Tankönyvek a Nagyberegi Református Líceumnak

2010. Apr 12., szerző: Adminisztrátor

Az elmúlt héten Mikola István, Tiszavalk polgármestere és egyben lelkésze, illetve Mankovits Tamás iparművész (Psycho-Média-Art Bt., egyébként a Kárpátalja c. folyóirat első számainak szerkesztője, kiadója volt anno) az elmúlt héten könyvszállítmánnyal érkezett a Nagyberegi Református Líceumba.

Ezúttal elsősorban a Tokajban működő Tokaji Ferenc Gimnázium által felajánlott tankönyveket hozták el a kárpátaljai tanintézmény számára, melyek segíthetik az itteni diákok továbbtanulásra való felkészültségét. Természetesen hasznos szépirodalmi és történelmi művekkel is kiegészítették a küldeményt az ottani baráti kör jóvoltából. A vendégek – akiket Dencs Elemér igazgató fogadott – megtekintették a gimnázium új szárnyának, kollégiumának építését. Az igazgató úr beszámolt az intézményben folyó oktató-nevelői munkáról, az elért eredményekről, s szó esett a nehézségekről is.

A nagyberegi látogatást követően a magyarországi vendégek átadták adományukat a Kárpátaljai Református Egyház Püspöki Hivatalában is, ahol találkoztak a KRE püspökével, Zán Fábián Sándorral. Aki többek között tájékoztatta a vendégeket a kárpátaljai magyar oktatás buktatóiról, a Magyarországon szerzett diplomák honosításának nehézségeiről. Elmondta azt is, hogy református gimnáziumainkban keresztyén szellemű nevelés, és valódi tehetséggondozás folyik, viszont az intézmények fenntartása egyre nagyobb akadályokba ütközik, merthogy azoktól megvonták az állami támogatásokat. A püspök úr hangsúlyozta az egyházi líceumok szükségességét, s reményét fejezte ki, hogy ezt mind többen felismerik majd.

 

Mikola István lelkész elmondta, hogy Tiszavalkon bár kicsiny gyülekezet működik, de már az ezredforduló árvizeinek idején – s azt követően is megmutatták szeretetüket: előbb a nagydobronyi gyermekotthont támogatták, majd mintegy 3000 kötetes könyvadományt hoztak a Püspöki Hivatal könyvtárába.

-marton-

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.