Hálaadás

2023. Aug 29., szerző: Adminisztrátor

Jakab István: mi, anyaországiak most a kárpátaljai gazdáktól tanuljuk azt, hogyan lehet nagyon nehéz körülmények között embernek maradni.

Jakab István, a magyar Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke és kísérete, akik között ott volt Bacskai József, az ungvári főkonzulátus főkonzulja, a hétvégén Kárpátalján járt. A politikus elsőként Beregszászba, a Kárpátaljai Református Egyház (KRE) diakóniai osztályára látogatott el, a delegációt Nagy Béla fogadta.

– Sokan összefogtak, határon innen és túl élők, hogy segítsék az elesetteket, legyen az helyi lakos vagy a háború elől menekülő ember. Hálásak lehetünk Istennek, hogy újra és újra vezet elénk olyan jótevőket, akik részt vállalnak a diakóniai szolgálat támogatásában. Ez is az egymás iránti szeretetet bizonyítja, és az is nagy igazság, hogy Isten országát csak összefogással lehet építeni – hangsúlyozta Nagy Béla.

– A mai nap egyik legfontosabb programja számunkra az, hogy részt vehetünk a Verbőcön megtartott hálaadó csendesnapon. Meggyőződésünk, hogy ilyen nehéz körülmények között kell hogy találkozzunk, kell hogy hálát adjunk a Jó Istennek az aratást, az eredményes kárpátaljai búzaösszeöntő ünnepséget követően – jegyezte meg Jakab István. – Azt hiszem, hogy mi, anyaországiak most a kárpátaljai gazdáktól tanuljuk azt, hogyan lehet nagyon nehéz körülmények között embernek maradni, segíteni azokon, akiknek annyi se adatott meg, mint amennyi nekünk van. Azért is imádkozunk, hogy végre legyen béke, de az is fontos, hogy egyértelművé tegyük a kárpátaljai gazdák számára, hogy a későbbiekben is számíthatnak ránk, mint ahogy eddig is számíthattak. Abban reménykedünk, hogy a jövőben az adományozók száma, és az összeadott gabona mennyisége is emelkedik, hogy még hatékonyabban tudjunk segíteni – tette hozzá a MAGOSZ elnöke.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar vármegyei elnöke, Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke kiemelte, ünneplőbe öltözött lélekkel érkeztek Kárpátaljára.

– Visk és Hajdúnánás testvértelepülések, még a világjárvány előtt megírtuk az erről szóló egyezményt, de sajnos azóta sok minden közbeszólt. Most viszont nagyszerű dolog történt, viski gyerekek nyaralhattak nálunk, ami nemcsak nekik, de nekünk is nagy élmény volt. Érdemes megjegyezni, hogy a gyerekek közül csupán ketten voltak magyarok, a többiek belső Ukrajnából érkeztek, és talán a legnagyobb elismerés az volt, hogy azt üzenték, életük legszebb nyara volt ez… Mi arról tudjuk biztosítani a kárpátaljaiakat, hogy az igazságos béke az érdekünk, hogy az minél hamarabb bekövetkezzék, és a testvérvárosi, illetve közösségi kapcsolatok megmaradjanak, megerősödjenek – hangsúlyozta Szólláth Tibor.

A MAGOSZ berkein belül megalakult Gazdasszony Tagozat most már ezer tagot számlál, és országos szinten működik, tagjai pedig nem határokban, hanem egy nemzetben gondolkodnak, ugyanis az egyik legfontosabb küldetésük a határontúliak megsegítése, az együtt gondolkodás.

– Nagy büszkeség számomra is, hogy egy gazdasszony szervezet elnökeként képviselhetem őket, és büszkén szólhatok az ő nevükben is, hiszen immár országos szervezetté lettünk. Egyetlen szóra mozdult meg a gazdaasszony társadalom, amikor a nagydobronyi gyűjtés került szóba. Nagyon hamar, és jelentős adományt gyűjtöttek össze, és Jakab Istvánnak köszönhetően kis szervezéssel, jól irányzottan tudtuk eljuttatni az adományokat Nagydobronyba– fejtette ki Nagyné Legény Ildikó, a MAGOSZ Gazdasszony Tagozatának elnöke, Hajdúnánás alpolgármestere.

A delegáció Beregszászból a zsúfolásig megtelt verbőci református templomba érkezett, ahol a Kárpátaljai Református Egyház és a Máramaros Ugocsai Református Egyházmegye közös hálaadó aratási csendesnapját tartották. Molnár Zsolt helyi lelkész apostoli köszöntése után Hunyadi Attila esperes mondott imát, igehirdetést Zán Fábián Sándor tartott. A KRE püspöke elmondta, több üzenete is van a mai istentiszteletnek, de az első és nagyon fontos, az az, hogy visszavezessék az embereket a hálaadás, a köszönetmondás alkalmainak a megtartására.

– Az elmúlt napokban az új kenyérért adhattunk hálát, de sajnos manapság az emberek sok mindenről úgy gondolják, magától értetődő, hogy van, és azért van, mert meg tudta vásárolni.

Én azt látom, el kell mondani újra és újra, hogy az élet feltételeit elsősorban Istennek kell megköszönni. A mai kornak, a modern embernek nagy szüksége van arra, hogy az Isten ajándékát lássa, hogy az Istennek ajánlja fel azt, amit ő kapott, és ezzel úgy éljen, hogy embertársai javát szolgálja Isten dicsőségére – hangsúlyozta a püspök.

Molnár Zsolt köszöntötte a vendégeket, majd kiemelte, eljött az aratás vége, amiért hálát kell adnunk Istennek.

– Könnyezve vetettünk, de ujjongva arattunk, mert bár sok eső esett, de Isten megszárította a gabonát. Ujjong a szívünk ma, hogy ezért hálát adhatunk az Úrnak – hangsúlyozta a lelkész.
A vendégek közül elsőként Nagyné Legény Ildikó osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Mint mondta, hálás a szíve, hogy együtt örülhet a verbőciekkel. Megjegyezte, a gazdasszony szervezet elnökeként megígérheti, igyekeznek segíteni az itteni asszonyoknak akár szakmaiságban, vagy amire éppen szükség van.

Szólláth Tibor szintén megköszönte a kárpátaljai asszonyok helytállását, hiszen, mint fogalmazott, most nekik kell minden területen helytállni, és a kitartásuk példaértékű.

Jakab István a verbőci templomban elmondta, nemrégiben Szolnokon került sor a Kárpát-medencei búzaösszeöntő ünnepségre, melyen az egész Kárpát-medence gazdatársadalma, sőt, a diaszpórában élő magyarság képviselői is részt vettek.

– Ott, azon a napon arról tettünk hitet, és abban állapodtunk meg, hogy 15 millió magyar, képes kell hogy legyen segíteni 150 ezer magyar embernek, akik háborús körülmények között szülőhelyükön maradva tisztességgel helytállnak, igyekeznek fenntartani a kapcsolatot a magyar és ukrán emberek között – hangsúlyozta. Hozzátette, a MAGOSZ soraiban ifjú gazdák is tevékenykednek. Tagozatuk kezdeményezésére egy ösztöndíjprogramot indítottak annak érdekében, hogy segítsék a nehéz helyzetbe került kárpátaljai családokban élő fiatalokat. Egyelőre tíz főt tudnak támogatni, de a jövőben növelni akarják ezt a számot.

Az ünnepi alkalmon a hittanos gyermekek színes műsorral köszöntötték az egybegyűlteket. Nemzeti imádságunk közös eléneklése után Zán Fábián Sándor Isten áldását kérte az alkalomra, a megjelentekre, a hétköznapokra.

Forrás: KISZó





A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.