Megemlékezés a Gulágra vitt lelkipásztorok emlékművénél

2021. Nov 29., szerző: Adminisztrátor

2021. november 26-án, d.e. 11 órai kezdettel szűk körben emlékeztek meg a Kárpátaljai Református Egyház püspöki hivatalának munkatársai a sztálini terror ideje alatt Malenykij Robotra elhurcolt református lelkipásztorokról.

Zán Fábián Sándor igei üzenetében elmondta, hogy mind azok a lelkipásztorok, akik nem tértek vissza, és azok, akik visszatértek igazi példává, hősökké váltak a számunkra. Ők a lágerek iszonyatos körülményei között is felfelé, a mennyei Atya felé tekintettek és nem adták fel a harcot, bizonyságot tettek a megváltó Krisztusról még a legnehezebb időben is. Amikor bántották őket, ők imádkoztak, amikor ütlegelték őket, ők nem átkozódtak. Hitték, hogy Istennél van az igazi ítélet.

Az emlékmű, a beregszászi székhelyű református püspöki hivaatal kertjében emlékeztet bennünket szolgatársainkra és az ő szenvedéseikre a kezdetet, az életet, az életbe belemaró bűnt és az újjászületést jelképezi. Isten életet ad nekünk, de bűnösok vagyunk és a magunk erejéből nem szabadulhatunk bűneinktől, ezért elküldte Krisztust, hogy megmentsen bennünket a kárhozattól. Ezt hirdették elődeink akkor, amikor elhurcolták őket, és így tudtak szembenézni a halállal, elviselni  és túlélni a szörnyű megpróbáltatásokat. Gulácsy Lajos nyugalmazott püspök volt az, aki hazajött a haláltábor ezekről még személyesen is bizonyságot tudott tenni élete végéig.

A megemlékezés koszorúit a hivatal munkatársai helyezték el, leróva kegyeletüket.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.