Határokon átívelő összefogás a szolyvai magyar református óvoda támogatása céljából

2024. Feb 26., szerző: Adminisztrátor

A Kanadai Egyesült Magyar Alap hosszú idő óta azon munkálkodik, hogy támogatást nyújtson olyan magyar intézményeknek, melyek a kultúra megőrzésén munkálkodnak szerte a diaszpórában. 2023 őszén Horkay László nyugalmazott püspök ajánlásával, Kéry Bence, a budai református gyülekezet tagjának közreműködésével, az Egyesült Magyar Alap a szolyvai magyar református óvodát választotta támogatásuk céljául.

A Kárpátaljai Református Egyház fenntartásával működtetett magyar református óvoda immár 25 éve működik Szolyván egyetlen magyar nyelvű vegyes korosztályú csoporttal. Az óvoda célja a hitbeli nevelés mellett a magyar nyelv megőrzése a szórványvidéken. Az elmúlt évek nehézségei ellenére Isten kegyelméből az óvoda 17 növendékkel kezdhette meg a tanévet. A gyermekek többsége nem beszéli a magyar nyelvet, jobb esetben még a nagyszülők szájából hallottak magyar szót, ezért nagy szükség van a magyar óvodai közösségre, hogy a magyarság ne szűnjön meg létezni ebben a többségében ukrán közegben.

2024. február 22-én a Magyar Református Szeretetszolgálat révén érkeztek meg Szolyvára az Egyesült Magyar Alap anyagi támogatásából megvásárolt, az óvoda mindennapi munkáját elősegítő eszközök: egy hűtőszekrény, mosó-szárítógép, informatikai eszközök és egy multifunkcionális bordásfal, melyek által a gyermekek számára biztosítani tudják az optimális feltételeket a testi, szellemi fejlődésükhöz. Az óvodások hatalmas mosollyal és a mindennapokban tanult magyar körjátékokkal, egyházi gyermekénekekkel és tánccal köszöntötték a vendégeket.

Az eseményen jelen volt Horkay László nyugalmazott püspök, a fenntartó képviseletében Micik Julianna, illetve a református szeretetszolgálat munkatársa Victor Ágoston, akinek a gyerekek átadták a saját kezük által készített alkotásukat, ezzel is megköszönve a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját, akik az adomány célba juttatása mellett az eszközök beszerzésében és az adomány sikeres lebonyolításában is nagy szerepet vállaltak.

Kis Klára, az intézmény megbízott vezetője köszönetet mondott elsősorban a Kanadai Egyesült Magyar Alapnak és minden adományozónak a támogatásukért, mely által a szolyvai magyar református óvoda fejlődhet biztosítva a megfelelő körülményeket mind a gyerekek, mind a munkatársak számára. Továbbá sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen az eseményen Kéry Bence, akinek áldozatos munkája, közreműködése, önzetlen segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a határokon átívelő összefogás.

„Köszönjük segítőkészségüket, együttérzésüket és minden anyagi áldozatvállalásukat.  Célunk a jövőben is, hogy gyermekeinket Isten segítségével, a keresztény értékrend alapján, személyes hitünk, életünk példájával, a legjobb tudásunknak megfelelően neveljük”.

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.