Helyreállt a kárpát-medencei reformátusság egysége

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

2013-06-29 - 10:26

„Szeretetben összeforrva, egy közös test tagjai…” Történelmi, és sokak számára felejthetetlen eseményre került sor 2009. május 22-én Debrecenben. A Magyar Református Egyház Alkotmányozó Zsinata ezen a napon kihirdette: összetartozunk! „Krisztus a jövő, együtt követjük Őt!”

Lélekemelő esemény volt ez! Több ezer ember énekelte itt együtt: „Tebenned bíztunk eleitől fogva…” Ez az Istenbe vetett erős hit őrizte meg a kárpát-medencei magyarokat mindenkor. A történelem, a politika határokat húzott nem csupán a népek, de ugyanazon nemzet tagjai közé is… Levágták a közös gyökérből táplálkozó református egyház ágait is... De ezek az ágak nem adták meg magukat, nem pusztultak el – bár ez volt a hatalom terve –, mert Isten gondviselése megőrizte azokat. Hála Isten féltő szeretetének, a lenyesett ágak május 22-én visszaolttattak a megcsonkított törzsbe: újraegyesült a hivatalosan ugyan soha el nem vált, de a Trianon által mégis szétszakított kárpát-medencei reformátusság. Ezt az újraegyesülést hirdették ezen a napon a Kárpát-medence-szerte megkonduló harangok is… Ezért adott hálát imáiban a Debrecenbe érkező reformátusok több ezres tömege.

A debreceni rendezvény az „Egy maréknyi föld” eseményével vette kezdetét. Amikor is az egyházkerületek vezetői – majd minden ide érkező – elhelyez(het)ték a Kárpát-medencét megjelenítő térképben a református egyházat megjelenítő életfa gyökereinél a szülőföldről hozott maréknyi földet. E napon ülésezett a Debreceni Nagytemplomban az Alkotmányozó Zsinat, melynek tagjai egyhangúlag elfogadták a reformátusok alkotmányát, amely Kárpát-medence református egyházainak szervezeti egységét állítja helyre.


A teljes hír megtekintése