Szórványtábor Nagyberegen

2019. Aug 16., szerző: Adminisztrátor

Nem csak imádkozni tanulnak magyarul
A Beregmegyei Református Egyházmegye idén immáron negyedik alkalommal szervezte meg
azt a tábort, ahová a szórványban élő, magyar gyökerekkel rendelkező fiatalokat hívják meg,
hogy egy héten keresztül gyakorolják szüleik, nagyszüleik anyanyelvét, s hogy emellett
hitükben is erősítsék őket. Idén erre a Nagyberegi Református Líceum bázisán került sor
július végén.

Ott jártunkkor épp játékos magyar nyelv foglalkozást tartottak, a fiatalok lelkesen ismételték a szavakat, illetve keresztrejtvényt fejtettek. A nevelők pedig épp a hét eseményeit, eredményeit összegezték. Ebbe a beszélgetésbe kapcsolódtam be jómagam is.

Örömmel hallottam, hogy mindenki igen pozitívan értékelte a tábor munkáját. Az Ungvárról, Kajdanóból, Beregrákosról, Munkácsról, Szolyváról, Nagyszőlősről, Szőlősvégardóból, Tiszasásvárról, Fancsikáról érkezett fiatalok nem csupán a tanárokkal, de a Fornosról, Dercenből érkezett gyerekekkel is gyakorolhatták a magyart.

Keresztesi Diána (Nagyszőlős) például a hitoktatás fontosságát hangsúlyozta, hisz, mint mondta, nagyon sok gyerek otthon nem ismerkedik meg a hit, a vallás kérdéseivel. És visszajáróként úgy tapasztalja, hogy ha itt egyeseknek nem is tetszik olyan nagyon ez a foglalkozás, lerakódnak bennük az itt hallottak, és bizony viselkedésükön, egymáshoz, tanáraikhoz való viszonyukon is pozitív változás tapasztalható.

Heé Enikő (Ungvár) arról számolt be, hogy az énekek is mennyire megérintik a lelküket: amikor a hegyre tettek egy nagy túrát, a csodálatos természetben meglátták Isten teremtett világát, amiről éneket tanultak, s itt önkéntelenül feltört belőlük az ének. Molnár Viktória (Beregrákos) és Szpacsinszka Katalin (Kajdanó) azt emelte ki, hogy itt a gyerekek a gyakorlatban alkalmazhatják, és kénytelenek is használni a nyelvtudásukat, ha barátkozni akarnak a csak magyarul beszélő gyerekekkel. És ez kölcsönös, hisz nekik meg ukránul kell megszólalniuk. Elmondták, hogy szabad időben gyakran futottak oda hozzájuk, s hol az ukrán szó magyar megfelelőjét kérdezték, hol azt, hogyan kell ezt vagy azt ukránul mondani.
S hogy jól érezték magukat itt a gyerekek, arról árulkodott, hogy hatalmas öleléssel búcsúztak
egymástól, nevelőktől egyaránt, azzal a reménnyel, hogy jövőre ismét találkoznak.

Mint Tihor Melinda táborvezetőtől megtudtuk, már sok a visszatérő gyerek. S hogy jó a tábor, azt bizonyítja, hogy idén a tervezett létszám megduplázódott. Akik már jártak itt, azok hozták magukkal barátaikat, ismerőseiket is.
Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.