Megújult a badalói Petőfi-zarándokhely

2009. Oct 21., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Külügyminisztérium által kiírt pályázat, illetve a Kárpátaljai Református Egyházzal kötött szerződésnek köszönhetően Munkács és Mezőkaszony után a program harmadik állomásaként került sor a badalói református templom falán található Petőfi-emléktábla felújítására.

A tereprendezés során a körülötte levő parkrészt is úgy alakították át, hogy ott méltó körülményeket találjanak a mindenkori megemlékezők.
Október 18-án délelőtt megtelt a hívekkel a badalói református templom. A hálaadó istentisztelet követően Baráth Imre helyi református lelkész megköszönte a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma illetékeseinek, és személyesen Bacskai Józsefnek, a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusa főkonzuljának az emléktábla felújításához nyújtott segítséget. A lelkész kiemelte, hogy a helyi gyülekezet anyagilag és erkölcsileg egyaránt felkarolta a kezdeményezést, a badalóiakat büszkeséggel tölti el, hogy annak idején itt járt a magyarság lánglelkű költőóriása, annak emlékét híven őrzik az itteniek.

A Magyar Köztársaság vezetőinek és lakosainak mély meggyőződése, hogy a nemzeti kisebbségek nem konfliktusforrást, hanem összekötő kapcsot jelentenek a szomszédos országok között. De ahhoz, hogy ez a kapocs fennmaradjon, a szép szavakon és a jogi elveken túl pénz és kölcsönös értékteremtés kell, hangsúlyozta köszöntőjében Bacskai József főkonzul. Hiszem, hogy a helyi közösségeket összefogó törekvések és azok megvalósítása biztosítják csak a szülőföldön való megmaradásnak, a magyar identitás és örökség megőrzésének és a gyarapodásnak a feltételeit. Ehhez a cselekvő akarathoz az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolatok ápolásához nyújtott a magyar külügyminisztérium pályázati úton támogatást, segítséget. A főkonzul ezután a Lisszaboni Szerződés jelentőségéről, arról, hogy magyar kezdeményezésre az unió értékei között megjelennek a kisebbségekhez tartozó személyek jogai is. Bacskai József tájékoztatott arról is, hogy a 2010-11-es esztendőkben a spanyol-belga-magyar közös EU-elnökség másfél éve alatt a csoportos elnökség határozza meg azt az irányvonalat, amelyet az uniónak a reformszerződés után követnie kell.
A múlt emlékeinek ápolása mellett legalább olyan fontos, hogy a jelen többi feladatát is maradéktalanul elvégezzük, hangsúlyozta köszöntőjében Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke. A hit megtartása mellett őriznünk kell azt az anyanyelvet, melyen keresztül szól hozzánk Isten igéje. Ne feledjük, amit a magyar tannyelvű iskola, a kultúra és az értékteremtés terén adhat, azt a legkörültekintőbb szülői igyekezet sem tudja pótolni. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy közösségeinknek ne csupán dicső múltja, de biztató és reményteli jövője is legyen.
Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka köszöntőjében nagyra értékelte azt az egyetértést, ami hosszú ideje jellemzi az itteni gyülekezetet, és Isten áldását kérte a közösség további munkájára.
Kovács Elemér

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.

Kapcsolódó Galériák

Badaló Petőfi emléktábla