Harangszentelés Aklihegyen

2009. Jul 08., szerző: Adminisztrátor

„Jöjjetek hozzám…”
Aklihegy. Kedves hely ez a fiatalok számára, hisz az itt évenként megrendezett ifjúsági táborokban sokan tértek meg, fogadták szívükbe Jézust. De kedves az idősebb nemzedék számára is, hisz a történelmi egyházak által létesített, 1995-ben átadott ökumenikus templomban ők is hálát adhatnak Istennek a még mindig tartó kegyelemért. Együtt imádkozhatnak itt reformátusok, görög és római katolikusok egyaránt. A templom harangja mindenkit Isten közelébe hívogat.
Harang. Amikor felépült Istennek háza Aklihegyen, az addig a temetőkertben lévő harangot vitték át oda, hogy hallják a hívek annak hívogató hangját. De a falu népének hiányzott a megszokott, a temetőkertben addig megszólaló harang szava. Hála Istennek, július 5-én újra megcsendült a harang Aklihegy temetőkertjében, ami Orosz József polgármester reménye szerint is a megbékélést, az összetartozást, a hitet és a reményt fogja erősíteni.
A harang hív mindnyájunkat. Halljátok meg azt, jöjjetek Istenhez! Ezt hirdették szavalataikkal a helybéli óvodások és a Tivadarfalvai Református Líceum egykori diákjaiból verbuválódott együttes tagjai is.

A harangszentelő ünnepséget Seres János református esperes nyitotta meg, aki a János 11, 25-26 alapján hirdette Istennek igéjét: „Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz én bennem, ha

meghal is, él; és aki csak él és hisz énbennem, soha meg nem hal.”

A temető az emberi élet végét jelzi. Milyen nagy kegyelem, hogy mi még járhatjuk ezt a földi utat! A hívő ember azt is tudja, hogy az ember földi életének végén nem pont, hanem kettős pont van, ami jelzi: van folytatás, Istennel! Ez a harang is hirdesse hát: van élet, van kegyelem, mert Jézus Krisztus eljött e világra, életét áldozta, hogy általa bűnbocsánatot nyerjünk. Legyen ez a harang a békesség harangja, mondta az esperes.

Ez a harang, bár a temetőben áll, nem a halottaknak szól, hanem az élőknek, mondta a görög katolikus közösség lelkipásztora, József atya. Hív mindannyiunkat, hogy Isten nevében összegyűljünk, s hogy mindenkor együtt ünnepeljük Jézus Krisztus vére általi megváltását.

Az élet és a reménység üzenetét is közvetíti ez a harang, fogalmazott Jónás atya, aki a római katolikus egyház képviseletében köszöntötte a megjelenteket. Jézus a remény üzenetét és az örök élet reményét hozta el, mondta. Hirdesse ez a harang mindenkor ezt az üzenetet, és soha ne kelljen bajban félreverni azt, mondta.

Úgy legyen!

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.