Egyházkerületi tanévnyitó istentisztelet

2024. Sep 02., szerző: Adminisztrátor

Szeptember elsején a beregszászi református templomban nyitották meg a tanévet a Kárpátaljai Református Egyház oktatási intézményei.

Az ünnepi istentiszteleten Zán Fábián Sándor püspök hirdette Isten igéjét a 2Krónika 7, 11-22. és a Zsoltárok 73, 24 alapján. A püspök igehirdetésében elmondta, Isten igéje egy élethelyzetet tár elénk, mely helyzetben Isten megszólítja Salamont és elmondja neki, hogyan éljen: tartsd meg a rendelkezéseket és parancsokat, amiket az Úr adott. Isten arra is figyelmezteti, ha nem az Úr törvénye szerint jár, annak mi lesz a következménye. Isten kínálja az áldás útját, de elmondja azt is, mi történik, ha az ember erről az útról letér.

Tudjuk, látjuk, tapasztaljuk a körülöttünk lévő eseményeket, melyben élünk. Az első feladatunk: könyörögni az Úrhoz, mert megígérte, hogy meghallgat. A zsoltáríró megtapasztalásai arra vezették őt, hogy neki szüksége van az Istenre, elhatározza, hogy Isten tanácsára hallgat. Világunkat, helyzetünket látva, mi sem dönthetünk másként. El kell határoznunk, hogy Isten tanácsaira hallgatunk, Benne bízunk, Rá hagyatkozunk. Isten jó tanácsadó, Ő tud vezetni, célba tud juttatni. Legyen hálás a szívünk az írott Igéért, mert abban benne van hogyan kell élnünk, milyen úton járjunk, mert figyelmeztet a csapdákra, zsákutcákra, veszélyekre. Isten szava a kezünkben lehet, olvashatjuk. Feladatunk a tanulás a tanév kezdetén. Nem csak a diákoknak, hanem szülőknek, pedagógusoknak is feladata, megismerni naponként Isten akaratát, azt megismerve elmondani a ránk bízottaknak, kicsoda Jézus Krisztus, mi az Isten akarata.

Legyenek a kárpátaljai református intézmények azok, melyek Isten útját mutatják meg, tanítványokat nevelnek, akik Isten szavát követik, akik áldást hoznak a nemzetre, az országra. Isten ígérete az, hogy meggyógyítja az országot. Ma, ha körülnézünk, látjuk, hova jutott a világ Isten nélkül. Ebben a tanévben legyen mindenki számára első a könyörgés, hogy Isten meggyógyítsa a szívünket, közösségeinket, az országot.
Az egyházvezető imádkozott a tanintézetekben oktatókért, az ott nevelkedő nemzedékért, gyülekeztek vezetőiért, majd a meghívott vendégeket köszöntötték.

Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja ünnepi köszöntőjében kiemelte a Kárpátaljai Református Egyház itt a keresztyén értékteremtés a és a nemzeti identitás-megőrzés fellegvára. Ez a küldetés ezekben a nehéz időkben nélkülözhetetlen. Ez egy reményt adó ünnep, ahol kifejezhetjük hitünket, megmaradásunkba vetett bizalmunkat. Az önfeledt örömöt, a harmadik éve tartó háború árnyékolja be. Magyarország imádságával és szolidaritásával van az itt élők felé.

A főkonzul hangsúlyozta az itt élők töretlen hitét, szülőföldön maradásának vágyát, a református iskolák elkötelezett vállalását az anyanyelven oktatás iránt. Magyarország továbbra is kiáll a béke mielőbbi diplomáciai úton való elérése mellett, melynek érdekében az újra elindult párbeszéd jó alapj lehet. Reményét fejezte ki az iránt, hogy a küzdelmek helyett, hamarosan a fejlesztésekre, a kétoldalú kapcsolatok kialakítására összpontosíthatnak. Biztosította a megjelenteket arról, hogy az értékteremtő, közösségeket megőrző munkát, melyet a református egyház is végez az oktatási intézményekben, a Magyar Kormány eddig is, ez után is támogatta és támogatni fogja. A diákokhoz szólva megerősítette: önök itt mindnyájan Kárpátalja reménye, szüleik, felmenőik örökségének, hitének megőrzői. Legyenek büszkék iskolájukra, a döntésre, hogy református intézményt választottak, hitükre és nemzetükre. Tanulmányaikhoz  sikert és kitartást kívánt Bacskai József főkonzul.

A tanévnyitó istentiszteletet megtisztelte jelenlétével számos helyi vezető személyiség és külföldi vendég is, akik a Magyar Református Egyház Külügyi Irodájának segítségével, annak vezetője, Ódor Balázs kíséretében jöttek el Kárpátaljára. Jelen volt és köszöntötte az egybegyűlteket Shari Prestamon lelkésznő, a Krisztus Egyesült Egyháza világmissziós részlegének elnöke, a Globális Szolgálatok nevű világmissziós szervezet társelnöke. Valamint megtisztelte a tanévnyitó ünnepséget Andrew Long Higgins lelkipásztor, a Krisztus Egyesült Egyháza, illetve segélyszervezete, a Global H.O.P.E nemzetközi humanitárius programok, krízisintervenció, migráció és menekültügy koordinálásával megbízott vezetője. Dr. Peter Makari, Krisztus Egyesült Egyháza közel-keleti és európai partnerkapcsolataiért felelős vezetője, Krisztus Egyesült Egyháza országos irodájának helyettes vezetője. Aaron Stevens lelkipásztor, a budapesti ’Skót Misszió’ vezető lelkésze, a Skót Egyház nemzetközi egyházmegyéjének tisztségviselője, egyben a Skót Egyház kárpát-medencei kapcsolattartója valamint Berecz Júlia, a Magyarországi Református Egyház Külügyi Irodájának munkatársa.

Köszöntőt mondott Danku Gábor a KRE főgondnoka, aki azt kívánta, Isten hozzon olyan megújulást, hogy ennek a tanévnek a végére legyen béke, ne kényszerüljön senki arra, hogy elhagyja szülőföldjét, gyülekezetét és akik külföldön vannak hazatérhessenek.

Tóth László esperes-lelkész, a Nagyberegi Református Líceum lelkészigazgatója, a KRE Tanügyi bizottsága nevében tartott beszámolójában elmondta, a 2024-25-ös tanévben a kárpátaljai református líceumokban 653 diák kezdi az új tanévet. Az egyházi vagy vegyes fenntartású óvodákba 354 gyermeket írattak be. A kárpátaljai református gyülekezetekben 5927 gyermek vehet részt a hitoktatásban.

A Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum bemutatkozása és ünnepi műsora után Zán Fábián Sándor püspök Isten áldását kérte az egybegyűltekre és az új tanévre.

kresajto

Fotó: Fábián Zoltán

Video: ITT

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.