy kárpátaljai önkéntes tűzoltóságot erősítse, illetve Kárpátaljának a tűzvédelmét, úgy, ahogy jótékonysági szervezetünk azon lesz, hogy minél előbb megtaláljuk a helyét, hogy melyik az a pontja Kárpátaljának, ahol szükség van erre a járműre az önkéntes tűzoltóknak.

 Barta Miklós/Ködöböcz Csilla

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.