Önkéntes Katasztrófavédelmi Beavatkozó Kapacitás Együttes Fejlesztése

2021. Oct 27., szerző: Adminisztrátor

CODE VDIC PROJEKT

Zárórendezvény, Zárógyakorlat és Lakossági Kampány a Biztonság Napja 2021 keretében


Több mint 200 résztvevő (projektpartnerek, szakemberek és önkéntesek) gyűlt össze a „CODE VDIC - Önkéntes Katasztrófavédelmi Beavatkozó Kapacitás Együttes Fejlesztése” (HUSKROUA/1702/8.1/0035) elnevezésű projekt Záróeseményére és Zárógyakorlatára 2021. szeptember 15-én Sátoraljaújhelyen és környékén.

 

A Biztonság Napja - amelyet minden évben szeptemberben rendeznek meg, Sátoraljaújhely város, a bűnüldöző szervek, a polgári védelmi és katasztrófavédelmi szervezetek, az iskolák és óvodák szoros együttműködésével - remek lehetőséget nyújtott arra, hogy a CODE VDIC projektpartnerek ugyanazon a napon közösen szervezzék meg Záróeseményüket és Zárógyakorlatukat, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb résztvevővel oszthassák  meg a projekt eredményeit, és végre személyesen is találkozzanak egy hosszú világjárvány után.

Neves előadók, mint például Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Polgári Védelmi Főfelügyelőség Veszélyhelyzet-kezelésiFőosztályának vezetője, Dr. habil Endrődi István nyugállományú tűzoltó ezredes, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség elnöke, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke és Leskó György, a Magyar Polgári Védelmi Szövetség Nemzetközi Kapcsolatokért felelős alelnöke, a CODE VDIC projekt vezető szakmai koordinátora mindkiemelték a helyi önkéntes kapacitások fejlesztésének fontosságát–többek között olyan nemzetközi együttműködések révén is, mint a CODE VDIC projekt -, amelyek ezáltal jobb felkészülést biztosítanak az önkénteseknek a hatékony beavatkozásra a határokon átnyúló katasztrófák, káresemények idején is. Ezek a humán- és technikai önkéntes képességek egyre értékesebbé válnak, mivel a természeti és az ember okozta katasztrófák száma napjainkban úgy tűnik, hogy egyre csak növekszik.

A projekt egyik legfontosabb tevékenysége a határokon átnyúló önkéntes szervezetek hálózatának létrehozása volt, amelynek keretében a partnerek a projekt befejezése után is ápolják a kapcsolatot, és új utakat találnak a jövőbeni együttműködésre. Ezért a Zárórendezvény szakmai ülését követően ezt a hálózatot hivatalosan is kibővítették és új magyar szervezeteket üdvözölhettek, amelyek képviselői aláírták a CODE VDIC önkéntes határokon átnyúló hálózati együttműködési megállapodást, mert elkötelezettek aziránt, hogy részesévé válhassanak egy hosszútávú határmenti önkéntes beavatkozási együttműködésnek.

A Záróesemény utolsó szakmai szekciójára, a Zárógyakorlatra 5 „kárhelyszínen” került sor Sátoraljaújhelyen és környékén, amelyek között a CODE VDIC projekt résztvevőit egy gumikerekes kisvasútvitte körbe, hogy megtekinthessék a helyi képzésen részt vettönkéntesekbemutatóját az árvízvédelemre összpontosítva,amelyet szintén a projekt keretében a nyár folyamán szerveztek Pálházán.

 

Délután a projektpartnerek részt vettek az 5. Projekttalálkozón és Irányító Bizottsági ülésen is, hogy megvitassák az aktuális és a közelgő feladatokat november végéig, amikor a projekt hivatalosan lezárul.

 

A magyar partnerek promóciós anyagokat is készíttettek a Lakossági Kampányhoz - főként a fiatalokatcélozva -, ösztönözve őket arra, hogy felnőve ők is önkéntesekké váljanak. A CODE VDIC projektet és annak eredményeit bemutató kampánysátorban promóciós anyagokat osztottak szét, és megosztották a projekttel kapcsolatos információkat is.

Ezenkívül a szabadtéri katasztrófavédelmi-, katonai-, rendőrségi-, egészségügyi statikai- és mentési demonstrációk is emlékezetessé tették ezt az eseményt a résztvevők számára.

 

A projektet a HUSKROUA MAGYARORSZÁG-SZLOVÁKIA-ROMÁNIA-UKRAJNA ENI CBC 2014-2020 Program társfinanszírozza(https://huskroua-cbc.eu/).

 

A projekt fő célkitűzései a Kárpátok-Eurorégió térségében új önkéntes kapacitások létrehozása, eljárásmódok közös fejlesztése, a veszélyhelyzetek esetén a beavatkozó erőforrások összehangolása egy négyoldalú határmenti együttműködés keretében.

 

A PROJEKTBEN RÉSZTVEVŐ PARTNEREK:

-       Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség (vezető partner)

-       Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pálháza (Magyarország)

-       Királyhelmec (Kráľovský Chlmec) Város Önkormányzata (Szlovákia)

-       Szinérváralja (Seini) Önkormányzata (Románia)

-       Babeș–Bolyai Tudományegyetem (Románia)

-       Kárpátaljai Református Egyházkerület (Ukrajna)

A megvalósítás időszaka: 2019. szeptember 1. – 2021. november 30. (27 hónap)

A támogatás összege: 847 630,69 €

A projekt teljes költségvetése: 941 811,90 €.

További fotók, rádióinterjú és televíziós riport a záróeseményről, valamint a promóciós anyagok (közös kiadvány, szórólap, projekt brosúra) elérhetők lesznek a projekt honlapján és a közösségi oldalán:

http://codevdic.polgvedsujhely.hu/

https://www.facebook.com/codevdic/

https://youtu.be/lBbIZ4RAppM

Ez a sajtóközlemény az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. Tartalma kizárólag a CODE VDIC projekt felelőssége, és nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.