vallási vegyes házasság

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt

Dancs Róbert

2009-01-16 - 16:02

Kedves Gusztáv!



Nagyon jó a hozzászólása! Nekem sem azzal van bajom, aki példát statuál szeretetből, jóságból, szelídségből és a lélek gyümölcseiből. Bár mindenki, mindkét oldalról, így viselkedne!

Maksai Attila

2008-11-27 - 20:40

Tudod, Robi, esetleg nem is olyan rossz az elhalászás, ha a kárhozatból halásszák el őket :) És azért valljuk meg, bizony néhány gyülekezetben jobb is lenne, ha elhalásznák az embereket. A református megnevezés és gyülekezeti tagság nem igazán elég az üdvösségre. Talán ha minden rendben lenne a mi házunk táján, el sem lehetne halászni senkit. Még ha a párján keresztül próbálják is :)

Dancs Róbert

2008-11-27 - 18:25

Kedves újabb hozzászólók!



Itt első renden nem az a téma, hogy kivel és hogyan fogunk üdvözülni, hanem az "elhalászás". (elhalászás = más felekezetből áthívás)



Ezért érdekes a vegyes házasság kérdése, hogy mi fog kijönni belőle, és a gyerekek milyenné fognak kijönni belőle. :-)



Én azt veszem észre, hogy más az itteni katolikus egyházak viselkedése, mint azok akikkel Szerencsen és Miskolcon voltunk együtt.



Itt hadd mondjam el, hogy szerencsi segédlelkészi évemen a római és görög katolikusokkal jártam hétfő esténként együtt focizni. Aztán közös szalonna-hagyma-kenyér evés volt, eközben mindig éjfélig vagy 1 óráig beszélgettünk katolikus egyházi dolgokról. Megismerhettem őket közelebbről. Az elhalászás szóba sem jött, és nem néztek ki engem egyedüli reformátust. Pozitív tapasztalatom van az ottaniakról. Ja, és hadd mondjam, hogy felnéznek ránk reformátusokra, hogy jól csináljuk a "dolgokat".

Ökumenikus imahéten pedig Magyarországon és itt, Munkácson is többen köszönték meg a katolikus gyülekezeti tagok közül az igehirdetésemet.



Én nem az ökumenét, hanem az elhalászást nem szeretem. Természetesen szabadegyházi részről pont úgy nem, mint történelmi egyházi részről.

Perpék István

2008-11-27 - 13:38

Nemrég hallottam egy történetet:



A gyülekezet lelkipásztora rendszeresen bejárt a helyi óvodába, hogy a gyermekek nyelvén beszéljen az ISTEN dolgairól. Persze felekezettől függetlenül voltak jelen gyerekek egy-egy alkalmon.

Egyszer feltette a kérdést a lelkész, ki szeretne üdvözülni? Természetesen mindenki emelte a kezét, kivéve a református Pistikét. A lelkész odament hozzá, és megkérdezte:

-Pistike, te nem szeretnél üdvözülni?

-Dehogynem -felete

CSAK NEM VELÜK EGYÜTT!!!



Be kell valljuk, nem áll annyira távol tőlünk -nyakas kálvinistáktól- ez és az efféle viszonyulás egy-egy emberhez.



***De különbséget persze tennünk kell A SZERETET TÖRVÉNYÉNEK MEGTARTÁSA, KÜLDETÉSÜNK TELJESÍTÉSE és a mindent toleráló ÖKUMENÉ között!!!***

Maksai Attila

2008-11-26 - 19:38

Azért az vicce lesz, ha az üvegtenger partján egy kat. és egy ref. egymás mellett dicséri majd az Urat. Furán fognak nézni egymásra :D (arról nem is szólva, ha pont férj-feleség lesznek)

Dancs Róbert

2008-11-18 - 23:19

Kedves Róbert!



Nagyon örülök a témafelvetésnek.

Nálunk (Munkácson) komoly gond a vegyes házasság. Túlnyomó többségében vegyes házasság köttetik. Már eleve katolikus templomban kötik a házasságot, valahogy a katolikus fél erre már be van állítva, hogy rászedi a reformátust. Aztán pedig az összes gyereket keresztelik katolikussá. Szóval a katolikusok nem rágódnak ezen, hanem megy mindenki katolikusnak és kész. Mi persze minderre nem lépünk semmit.



Az, hogy a katolikus mise kárhozatos bálványimádás, éppen most vasárnap említettem meg prédikációban. (Persze utána mondtam, hogy szeretni kell őket ettől még keresztyéni szeretettel.) Erre ma (két napra rá) jön egy hívő gyülekezeti tag, és azt mondja: "Rossz politikát folytatok, hogy nem szeretem a katolikusokat." Mondom neki, hogy ha egyedül Krisztus üdvözít, ők pedig Máriát társmegváltóvá emelték, akkor mit mondjak?



Szóval nehéz kérdés. Ami biztos, hogyha nem lennének ennyien, akkor szóba sem állnánk velük, mert tanaik alapján inkább szélsőséges szektára hasonlítanak, mint evangélium szerinti egyházra.



Remélem lesz valaki aki még hozzászól... :-)

Sponták Róbert

2008-11-17 - 12:44

Próbáltam keresni ebben a témában és meglepően kvés anyagot találtam. Érdekelne, nem tud e valaki egy komolybb tanulmányról ebben témában.

Lehet, hogy a mai társadalomban ez nem jelent problémát a keresztyéneknek(keresztényeknek). Hogyan viszonyuljon katolikus házastársához az a református,aki konfirmált azaz hiszi és valja, ahogy a H.K. szerint a katolikus mise az Jézus Krisztus megtagadása(enyhe fogalmazás), vagy ahogy eredetileg megirták - kárhozatos bálványimádás?