Hitoktatók figyelem!

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

Szimkovics Edina

2009-03-24 - 15:19

Kedves Kollégák, Katechéták!

A ráti Sion Központban megtartott Vakációs bibliahét (KOEN) bemutató képanyaga itt megtalálható:

http://www.reformatus.com.ua/lap/rati/index.php?m=aktualitas&a=view&i=1351

Szimkovics Edina

2009-02-26 - 17:51

Kedves Kollégák, Katechéták!

Hozzászólásommal a KRE hittan tantervére vonatkozóan tennék néhány észrevételt, illetve indítványoznám annak módosítását. Egyik nagy alkalmatlansága abban rejlik, hogy sok téma nem illeszkedik az adott korcsoport szellemi érettségéhez és értelmi szintjéhez. (Pl. a 2 – 3 és 6. osztály tanterve, de a többi korcsoportban is akadnak bőven ilyen témák). A másik jellemző, amiben elmarasztalom az „összeállítást” (és ez a nagyobb baj!), hogy a különböző osztályokban tanított témák sorrendje között nincs egy logikailag érthető, egyenes vonalvezetés. Egyik történetből ugrál a másikba anélkül, hogy a történet lezárásra kerülne. Éppen hogy megismeri az elsős és másodikos, hogy ki volt Jákób, máris Mózesről beszélünk. Sőt, olyanra is van példa, hogy csak egy óra jut minden ilyen nagy pátriárka tárgyalására. Meglátásom szerint ez rettentően összezavarja a gyerekeket és hátráltatja a megértést különösen az alsó osztályokban. Sokkal hatékonyabb volna a munkánk, ha egy osztály végigvenné egy adott személy életét minden hozzá tartozó történettel (az 1 – 4 osztályban), nem pedig az élete különböző mozzanatait más-más osztályban ismerné meg. Nyilván a felsőbb osztályokban ismételten szóba jönnek majd a fontosabb történetek, csak ember legyen a talpán, aki a jelenlegi első 4 osztályos tanterv alapján össze tudja rakni az egyes bibliai szereplők életét.

Ezen kívül a fontosabb egyházi ünnepeket is minden évben tanítani kellene. Jelenleg ez nincs így!

Szerény javaslatom az lenne, hogy ha egy mód van rá, a magyarországi hittan-tanterv alapján kellene kidolgoznunk az ittenit. Előnye, hogy egy kész anyag, gondosan megszerkesztett, átgondolt struktúrájú tanterv, amit hozzáértő emberek állítottak össze, ezen kívül kidolgozott tankönyv, munkafüzet és tanári segédkönyv is rendelkezésre áll hozzá.

Dancs Róbert

2009-01-27 - 22:59

Kedves Adminisztrátor, alias Ferenc!Nagyon jó ötlet ez a topictéma, mert egy jó próbálkozás arra, hogy mennyire fognak hozzászólni a fórumhoz a hitoktatók.A lelkészek írásai sajnos nem túl gyakoriak. De azért előfordulnak. :-)