Útkeresés és karbantartás

2019. Nov 25., szerző: Adminisztrátor

Kárpát-medencei református sajtósok találkozója

2019. november 12. és 13. között került megrendezésre a Kárpát-medencei református sajtósok találkozója, amelynek a Megbékélés Háza adott otthont Berekfürdőn. A folyamatos kárpátaljai képviseletről évek óta Taracközi Ferenc beregszászi lelkipásztor, egyházunk Kommunikációs Osztályának vezetője gondoskodik; s örömmel konstatáltuk, hogy a mostani konferenciára mindhárom egyházmegyénkből érkeztek sajtósok, így a Küldetés c. egyházkerületi lapunk, a Pulzus Rádió, valamint a TeSó Blog munkatársai is. A találkozó tematikája rendkívül időszerű volt, hiszen egyfelől az útkeresésről, az új csatornák megismeréséről és használatáról szólt; másfelől korunk egyik legnagyobb lélektani problémájáról, a kiégésről, amely megkerülhetetlen jelenséggé vált.

            A találkozó egy tömör előadással indult, amelyben a Protestáns Újságírók szövetségének elnöke, Nagy Katalin beszélt az új feladatkörökről és célkitűzésekről, amelyek az egyházi újságírást érintik. Rövid tanácskozás után következett a második blokk, amely leginkább az új nemzedék megszólításáról szólt. A közösségi oldalak robbanásszerű terjedésével, a fiatalabb generáció eltávolodásával a nyomtatott sajtótól kihívások elé került az egyház, hiszen a kommunikációnk hatékonysága a kérdés. A tinédzser-korosztály médiafogyasztása merőben eltér attól, amihez eddig gyártottunk tartalmat, szükséges tehát a folyamatos fejlődés és átkeretezés. Ennek statisztikáiról és lehetséges megoldásairól beszélt Forgács Mariann és Joanelli Tamás, akik a Be Social Közösségi Médiaügynökség ügyvezetői. Az esti előadás alkalmával Dr. Eperjesi Tamás a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársaként beszélt a szépen fejlődő Felzárkóztatási programról, amely egyre több vidéki közösségben jelent áldást. Az urbanizáció, és a vidék leszakadása új kihívásokat ad az egyháznak, és erre most, a jelenben kell megfelelő válaszokat adnunk. Az előadás alapján a református kezdeményezések remek fogadtatásban részesültek, áldásosnak bizonyultak, tehát ebben az irányban kell tovább haladnunk, fejlődnünk.

            A konferencia második napjának délelőttjén egy fórum keretében beszélgettünk az elmúlt időszak áldásairól, sikereiről, és azokról a kihívásokról, amelyek egy-egy területen jelentkeznek. Általánosságban elmondható, hogy sokat erősödött a református médiajelenlét, és tehetséges új munkatársakkal bővültünk az elmúlt évben is. A kerekasztal beszélgetés után egy rendkívül aktuális és tömény előadást hallgattunk meg a kiégésről, mint társadalmi problémáról. Dr. Kádár Annamária pszichológus arról beszélt, milyen korai tünetei vannak a Burnout-szindrómának, hogyan fedezhetjük fel és fordíthatjuk meg ezt a folyamatot. Humorral fűszerezett, s rengeteg élő példával átitatott előadás volt, amelyben külön figyelmet szentelt az előadó azokra a kutatásokra, amelyek az elégedett és boldog nemzetek között készültek, s így önmagunk és környezetünk lelki karbantartásáról, a munka és magánélet egyensúlyáról, a gyermeki énünk megőrzéséről, és sok más apró, de jelentős kérdésről kaptunk praktikus információt. Hálásak vagyunk ezekért a találkozásokért, szakmailag és emberileg megerősítő fórumokért, legyen ezért is Istenünké a dicsőség!

 

Szimkovics Tibor ráti és minaji lelkipásztor,

az egyházkerületi sajtóbizottság elnöke

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.