Helyreállt a kárpát-medencei reformátusság egysége

2009. May 23., szerző: Adminisztrátor

„Szeretetben összeforrva, egy közös test tagjai…” Történelmi, és sokak számára felejthetetlen eseményre került sor 2009. május 22-én Debrecenben. A Magyar Református Egyház Alkotmányozó Zsinata ezen a napon kihirdette: összetartozunk! „Krisztus a jövő, együtt követjük Őt!”
Lélekemelő esemény volt ez! Több ezer ember énekelte itt együtt: „Tebenned bíztunk eleitől fogva…” Ez az Istenbe vetett erős hit őrizte meg a kárpát-medencei magyarokat mindenkor. A történelem, a politika határokat húzott nem csupán a népek, de ugyanazon nemzet tagjai közé is… Levágták a közös gyökérből táplálkozó református egyház ágait is... De ezek az ágak nem adták meg magukat, nem pusztultak el – bár ez volt a hatalom terve –, mert Isten gondviselése megőrizte azokat. Hála Isten féltő szeretetének, a lenyesett ágak május 22-én visszaolttattak a megcsonkított törzsbe: újraegyesült a hivatalosan ugyan soha el nem vált, de a Trianon által mégis szétszakított kárpát-medencei reformátusság. Ezt az újraegyesülést hirdették ezen a napon a Kárpát-medence-szerte megkonduló harangok is… Ezért adott hálát imáiban a Debrecenbe érkező reformátusok több ezres tömege.
A debreceni rendezvény az „Egy maréknyi föld” eseményével vette kezdetét. Amikor is az egyházkerületek vezetői – majd minden ide érkező – elhelyez(het)ték a Kárpát-medencét megjelenítő térképben a református egyházat megjelenítő életfa gyökereinél a szülőföldről hozott maréknyi földet. E napon ülésezett a Debreceni Nagytemplomban az Alkotmányozó Zsinat, melynek tagjai egyhangúlag elfogadták a reformátusok alkotmányát, amely Kárpát-medence református egyházainak szervezeti egységét állítja helyre.

Azt az egyháztestek vezetői – a püspökök és főgondnokok – kézjegyükkel hitelesítették. A résztvevőket Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Magyar Református Egyház püspöke, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke köszöntötte, aki az evangélium középpontba kerülését, illetve a megbékélés hirdetését szorgalmazta. Az alkalom jelentőségét ecsetelve a püspök úr kifejtette: szükség van az egységes liturgiára, az egységes lelkészképzésre.
Az újraegyesülés alkalmából a felszólalók és a levélben köszöntők is – így többek között Sólyom László, Magyarország köztársasági elnöke – az egység fontosságát hangsúlyozták. A kálvinista Róma lakossága nevében Kósa Lajos polgármester üdvözölte a zsinati tagokat. Kiemelte: az egységesítés értünk van, s az senki ellen nem irányul. Ha igazán hiszünk Istenben, és tiszta szívvel, lélekkel tesszük dolgunkat, akkor meg vagyunk mentve.
Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyház püspöke az alkotmányozás menetét ismertette. Majd abbéli örömének adott hangot, hogy minden körülmény ellenére – Trianon, az ominózus december 5-i népszavazást követően –, szétszakítottságban is megőrződött a hitbéli egységtudat. A mostani újraegyesülésről szólva kiemelte: az nem öncélú, hanem eszköze az evangélium egységes hirdetésének, amivel a megbékélést kívánják szolgálni.

A nap egyik legfelemelőbb pillanata volt az egyesítő menet. Amikor is a Nagytemplom elől elindulva a Magyarországi Református Egyházkerületek püspökei és főgondnokai vezetésével a tömeg Kárpátalja (Beregszász), Felvidék (Komárom), Délvidék (Bácsfeketehegy), Erdély (Kolozsvár), Partium (Nagyvárad) harangtornyai alatt jelképesen egyesült.

Délután négy órakor Kárpát-medence-szerte megszólaltak a harangok, hogy hirdessék: újraegyesült a Kárpát-medence reformátussága. Felolvasták a zsinati üzenetet, melyet követően sokak könnyes szemmel énekelték a 90. zsoltárt: „Tebenned bíztunk eleitől fogva…”
Nem mindennapi esemény részesei lehettek azok, akik a 12-15 ezres tömeggel együtt úrvacsoráztak ezen a napon. Huszonkét asztalnál hatvanhat lelkész osztotta a szent jegyeket. Jézus teste és vére megváltott, s egybefog bennünket, Isten gyermekeit…
A közös úrvacsora végeztével a hálaadó imádságot Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke mondta.

A nap folyamán sok színes, felemelő kulturális program várta a résztvevőket. Kárpátaljáról fellépett többek között a Nagydobronyi Református Líceum énekkara, a beregszászi Dalárda és Kamarakórus, valamint a Hajnalcsillag Együttes, a bátyúi Együtt Nyugdíjasklub énekkara, Varga Katica (Ungvár), a KRISZ vári gyermekegyüttese, a Péterfalvi Népzenei Együttes Kokas Károly vezetésével. Bemutatkozott a KRE berkein belül működő diakónia, szeretetszolgálat, sajtó, református oktatási intézmények és a misszió.

Marton Erzsébet

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Maréknyi föld Zsinat és alkotmány Egységesítő menet_2009 Úrvacsorai közösség Prezentálók Fellépők Résztvevők