Ballagás a Nagyberegi Református Líceumban

2010. May 31., szerző: Adminisztrátor

„Ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek!” – A Nagyberegi Református Líceum 15. ballagási ünnepsége kezdődött Pál apostol szavaival (Fil 2, 2), melyet vezérigéül választott az intézmény végzős osztálya.

Május 29-én 25 diák egyenes gerinccel, méltósággal tett bizonyságot szüleik, tanáraik, a meghívott vendégek előtt hazaszeretetről, barátságról, az Úrhoz való tartozásról; tanúságot arról, hogy a református líceumok olyan felkészítést adnak az életre, amit kevés kivétellel más tanintézményben nem kaphatnak meg: krisztusi értékrendet.

Az ünnepi istentiszteleten Tóth László lelkész-igazgató szintén a Fil 2, 2-t emelte ki. Arról szólt, hogy Krisztus nélkül lehetetlen eleget tenni ennek a felszólításnak. Amikor előjön az emberi, szívünkből az ó-ember, a saját javát akaró, saját hasznát néző, minden összeomlik. És még az egymást legjobban szerető emberek is tudnak egymásnak fájdalmat és sebet okozni. Pál arra biztatja az első gyülekezetet, hogy legyen olyan tekintély az életükben, mely előtt mindnyájan térdet tudnak hajtani.

A megfeszített, feltámadt Krisztusról beszél. Senki és semmi más nem tud ilyen egy akaratot kovácsolni emberek között, mint maga az Úr. Amekkora tekintély Ő az életünkben, annyira tudunk együtt, egyet akarva, ugyanarra törekedni.

Az igehirdetés után a másodikosok köszöntötték a végzős osztályt, majd a ballagók vállára került a tarisznya, jelképéül, hogy a vándorút folytatódik, mellükre az érettséget jelentő piros szalag, s bizonyítványuk mellett egy-egy személyre szóló igei buzdítást is átvehettek.



Dencs Elemér tanügyi igazgató beszédében kiemelte, hogy mulandó földi életünk igazi értékei nem evilági és anyagi természetű dolgok. A mértéktelen hajsza megkötözi, rabjává teszi az embert. Ellenben Isten igéjében mindig megtalálható az igaz útmutatás. Vigyétek magatokkal, őrizzétek és adjátok tovább azt az örökséget, amit itt kaptatok, fogalmazott.

„Jól vigyázzatok tehát, hogy éltek…” – hangzott az osztályfőnök, Makó András utolsó figyelmeztetése. Abban a korban, amikor a legtöbb ember sodródik az árral, nektek küzdenetek, harcolnotok kell, magyarázta. Sok dologgal fogtok találkozni. Jóval és rosszal egyaránt, de valamennyi döntéshez a Biblia kínálja számotokra a legfontosabb útmutatást.

A beregszászi magyar konzulátus képviseletében Nagy Petronella kívánt további sikereket a diákoknak, akik mint mondta, tanulmányaikkal, szorgalmukkal bizonyságot tettek magyarságuk és anyanyelvük szeretetéről, közös kultúránk, történelmünk, hagyományaink ápolásáról, megőrzéséről, és emberszeretetről.

Berki Károly, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség módszertani központjának vezetője mint leendő szülőket is megszólította a ballagókat: a jobb megélhetés és érvényesülés hiszemében ne hagyják el anyanyelvüket, magyarságukat, kérte.

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka köszönetet mondott a líceum valamennyi támogatójának és a szülőknek, akik egyházi iskolába íratták gyermekeiket. Biztosította a hallgatóságot arról, hogy a református egyház továbbra is mindent megtesz az iskolák fennmaradásáért.

Sin József, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal humán szféráért felelős elnökhelyettese a líceumról mint az egyik legszínvonalasabb tanintézményről beszélt. De a tudás nem elég ahhoz, hogy boldogan éljünk, fogalmazott, ahhoz Isten igéjének ismerete szükséges.

Köszöntötte a diákokat az Egyesült Angliai Református Egyház és a petworthi gyülekezet képviselőjeként Janet Davidson, illetve a Pándy- Szekeres Dávid iskolatanácsos kíséretében érkezett Egyesült Államokbeli vendégek.

Pándy-Szekeres Anna a gimnázium első igazgatójaként Wass Albert Búcsú elégia című versével mondta el jókívánságait.

Végül Istennek, szülőnek, tanárok és barátoknak, dolgozóknak és az iskola támogatóinak mondtak köszönetet műsorukkal a végzősök.

Soós Katalin

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.