Látogatás a KRE levéltárában és múzeumában

2009. Nov 14., szerző: Adminisztrátor

Meg kell becsülni, és tovább kell adni apáink örökségét
A Kárpátaljai Református Egyház berkein belül 2008 óta Beregszászon (Bulcsú) levéltár és múzeum is működik a B. Hmelnickij – közismertebb nevén a Bocskai út – 120. sz. alatt, az egykori pszichiátriai osztály épületében. Ez a levéltár és múzeum a kárpátaljai magyar református nép tárgyi és írott emlékeit hivatott megőrizni, bemutatni és kutathatóvá tenni. Az utóbbi időben a KRLM könyvtárral és ajándékbolttal is gazdagodott. Ezúttal az intézmény vezetőjével, Kész Gézával beszélgetünk.

– Több éves munka eredményeként mostanra befejeződött az ingatlan teljes külső-belső felújítása – kezdi beszélgetésünket az igazgató. – 2009 nyarán az eddig itt működő Beregi Egyházmegye Esperesi Hivatala is elköltözött az épületből, és az általa használt helyiségeket átengedte a KRLM részére. Ezáltal az eddig helyszűkében lévő intézményünk számára lehetőség nyílt a nagyarányú terjeszkedésre. Kiállítótermeink számát a kezdeti egyről négyre emeltük. Tárlatunkban állandó tárgy-, terítő-, fotó- és iratkiállítás várja az érdeklődőket. Emellett művészek munkáinak és gyűjtemények időszakos kiállítására is készek vagyunk. Olvasótermünkben tucatnyi kutatónak, főiskolai hallgatónak és látogatónak tudunk helyet biztosítani a levéltári munkához, vagy előadás hallgatásához.

A kutatni, olvasni vágyók még teljesebb kiszolgálását és munkájuk könnyítését segíti a november 1-jén megnyílt könyvtár is.
– A könyvállomány túlnyomó részét magyarországi református gyülekezetek és intézmények adományai teszik ki. Igyekszünk a különböző irodalmak minél szélesebb skáláját felvonultatni. Különös hangsúlyt kívánunk fektetni arra, hogy a vallásos, egyház- és helytörténeti munkákból gazdag anyagot gyűjtsünk össze.



A Magyarországról érkezett könyvek jó része tankönyv, amiből könyvtárunk céljaira néhány példány elegendő. A fennmaradókból tizennégy egységcsomagot készítettünk, amelyeket magyar iskolák számára akarunk eljuttatni. Ebben egyelőre megakadályoztak minket a járványveszély miatti iskolabezárások, de amint lehetőségünk nyílik, folytatjuk a programot.

A közelmúltban ajándékbolttal gazdagodott a KRE Levéltára és Múzeuma…
– Így van. Október 1-jén megnyitottuk intézményünk könyv-, írószer- és ajándékboltját is, ahol kedvező árú magyar és ukrán nyelvű felnőtt-, gyermek és vallásos irodalommal, írószerek nagy választékával és református ajándéktárgyakkal várjuk vásárlóinkat.

– Tervek…

– A közlejövőben szeretnénk egy néprajzi kiállítást szervezni, mely a XIX. századi kárpátaljai magyar falu és parasztság életébe nyújtana betekintést a használati eszközökön keresztül. Szeretettel várjuk mindazok jelentkezését, akik rendelkeznek ilyen jellegű tárgyakkal, melyeket szeretnének a fenti célra felajánlani, értékesíteni.

– Látogatottság, érdeklődés…
– Tudjuk: minden bővítés, szépítés csak akkor válik igazán értékessé és hasznossá, ha azt minél több emberrel meg tudjuk osztani. Hisszük, hogy mindenki számára érdekes és tanulságos lehet a múzeumunkban tett látogatás. Ezért szeretettel hívunk és várunk mindenkit, jöjjenek el hozzánk nézelődni, kutatni vagy olvasni, egyénileg vagy csoportosan. A belépés díjtalan.

A Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára és Múzeuma nem öncélú intézmény, nem is lehet az. Feladata, hogy a múlt ápolásán keresztül járuljon hozzá hitünk, nemzetünk megmaradásához és erősödéséhez. Hirdetni kívánja mindenki felé a kárpátaljai református magyarság hosszú évszázadokra visszatekintő múltját, a jelenlegi államkeretek közötti létjogosultságát, közösségeink erejét és élni akarását. Hangsúlyozni akarjuk, hogy van mire büszkének lennünk: gazdag nyelvvel, kultúrával, történelemmel és erős, élő hittel rendelkezünk, amit nem érdemes eldobni, elcserélni semmilyen hatalmi manipuláció vagy hamis ígéretek hatására. Mert csak akkor lesz sikeres a közösségi és egyéni életünk, ha megbecsüljük és továbbadjuk mindazt, ami a miénk, mindazt, amit apáink gyűjtöttek nekünk – fejezi be beszélgetésünket Kész Géza, a KRLM igazgatója.

Marton Erzsébet
PS. A Kárpátaljai Református Levéltár és Múzeum elérhetőségei: Beregszász, Bohdan Hmelnyickij u. 120.), e-mail.: leveltar-muzeum@freemail.hu, honlap: www.reforma­tus.com.ua/lap/kremu­zeu­maleveltara.

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.