Nevelőszülők képzése Szinyákon

2014. Aug 15., szerző: Adminisztrátor

Augusztus 6-9. között megrendezésre került a Sámuel Alapítvány és a Kezünkben Jövő Alapítvány nevelőszülők számára tartott képzése, a Munkács melletti Szinyákon. Nyolc család - 15 felnőtt és 28 gyermek - vett részt a rendezvényen. Azok a házaspárok, illetve egyedülálló személyek, akik vállalják, hogy családi típusú gyermekotthonokban vagy befogadó családokban gondoskodnak a rájuk bízott gyermekekről, kétévente kötelező képzésen vesznek részt. A Sámuel Alapítvány és a Kezünkben a Jövő Alapítvány az ungvári Családokkal, Gyermekekkel és Fiatalokkal Foglalkozó Szociális Szolgálatok Központja támogatásával Kárpátalján, egyedüli módon, magyar nyelven szervez képzést számukra.


Idén a Szinyákon lévő római katolikus lelkigyakorlatos ház adott otthont a program résztvevőinek, amely gyönyörű hegyvidékes környezetével feltöltődést nyújtott a résztvevő szülőknek, gyermekeknek és munkatársaknak. A 4 napos képzés során a szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy mind a szülők, mind a gyermekek tartalmas programokon vehessenek részt; míg a szülők a nekik szóló előadásokon és programokon vettek részt, addig a gyermekek számára különböző szabadidős és kézműves programokat szerveztek.

A képzés során 5 előadó érkezett a szülőkhöz. Gogola István pszichológus Kamasz panasz címmel tartott előadást és beszélt a tinédzserkorral járó testi, lelki és szellemi változásokról, valamint konfliktuskezelési tanácsokkal látta el a szülőket. A megyei állami közigazgatási hivatal gyermekvédelmi osztályának a vezetője, Szvitlana Jakimelina, valamint a megyei szociális osztály képviseletében Kacor Adriána szociális munkás és Kacor Alexander pszichológus is részt vett az alkalmon. Ők szakmai és jogi tanácsokkal látták el a szülőket és válaszoltak az aktuális kérdésekre. Török Orsolya mentálhigiénés szakember a fiatalok TV-nézési szokásairól, illetve a számítógép használatának pozitív és negatív oldaláról beszélgetett a jelenlévőkkel. Palojtay Márta, a Család és Élet Egyesület tevékenységét mutatta be, mely a meg nem született élet védelmére, a várandós anyák támogatására, a fiatalok felvilágosítására irányul.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán működő „GENIUS" Jótékonysági Alapítvány munkatársa, Ember Emese tartott tájékoztatót a továbbtanulás előtt álló gyermekek szüleinek. A szellemi és lelki nevelés mellett a test gondozásról is szó esett: Sass Erzsébet ortopéd orvos olyan, a mai gyermekeknél fokozottan előforduló problémákra hívta fel a figyelmet, mint a gerincferdülés, a bokasüllyedés, a lúdtalp, a helytelen testtartás. Majd az előadás után az ott lévő fiatalokat meg is vizsgálta a doktornő.

Esténként hitépítő alkalmakat tartottak: Molnár János beregszászi római katolikus, Radvánszky Ferenc mezőkaszonyi református és Marosi István nagybégányi görögkatolikus lelkészek.

Ez idő alatt a gyermekek kézműves- és hangszerbemutatóval egybekötött zenés foglalkozáson, kiránduláson, családi vetélkedőn vehettek részt.

Esténként közös vacsorakészítés, tábortűz, családi mozi tette emlékezetesebbé ezt a néhány együtt töltött napot.

A képzés résztvevői államilag akkreditált oklevelet kapnak, mely feljogosítja őket a gyermekek gondozásának folytatására.

Knobloch Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.