Hálaadó istentisztelet a korláthelmeci református templomban

2024. Sep 20., szerző: Adminisztrátor

A megújuló templom a lélekben, a magyarságban, az elszántságban, az összefogásban is szükséges megújulásra hívja fel a figyelmet. Korláthelmec Ungvártól mintegy 13 km-re fekszik délkeleti irányban. A krónikák úgy tartják számon, hogy a község Ung vármegye egyik legrégebbi települése. A település a szomszédos ruszin, ukrán falvak által körbefogott kis magyar nyelvsziget. A 2001-es népszámlálás adatai szerint Korláthelmecnek 901 lakosa volt, ebből 437-en vallották magukat magyar nemzetiségűnek. Az elvándorlás szele azonban őket is érintette és jelentősen megfogyatkozott a magyarok lélekszáma a településen. A helyi református gyülekezetnek jelenleg 54 tagja van. Egy vasárnapi istentiszteleten átlagosan 10-20 főre tehető a hívek száma.

A fennmaradt írásos emlékek tanúsága szerint korábban egy másik templomba jártak a korláthelmeci reformátusok, azt azonban 1799-ben lebontották. 1801-ben a gyülekezet hozzákezdett az új temploma építéséhez, melyet 1806-ban fejeztek be. Az idők során számos újítást eszközöltek a templomon. 2005-ben felújították és újrafestették a tetőszerkezetet, majd három évvel később hozzáfogtak a belső munkálatokhoz, melynek köszönhetően megújult a templombelső mennyezete és a falak. 2009-ben a vakolatcsere során egy régi bejárat is felszínre került a templom oldalán, ahol ma emléktábla áll. Az idén végzett munkálatokról Nagy István, a korláthelmeci gyülekezet lelkipásztora, az Ungi Református Egyházmegye lelkészi főjegyzője számolt be. Elmondása szerint, mivel a templomot egykor dombra építették, emiatt az évek során falain számos repedés keletkezett. Az Úristen akaratából és gyülekezeti tagok igyekezetének köszönhetően az idén sikerült felújítani, átfesteni a templom belsejét. Ezzel azonban nem értek véget a munkálatok. A későbbiekben szeretnék, ha kívülről is megújulna e hajlék.

– Mindez azt bizonyítja, hogy e gyülekezetnek vannak olyan élenjárói, akik gondoskodnak arról, hogy Isten háza szép legyen. De az is fontos, hogy ne csak a külsőségek újuljanak meg, ne csak a templom, hanem mi is, akik ezt a hajlékot betöltjük, mi is újuljunk meg Isten Lelke, igéje által – fogalmazott a helyi lelkipásztor.

A megújuló 218 éves korláthelmeci református templomért a helyiek hálaadó istentisztelettel mondtak köszönetet. Az ünnepi alkalmon Kolozsy András, az Ungi Református Egyházmegye esperese hirdette Isten igéjét, hangsúlyozva: mikor valaki rosszat cselekszik ellenünk, ne a megtorláson járjon az eszünk, bízzuk az ítéletet Istenre, hagyatkozzunk az ő igazságtételére. Hozzátette: ne ítéljünk, hogy ne ítéltessünk, hisz a másokból felénk áradó gonoszság lehet egy tükör, amelyben megláthatjuk saját rosszindulatunkat. Engedjük át magunkat az Úrnak, gyakoroljunk önvizsgálatot és bízzunk abban, hogy Isten oltalmát kiterjeszti ránk – mutatott rá az Ungi Református Egyházmegye esperese, emlékeztetve a gyülekezetet, Istennek hatalma van arra, hogy megőrizzen és megtartson minket.

Ezt követően az esperes áldást mondott a megjelentekre és a megújuló templomra.

Az ünnepi alkalmon megterítették az Úr asztalát is, s a hívek – hálát adva a megújuló templomért és az új kenyérért – részesülhettek az úrvacsora szentségében. Az istentisztelet után a korláthelmeciek szeretetvendégséggel kedveskedtek vendégeiknek, akik ellátogattak hozzájuk, hogy templomukért velük együtt adjanak hálát Istennek.

Forrás: Facebook/ungiegyházmegye

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.