Krisztus feltámadt!

2009. Apr 12., szerző: Adminisztrátor

Minden kedves látogatónak áldott húsvétot kíván a Kárpátaljai Református Egyház!

 

Jöjjetek hívek, hajtsatok fejet előtte! „Ha pedig Krisztus fel nem támadott, akkor hiábavaló a mi prédikálásunk, de hiábavaló a ti hitetek is… Ámde Krisztus feltámadott a halottak közül, zsengéjök lõn azoknak, kik elaludtak. (1Kor 15, 14. 20.)

Isten kegyelméből ebben az esztendőben eljött húsvét ünnepe. A győzelem, a világosság, a teljes öröm ünnepe. Isten kegyelméből felfoghatjuk Jézus Krisztusnak, Megváltó Urunknak hatalmát, nagyságát. A húsvét ezért számunkra, keresztyének számára a dicsőséges győzedelmes evangélium hírdetését jelenti. A Győztesnek köszönhetően magnyílt a menny, a Benne hívő megmenekül a haláltól és az enyészettől. Krisztusé pedig a dicséret és magasztalás, mert legyőzvén a halált elfoglalta az Őt megillető helyet. Ő a Királyok Királya, a Mindenható Úr, aki a mi Urunk is és oltalmazónk.
„Bízzatok, én meggyőztem a világot” – mondta a mi Urunk a tanítványoknak (Jn 16, 33), megtelve kimondhatatlan, felfoghatatlan szeretettel a teremtményei irányába. Meghalt bűneinkért és „feltámadt a mi megigazulásunkért” (Róm 4, 25). Ő lett az új Ádám, hogy akik benne hisznek, újra Isten népe lehessenek, örökösök. 

 

Krisztus Urunk feltámadása a halál feletti győzelmet jelenti, mint a legnagyobb ellenség felett. Arra tanít, hogy most ebben a különösen nehéz gazdasági helyzetben és a hitelt és erkölcsi normát vesztett világban a keresztyének rá hagyatkozva le tudjanak győzni minden akadályt, bűnt, kísértést és nehézséget. Krisztusban a mi életre való feltámadásunknak a lehetősége nyílik meg. A Krisztus feltámadásának tényében az ember halála nem a kilátástalan sors, nem nyomtalan eltűnés a múltban, hanem az új lét lehetősége. Ezért bármilyen nehézségben az ünnep adja nekünk annak bizonyságát, hogy nem egyedül vívjuk a harcot, hanem mindenben reményünk és támaszunk a feltámadott Krisztus. „Örvendezzünk, vigadjunk, Krisztus lett a vigaszunk!”
A mi feladatunk teljes szívvel elfogadni a feltámadás ajándékait és azt, Aki ezt megszerezte számunkra. Elhivatásunk, hogy méltóvá váljuk a mi Megváltónkhoz, hogy ennek a világnak legyen reménysége. Ma azért imádkozunk, hogy kijózanodjon ez a világ és legyen képes befogadni szívébe és gondolatába az evangélium világosságát, a Feltámadott Krisztus szeretetét és kegyelmét.
A feltámadás ünnepe, olyan ünnep, amely megbékélésre és egységre tanít minket egymással és az Istennel a Krisztusban. Pál apostol így tanít minket – „Minden mérgesség és fölgerjedés és harag és lárma és káromkodás kivettessék közületek minden gonoszsággal együtt;
Legyetek pedig egymáshoz jóságosak, irgalmasok, megengedvén egymásnak, miképen az Isten is a Krisztusban megengedett néktek.” (Ef 4, 31–32) Szívfájdalommal imádkozzunk embertársainkért, akik távol vannak Istentől, és nem tudják velünk érezni a húsvét áldott örömét.
Szeretett Testvéreim! Ne feledkezzünk el ezekben a napokban, hogy Isten hívja az embert színe elé, ahol a gyülekezetek közösségében ajándékoz meg bennünket áldásaival. Ahol hálát adhatunk Megváltónknak az Ő nagy áldozatáért. Hogy vele együtt megfeszíttetvén feltámadjunk az örök életre. De a mi hálaadásunknak csak akkor van értéke, ha mi magunk adjuk oda életünket Istennek. Ez azt is jelenti, hogy nem csupán tradíció kell, hogy legyen számunkra ez az ünnep, hanem váljon élővé a hitünk. Kövessük Isten akaratát minden nap, tevékenykedjünk az Ő dicsőségére és embertársaink javára!
Ebben a nehéz történelmi felelősséggel teljes helyzetben tegyünk bizonyságot hitünkről kórházban, árvaházban, öregek otthonában, az özvegyek, árvák, rászorulók megsegítésében. János evangélista erre tanít: „Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok.” (Jn 13, 35) Ez az igazi tanítványság.
Szeretteim az Úrban! Öszinte szívvel köszöntök mindenkit e nagy világossággal, kegyelemmel és szeretettel teljes ünnep alkalmával, Jézus Krisztus feltámadásának ünnepén

2009. Húsvétja
Héder János
A Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.