Látogatás a KRE levéltárában és múzeumában

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

2013-06-30 - 12:49

Meg kell becsülni, és tovább kell adni apáink örökségét

A Kárpátaljai Református Egyház berkein belül 2008 óta Beregszászon (Bulcsú) levéltár és múzeum is működik a B. Hmelnickij – közismertebb nevén a Bocskai út – 120. sz. alatt, az egykori pszichiátriai osztály épületében. Ez a levéltár és múzeum a kárpátaljai magyar református nép tárgyi és írott emlékeit hivatott megőrizni, bemutatni és kutathatóvá tenni. Az utóbbi időben a KRLM könyvtárral és ajándékbolttal is gazdagodott. Ezúttal az intézmény vezetőjével, Kész Gézával beszélgetünk.



– Több éves munka eredményeként mostanra befejeződött az ingatlan teljes külső-belső felújítása – kezdi beszélgetésünket az igazgató. – 2009 nyarán az eddig itt működő Beregi Egyházmegye Esperesi Hivatala is elköltözött az épületből, és az általa használt helyiségeket átengedte a KRLM részére. Ezáltal az eddig helyszűkében lévő intézményünk számára lehetőség nyílt a nagyarányú terjeszkedésre. Kiállítótermeink számát a kezdeti egyről négyre emeltük. Tárlatunkban állandó tárgy-, terítő-, fotó- és iratkiállítás várja az érdeklődőket. Emellett művészek munkáinak és gyűjtemények időszakos kiállítására is készek vagyunk. Olvasótermünkben tucatnyi kutatónak, főiskolai hallgatónak és látogatónak tudunk helyet biztosítani a levéltári munkához, vagy előadás hallgatásához.



A kutatni, olvasni vágyók még teljesebb kiszolgálását és munkájuk könnyítését segíti a november 1-jén megnyílt könyvtár is.

– A könyvállomány túlnyomó részét magyarországi református gyülekezetek és intézmények adományai teszik ki. Igyekszünk a különböző irodalmak minél szélesebb skáláját felvonultatni. Különös hangsúlyt kívánunk fektetni arra, hogy a vallásos, egyház- és helytörténeti munkákból gazdag anyagot gyűjtsünk össze.


A teljes hír megtekintése