Több mint 2 millió forint értékű adománnyal segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat a nagydobronyi gyermekotthont

2024. Feb 26., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Református Szeretetszolgálat legfőbb küldetése, hogy reményt és támogatást nyújtson a rászorulóknak Kárpát-medence-szerte. Az elmúlt években számos szociális-fejlesztési és gazdaságfejlesztési programot indított az Alapítvány annak érdekében, hogy a nehéz anyagi helyzetben lévők számára hosszú távon is segítséget nyújthasson, támogatva megélhetésüket és csökkentve társadalmi leszakadásukat.

A MRSZ 2019-ben kezdte meg szolgálatát a Felzárkózó települések program keretében: a hosszútávú kormányzati program célja, hogy a 300 legszegényebb magyar településen élőket támogassa. A Felzárkózó települések program fontos kulcsszavai a diagnózis és a jelenlét: minden esetben első lépésként az MRSZ munkatársai egy települési diagnózist állítanak fel, hogy valóban azokon a területeken tudjanak segítséget nyújtani a helyi lakosok számára – legyen szó akár közösségi programokról, gazdaságfejlesztésről vagy alapvető szolgáltatások pótlásáról –, amelyekre leginkább szükségük van. A Jelenlét pontokon a kisgyermekektől kezdve az idősekig minden korosztály megtalálhatja azt a foglalkozást, ami tudást, élményt és akár új képességeket jelent számára. A Magyar Református Szeretetszolgálat mára 34 településen segíti a helyieket.

 

A Felzárkózó települések program részeként több településen az adott tájra jellemző gyümölcsök és zöldségek feldolgozása is kezdetét vette: a saját készítésű termékekkel nemcsak a helyi családokat segítik, hanem távolabbra is juttat az adományokból a Magyar Református Szeretetszolgálat – így válhatnak a rászoruló támogatottakból támogatók, mely lépés fontos üzenetet hordoz a Fete településeken élők számára: nehéz helyzetük ellenére ők is képesek jót tenni, segíteni, adományozni abból, amit megteremtettek.

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2024. február 27-én a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóit örvendeztette meg összesen 2.800 kg élelmiszerrel, mintegy 2 millió forint értékben, melyek között a Fete településeken készült gyümölcslevek, mézek, lekvárok, befőttek és tészták is szerepelnek. 

A termékek átadásakor Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese és határon túli szolgálatokért felelős lelkipásztora elevenítette fel, hogy a háború kitörése óta különböző területeken is segítséget nyújthatott az Alapítvány Kárpátalján. „Az elmúlt két évben Kárpátalját több tonnányi szárazélelmiszerrel, higiénés felszereléssel, orvostechnikai eszközökkel segítettük, valamint támogattuk az óvóhelyek kialakítását, az idősgondozást és nyári táborokat is szerveztünk a fiataloknak. Ezek nemcsak összefogták a gyermekeket, hanem evangelizációs szerepet is betöltöttek, hiszen a kilátástalanságban a hitbeli megújítás és megerősítés különösen fontos. Ma a nagydobronyi gyermekotthonba különféle saját termékeket hoztunk el, a jövőben pedig három szoba felújítását fogjuk támogatni négymillió forint értékben, így minél több gyermek befogadása valósulhat meg.”

A látogatás közös uzsonnával zárult, ahol az Alapítvány képviselői a gyermekekkel közösen kóstolták meg a Felzárkózó településeken készült termékeket.

Az erről készült riportot ITT hallgathatják meg!

jobbadni.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.