Író-olvasó találkozó és lélekápolás

2010. May 31., szerző: Adminisztrátor

Mit gyűjtesz?
Bizonyára sokan olvasták már Dr. Tapolyainé Bartha Gizella könyveit: Morzsák, Ki van az otthonodban?, Szedegetés, Mi van a kötés alatt?, Anyám, hol vagy?, Apám, hol vagy?, Liliom a tövisek között, Kész az én szívem… (Ezek a kötetek Kárpátalján jelentek meg 2005 és 2009 között.)

Az olvasók örömmel várják a szerzővel való személyes találkozást is, amire hála Istennek, az utóbbi években rendszeresen sor kerül. A jelenleg Amerikában (Cleveland) élő magyarországi származású (mindig hazavágyó) pszichológus-lelkigondozó sokat tapasztalt küzdelmes – üldöztetésektől sem mentes – élete során. Van mit átadnia a mai, s a következő nemzedéknek. Mindannyian tanulhatunk tőle. (Kilenc gyermeket nevelt fel, huszonhat unoka boldog nagymamája, és hetvenhét évesen is, sok-sok műtéten túl, de Istenbe vetett hittel próbál másokon segíteni nem csupán a lelki gondozások, beszélgetések, bizonyságtételek során, de könyveivel is.

Dr. Tapolyainé Bartha Gizella – sokak Gizi nénije – idén is hazalátogatott. Itt-tartózkodását május közepén Kárpátalján kezdte. Nagyon várták őt már a nagydobronyi gyermekotthon kis lakói, meg népes olvasótábora is. Akiket ezúttal két új kiadvánnyal örvendeztetett meg: Az asztal körül c. könyvvel és a Morzsák 5. kötetével. Ezek bemutatójára is sor került a nagydobronyi és a környező falvak, illetve a papi, a tivadari és a borzsovai gyülekezetekben is. E két utóbbi találkozóra mi is elkísértük a szerzőt.

Tivadarfaluban, a zsúfolásig megtelt templomban Seres János esperes üdvözölte a vendéget, aki ezúttal a fiatalok nevelésének, az egymásra figyelés fontosságára hívta fel a figyelmet. Erre a legjobb alkalom, ha közösen üljük körül a családi asztalt, ha a közös étkezések közben beszélgetünk, ha odafigyelünk a másikra, s a legfontosabb: ha ehhez az asztalhoz hívjuk Jézust is, mondta.

 

Tele a szívem hálával, hogy népem között lehetek, hogy írásaimmal segíthetek. Én bizonyságtételeimben, beszélgetéseink során és könyveimben is csak azt adom tovább, amit Istentől kapok, mondta Tapolyainé Bartha Gizella, aki abbéli örömének is hangot adott, hogy ebben a templomban igen sok fiatallal találkozott, s hogy itt egy élő gyülekezetet ismerhetett meg.



Különleges alkalmaknak adott otthont a borzsovai gyülekezet a pünkösd előtti bűnbánati héten: ezúttal minden este más-más, egykor itt szolgálatot teljesítő lelkész hirdette az igét. Szombat este, amikor Tapolyainé Bartha Gizella is ellátogatott ide, Zán Fábián Sándor szolgált, aki igehirdetésében a testvéri közösség fontosságát hangsúlyozta, kiemelve: együtt, Jézus zászlaja alatt kell cselekednünk, mindig és mindenkor hirdetni kell az evangéliumot. Jézussal együtt kell gyűjteni, mert Ő lelkeket szeretne menteni, mondta a püspök úr a hegyi beszédet idézve: „Aki nem velem gyűjt, az tékozol” (Lk 11, 23/b).

Erre alapozta mondandóját Tapolyainé Bartha Gizella is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy nem földi javakat kell gyűjteni. Hisz az esztelen gyűjtögetés során szétszakadnak a családok. Későn döbbenünk csak rá, hogy elvesztegettük az időnket, mert utol akartuk érni a szomszédot. Miközben mindent meg akartunk adni gyermekeinknek, elvesztettük őket. Idejében fel kell ismernünk – és családunkkal is fel kell ismertetnünk – az igazi értéket. Ha életünk központjában Jézus áll, akkor nem veszhetünk el, mondta a bizonyságtévő, aki arra is figyelmeztetett, milyen fontos, hogy naponta kérjük Isten áldását gyermekeinkre, férjünkre/feleségünkre, családunkra.

Dr. Tapolyainé Bartha Gizella két új könyve (Az asztal körül, Morszák 5.) már a napokban megvásárolható illetve megrendelhető lesz a beregszászi református könyvesboltban.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.