Tanévzáró istentisztelet és akadémiai közgyűlés

2009. Jul 04., szerző: Adminisztrátor

a Sárospataki Református Teológiai Akadémián

2009. június 27-én 13 órától tartotta ünnepélyes tanévzáró istentiszteletét és akadémiai közgyűlését a Sárospataki Református Teológiai Akadémia.


Ezt megelőzően az első lelkészképesítő vizsgát tett hallgatók és a katekéta-lelkipásztori munkatárs szakon sikeres záróvizsgát tett hallgatók az iskolakertben gyűltek össze, hogy fát ültessenek önmaguk emlékeztetésére, az itt maradók bátorítására és gazdagítására. A végzett hallgatók búcsúztatása és búcsúzása szintén hagyományosan a Kollégium árkádja alatt történt, ahonnan közösen vonultak át utoljára együtt a sárospataki gyülekezet templomába.
Kárpátalját különösen is érintette ez az esemény, hiszen ezen a tanévzárón kaptak oklevelet azok a kárpátaljai lelkipásztori munkatársak, akik három évvel ez előtt kezdték el tanulmányaikat a teológián, és ebben az évben tettek sikeres záróvizsgát. A beregszászi gyülekezetből Barna György, Gogola István, Krémer István és Samók Attila presbiterek, Csernyiga Gyula a Nagyberegi Református Líceum nevelőtanára, Fodor Natália derceni hitoktató, Kiss Gabriella katechéta szakos hallgató Jánosiból.

Az évzáró istentiszteleten Gazda István, a Borsod-Gömöri Egyházmegye esperese hirdette az Igét János evangéliuma első fejezetének válogatott versei alapján. Keresztelő János példáját állítva a középpontba intette alázatra a végzős hallgatókat, rámutatva arra, hogy Keresztelő János is csak útkészítő kívánt lenni, így nekünk sem kiabáló vagy hangoskodó, hanem kiáltó szóként kell szolgálnunk Istent.
Az Akadémiai Közgyűlés előtt a teológia énekkarának szolgálatát hallgathatta meg a gyülekezet. A Közgyűlésen legelőször dr. Kádár Ferenc rektor évzáró jelentéséből értesülhetett a hallgatóság az Akadémia életének fontosabb eseményeiről, az elvégzett munkáról.

 
Az Akadémia közössége az élő történelem két jelentős alakját köszönthette a Sárospataki Református Kollégiumért díj átadásával: Berényi József nyugalmazott lelkipásztort, az Akadémia egykori lelkigondozóját és homiletikai gyakorlat tanárát, illetve D. Szabó Dánielt, az egyházkerület egykori főgondnokát.
Ezt követte az oklevelek átadása. A segédlelkészektől dr. Börzsönyi József zempléni esperes vette ki az esküt és bocsátotta ki őket a szolgálatba.
A hallgatói jutalmak és pályadíjak között külön említést érdemel a Magyar Népfőiskola Collegium pályadíja, melyet Babes-Ardai Erika lelkipásztornő adott át Bodnár Zsolt hallgatónak.
A Sárospataki Teológiának  ezekben a tanévekben is Kárpátalja adja a szeniorokat (a diákok képviselői a tanári karban). Szikszai Szabolcs leköszönő szeniort emléklappal köszöntötte az őt tisztségében követő Menyhárt István.
Az istentiszteletet Dr. Molnár Pálnak, az egyházkerület újonnan választott világi főjegyzőjének köszöntő szavai zárták.


Az istentiszteletet követő szeretetvendégségen dr. Tokics Imre teológiai professzor méltatta az Akadémiát, amiért a hallgatók sorában három évre helyet kaphatott az Adventista Egyház egy lelkésze is.

Foto: Nagy Károly Zsolt

www.tirek.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.