Együtt a nevelésben

2019. Apr 06., szerző: Adminisztrátor

Immáron negyedik alkalommal került megszervezésre a Máramaros-Ugocsa Egyházmegyében szolgálatot végző hitoktatók találkozója március 29-én. Egy évvel ezelőtt Tanulmányi Bizottságunk elnöksége úgy határozott, hogy valamit tenni kell, mert szükségünk van olyan alkalomra, ahol a hitoktatók együtt lehetnek, hasonló problémáikra közösen kereshetik a megoldást, s tapasztalataikat elmondva épülhetnek egymás által is.

Ugyanis elég speciális megyében végezzük feladatainkat, abban a tekintetben is, hogy milyen távol esnek egymástól bizonyos gyülekezetek (gondoljunk itt akár a Fertősalmás – Técső távolságra). Azonban az egyik legsúlyosabb probléma, amivel egyre több gyülekezet küzd – a kivándorláson és a nagyszülők által nevelt gyerekek egyedi igényein túl –, az az elukránosodás. Sajnos egyre jellemzőbb, hogy a magyar református édesapa és a magyar református édesanya gyermeke már nem beszél magyarul. Van, hogy még akkor sem beszéli jól a magyar nyelvet, ha magyar tannyelvű iskolában tanul, mert otthon már nem használják azt anyanyelvként.

A tapasztalatcserén túl a találkozónak tanulmányi célja is van, hiszen ilyenkor együtt tudunk készülni egy-egy új ének, játék vagy foglalkozás tanulásával az előttünk álló ünnepekre. Így a mostani alaklommal Nagy Zita rövid áhítata után egy nagyon szép anyák napi éneket tanulhattunk meg. Ezt követően a problémáinkat kiírva magunkból játékokra került sor, amelyeket remekül lehet alkalmazni akár összefoglaló órák elemeként, akár egy-egy történet elmélyítésének céljából, minket pedig az elcsüggedés mocsarából tudott kihozni közös munkával. Végezetül a GyEK munkatársai bemutatták számunkra a húsvéti vasárnapi iskolás anyagot.

Az alkalom most is nagyon vidáman és építően telt, amelynek tökéletes zárást biztosított a finom nagyszőlősi töltött káposzta.

A találkozó megszervezéséért, a bizottság elnökségének, s megyénk hitoktatóinak áldozatos munkájáért ezúton is köszönetet mondok lelkipásztor testvéreim nevében. Isten áldja meg az Istenhez nevelő tanárokat és szülőket!

„Végezetül, testvéreim, örüljetek, épüljetek, buzdítsátok egymást, jussatok egy értelemre, éljetek békességben, és a szeretet és békesség Istene lesz veletek.” (2Kor 13)

Laskoti Réka

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.