Országos-esperes gondnoki értekezlet a zsinati székházban

2008. Apr 27., szerző: Adminisztrátor

Országos-esperes gondnoki értekezletre érkeztek Budapestre, a Magyarországi Református Egyház zsinati székházába az egyházmegyék vezetői. A tanácskozás Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, és Nagy Sándor főgondnok, zsinati világi elnök megnyitójával kezdődött.

"Szétzilált állapotú társadalomban élünk, és ez nem kerüli el egyházunkat sem" - fogalmazott Bölcskei Gusztáv, aki megemlítette az idősotthonok és az oktatási intézmények nehézségeit. Külön kiemelte a debreceni és a nagykőrösi tanítóképző főiskolát, ahová nem jelentkezett elég hallgatójelölt.
A Zsinat elnöke vázolta a kormány és a történelmi egyházak közötti kapcsolatot is. Ismertette a legutóbbi találkozást, ahol az oktatási és kulturális miniszternek átnyújtottak egy olyan szeptember 30-ig kidolgozandó javaslatot, amely az egyházak finanszírozásában hozna változást. Ennek lényege az egyházak anyagi függetlenségének megteremtése a környező országok példáit követve, a kártalanítás megoldásával. Bölcskei püspök hangsúlyozta, hogy így véget lehetne vetni az évenkénti "kuncsorgásnak", és a "húzd meg, ereszd meg" politizálásnak".
Bölcskei Gusztáv felhívta a figyelmet a lelkész-továbbképzésekre, köztük a kommunikációs oktatásra és a dunamelléki jogi továbbképzési lehetőségre. A püspök ismertette a testvéregyházi kapcsolatok (Rajnai Egyház, Korai Presbiteriánus Egyház, Lippei Egyház, Közel-Kelet) aktualitásait is. Kiemelte a Kálvin évfordulóhoz kapcsolódó együttműködést a magyar, a francia, a valdens és a rajnai egyház között.
Nagy Sándor főgondnok javaslatot fogalmazott meg a balatonszárszói SDG konferenciaközpont nyújtotta lehetőségekkel kapcsolatban. E szerint ha a Kárpát-medencében élő körülbelül 800 ezer református egyházfenntartó 1 százaléka (8000 fő) évente résztvenne hetente megtartott konferenciákon, akkor megnőhetne a konferenciaközpont kihasználtsága, és csökkenhetnének az egyéni költségek. A Zsinat világi elnöke ismertette az internetes konferenciák lehetőségét, és felhívta a figyelmet az ECDL képzés köteteire, amelyhez kérés után hozzájuthatnak a számítógépes ismereteket tanulni szándékozók.

Bölcskei Gusztáv püspök a 2Tim 1, 12 igeverssel emlékezett a közelmúltban elhunyt Fekete Károly teológiai professzorról. Méltatva pályafutását megemlítette, hogy a teológusok tanítása mellett gyülekezeti lelkészként és a Reformátusok Lapja Ige mellett rovatának vezetőjeként is szolgált.
Az elnöki megnyitóban elhangzott, hogy az esperesek és gondnokok értekezlete ebben az összetételben utoljára ült össze, mert vannak, akik harmadik alkalommal töltik be egyházmegyei tisztségeiket, és így mostani pozícióikért már nem indulhatnak az idén esedékes egyházi tisztújításon. A püspök köszönetet mondott azokért a szolgatársakért, akik három ciklust töltöttek be.
A Zsinat elnöke említést tett a törvényalkotás folyamatáról, a lelkészek jogállásáról szóló törvény megalkotásáról, valamint utalt az utóbbi években szokássá vált tematikus esztendőkre (2006: Család éve, 2007: Közösségek éve, 2008: Biblia éve, 2009: Kálvin éve). A Generális Konvent működésével kapcsolatban felhívta a figyelmet a nyári pápai közgyűlésre, ahol ismét napirenden lesz az alkotmányozás folyamata. Bölcskei Gusztáv kitért - az április közepén tartott - a Generális Konvent Elnökségének ülésére, ahol a liturgiai bizottság fontos eredményei is elhangzottak. A zsinati elnök hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medencén kívüli magyar reformátusok is tagjai lehetnek az egységes magyar református egyháznak.
Az elnöki megnyitóban elhangzott, hogy Kárpátalján lehetetlen helyzetbe kerültek a nyugdíjas lelkészek és lelkészözvegyek. Bölcskei püspök javasolta, hogy a német Partnerhilfe program mintájára jöjjön létre segítségnyújtási alap a Kárpát-medencei nyugdíjas lelkészek megsegítésére.

Forrás: www.reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.