Februárban hirdetett gyűjtést a Kárpátaljai Református Egyház a szíriai keresztyének megsegítésére

2023. Mar 31., szerző: Adminisztrátor

A gyűjtés március 10-én zárult le.

A földrengés katasztrófája mintegy 38 gyülekezet közül Szíriában sokakat érintett. Több templomukban, közösségi központjaikban menedékhelyeket alakítottak ki, s erejük felett igyekeznek segíteni az otthonukat elvesztő embereknek. A Szíriát érintő szankciók miatt a humanitárius segélyek is nehezen jutnak el a térségbe.

A Kárpátalján tapasztalható nyomorúság ellenére óriási összefogást, szolidaritást tapasztalhattunk, mondta Zán Fábián Sándor a KRE püspöke.

A gyűjtés gondolata Istentől jövő sugallat volt. Számos helyről tapasztaltunk összefogást a háború kitörésekor. A testvéri összetartozás, a Krisztusban való egység az, ami indíttatást adott arra, hogy valami módon, mi is éreztessük a bajbajutottakkal, hogy nincsenek egyedül. Bár fizikailag távol vagyunk egymástól, de lélekben tudjuk, mit jelent, hogy a szeretet parancsa felelősségvállalásra indít.

A gyülekezetek nyitott szívvel fogadták a gyűjtésre való felhívást. Minden gyülekezetnek meg vannak a maga nehézségei, kihívásai, gondjai. Nem minden gyülekezet tudott gyűjteni, de imádságban ők is aktívak a szenvedők felé, a nagy része a kárpátaljai református gyülekezeteknek viszont gyűjtött. Ha átlagot kellene mondani, akkor kiderül, hogy a gyülekezetek átlagosan tizenegyezer nyolcszáz grivenyt gyűjtöttek össze. Van, aki kevesebbet, van aki többet, de ez egy olyan megnyilvánulása a szolidaritásnak, ami hálára indít bennünket. Nem vagyunk közömbösek, nem csupán a mi nehézségeinket látjuk, hanem tudunk túllátni a saját problémáinkon, mondta a püspök a Pulzus rádiónak adott interjúban.

Ezt az összeget egy német partnerszervezeten keresztül juttatjuk el az örmény és szír református gyülekezetekhez.

Köszönettel tartozunk mindazok felé, akik a kevésből is tudtak adni, hiszen ez a támogatás olyanokhoz jut el, akik most nagyobb szükségben vannak, mint mi, hiszen a földrengés miatt nagy tömegek váltak otthontalanná, van szükségük napi élelemre, gyógyszerre, orvosi segítségre, lelki támogatásra.

Hálásak vagyunk Istennek, hogy ezt az utat megláttatta velünk és tudtuk a bajban testvérként a még nagyobb bajban lévők felé Isten szeretetét megmutatni.

"Arról fogja megtudni mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást."János 13,35

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.