Hitoktatók továbbképzője

2009. Dec 10., szerző: Adminisztrátor

December 4-5-én került sor a hitoktatók őszi továbbképzőjére a Nagyberegi Református Líceum falai között.Az előadások között ezúttal hallhattunk a hitoktatás céljairól, a nehezen kezelhető gyerekekről, illetve az angyalok bibliai leírásairól.
Tóthné Balkánszki Mária lelkipásztor nyitóáhítatában a prédikátor szavaival intette a résztvevőket, hogy mindennek megszabott ideje van. Az Istentől rendelt időbe nem felülbírálni kell, hanem alázattal elfogadni.
Tóth László lelkipásztor előadásában a gyülekezeti hitoktatás céljait vázolta. Egy rövid játékkal szemléltette, mennyire el lehet térni az eredeti céloktól. Mint azt hangsúlyozta, minden esetben szem előtt kell tartani az alapcélt: Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és eljusson az igazság megismerésére. Erre épülnek fel a konkrétabb célok, melyre nézve a káténk hármas felosztása ad útmutatást: képviselni a bibliai alapelveket a hamis illúziók táplálása helyett; biblikusan mutatni be a bűnben és nyomorúságban lévő embert és a megváltó Istent; ébren tartani a kiválasztás felelősségét, hálából fakadó jó cselekedetekre ösztönözni, megtanítani az imádkozás elméletét és gyakorlatát.

Berghauer-Olasz Emőke pszichológus a kisiskolások viselkedészavarairól tartott előadást. Röviden vázolta a fejlődés ezen szakaszának jellemzőit, cáfolta a széles körben elterjedt, de hibás elképzeléseket a különböző viselkedészavarokkal (pl hiperaktivitás) kapcsolatban, gyakorlati ötleteket adott a fegyelem fenntartására. Végül szólt a különböző szorongások forrásairól és a feloldásuk lehetőségeiről.

Az előadások szünetében bemutatásra került a 365 történet tanítóknak és gyerekeknek című kiadvány CD változata, amely a HOE Alapítvány ajándékaként gazdagítja a hitoktatók eszköztárát, illetve a Beregszászi Református Iratmisszió Könyvesboltja és a Gyermek Evangelizációs Közösség jóvoltából szemléltetők és különböző kiadványok vásárlására nyílt lehetőség.

A délután folyamán műhelymunkák folytak, karácsonyi műsorokat és kézműves ötleteket osztott meg társaival Vojtku Beatrix és Nagy Zita hitoktató. Majd ezt követően adventi elcsendesedésre került sor. Vacsora után filmklub következett, melynek során az éjszakába nyúló beszélgetés egyfajta ötletbörzévé, tapasztalatcserévé alakult át.

Szombat reggel Tóthné Balkánszki Mária a 28. zsoltár alapján beszélt az Isten meghallgatásáról. Páll László lelkipásztor bibliaismereti előadást tartott az angyalokról, mely során felvázolta az emberi téveszméket és a Biblia leírásait, beszámolóit az angyalok világáról. Mint elmondta, az angyalok hétköznapian jelennek meg, elsőre nem lehet őket felismerni. Csak az általuk kézbesített üzenet és a távozásuk jellege teszi különössé őket, abban a változásban ismerhetőek fel, amit a látogatásuk okoz az emberben.

A továbbképző végén a hirdetések következtek, melyben szó esett a hitoktatók minősítéséről, a kényszerszünet okozta változásokról, a Tanügyi Bizottság honlapja (www.reformatus.com.ua/lap/tanulmanyibizottsag) kínálta lehetőségekről, illetve egyéb gyakorlati kérdésekről.
Olasz Tímea

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.