Országos-esperes gondnoki értekezlet a zsinati székházban

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

2013-06-24 - 03:28

Országos-esperes gondnoki értekezletre érkeztek Budapestre, a Magyarországi Református Egyház zsinati székházába az egyházmegyék vezetői. A tanácskozás Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Zsinat lelkészi elnöke, és Nagy Sándor főgondnok, zsinati világi elnök megnyitójával kezdődött.



"Szétzilált állapotú társadalomban élünk, és ez nem kerüli el egyházunkat sem" - fogalmazott Bölcskei Gusztáv, aki megemlítette az idősotthonok és az oktatási intézmények nehézségeit. Külön kiemelte a debreceni és a nagykőrösi tanítóképző főiskolát, ahová nem jelentkezett elég hallgatójelölt.

A Zsinat elnöke vázolta a kormány és a történelmi egyházak közötti kapcsolatot is. Ismertette a legutóbbi találkozást, ahol az oktatási és kulturális miniszternek átnyújtottak egy olyan szeptember 30-ig kidolgozandó javaslatot, amely az egyházak finanszírozásában hozna változást. Ennek lényege az egyházak anyagi függetlenségének megteremtése a környező országok példáit követve, a kártalanítás megoldásával. Bölcskei püspök hangsúlyozta, hogy így véget lehetne vetni az évenkénti "kuncsorgásnak", és a "húzd meg, ereszd meg" politizálásnak".

Bölcskei Gusztáv felhívta a figyelmet a lelkész-továbbképzésekre, köztük a kommunikációs oktatásra és a dunamelléki jogi továbbképzési lehetőségre. A püspök ismertette a testvéregyházi kapcsolatok (Rajnai Egyház, Korai Presbiteriánus Egyház, Lippei Egyház, Közel-Kelet) aktualitásait is. Kiemelte a Kálvin évfordulóhoz kapcsolódó együttműködést a magyar, a francia, a valdens és a rajnai egyház között.

Nagy Sándor főgondnok javaslatot fogalmazott meg a balatonszárszói SDG konferenciaközpont nyújtotta lehetőségekkel kapcsolatban. E szerint ha a Kárpát-medencében élő körülbelül 800 ezer református egyházfenntartó 1 százaléka (8000 fő) évente résztvenne hetente megtartott konferenciákon, akkor megnőhetne a konferenciaközpont kihasználtsága, és csökkenhetnének az egyéni költségek. A Zsinat világi elnöke ismertette az internetes konferenciák lehetőségét, és felhívta a figyelmet az ECDL képzés köteteire, amelyhez kérés után hozzájuthatnak a számítógépes ismereteket tanulni szándékozók.


A teljes hír megtekintése