Házasságban - a Sámuel Alapítvány szülői együtt gondolkodtak és adtak hálát társukért

2021. Feb 24., szerző: Adminisztrátor

,,Hozzá hű leszek, vele megelégszem, vele szentül élek…” – rémlik fel bennünk az eskü szövege a ,,házasság” szó hallatán. Ezen a héten a szokottnál is jobban kihangsúlyozódik a házastársunkért érzett hála. S bár a ,,Házasság hete” programsorozat február 14-én már véget ért, a Sámuel Alapítványban mégis tovább folytatódhatott egy extra előadással.

 

Február 18-án gyűlhettünk össze egy közös alkalomra, ahol Kacsó Géza, alapítványunk kurátora, bátyúi lelkipásztor és a Nagydobronyi Református Líceum igazgatója, valamint kedves felesége, Dóra vezette a beszélgetéssel egybekötött előadást. Párhuzamot vontak a házasság intézménye és az évszakok váltakozása között. A tavasz felüdítő frissessége jellemezheti házasságunk első éveit, amikor a végtelen szerelem érzése a legboldogabb jövőt festi szemeink elé.

 

,,Nyáron” az egymáshoz való ragaszkodás, együttműködés és lelki épülés kerül kiemelt helyre, amikor mindketten az eredményességre törekszünk. Házasságunk nyarán körvonalazódik: a személyiségeink közötti különbözőségek nem problémák, hanem lehetőségek: a gyümölcsök beérésének elősegítéséhez. És micsoda öröm, amikor mindez valósággá válik! A gyermekek megszületése – a termés beérése – az ,,év” fénypontja.

Ősszel könnyebbül a munka terhe, az eredmények láthatóvá lesznek. A gyümölcsök már ,,önálló életet élnek”, kirepülnek, s ők maguk is saját családot alapítanak. Az ősz aláhúzza és szemmel láthatóvá teszi az ember számára: ,,Ketten kezdjük, ketten maradunk!” A sok éven át tartó megbecsülés és a szerelem/szeretet azonban ezt az időszakot is bearanyozhatja: újraélhetővé válnak a mézes hetek. Szívünknek kedves előadóink kihangsúlyozták e folyamat természetességét. Rámutattak arra, hogy amint minden évszaknak megvan a szépsége – és veszélye egyaránt -, úgy a házasságunk periódusai is telve lehetnek örömmel és áldással. Ugyanakkor, ahogy az évszakok váltakozása is természetes és Isten alkotta rendszeres történés, úgy házasságunk időszakai is egy meghatározott irányba haladnak, mely ellen nem érdemes harcolni.

Számunkra különösen is felüdítő érzés arra gondolni, hogy a mi célunk – e földi életen túl – az örök nyár, Isten országa. A Jelenések 22, 1-2 alapján körvonalazódott a fő üzenet: mi az örök nyárba készülünk, s maga az Úr Jézus Krisztus részesít majd ebben bennünket. A felüdítő és tartalmas előadás közben a jelenlévők is szabadon megoszthatták véleményüket, tapasztalataikat, melynek kapcsán egy jó hangulatú beszélgetés alakult ki. A még közvetlenebb beszélgetés és időtöltés érdekében közös ebédre invitáltuk a jelenlévőket.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.