Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem

2023. Dec 04., szerző: Adminisztrátor

Emléklapok átadása Verbőcön - Együtt – töretlen hittel

A Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő kezdeményezés során a kárpátaljai gazdák idén is rekordmennyiségű kenyérgabonát adtak össze, hogy segítsék a rászorultakat. Márpedig a mindennapok során sajnálatos módon azt kell megtapasztalnunk, hogy az elesettek, az egyedülállók, a harcok elől menekültek, tehát a nélkülözők tábora egyre nő. 

Emellett örvendetes módon azt is látnunk kell, hogy az őket segítő intézmények – szociális konyhák, öregek otthona –, valamint az egyházi fenntartású óvodákban, líceumokban tanulók száma folyamatosan gyarapszik, így ott is nagyon elkél a támogatás, hangzott el azon az ünnepi istentiszteleten, amelyre advent első vasárnapján a verbőci református templomban került sor. Az ünnepi alkalmon 208 gazda, illetve gazdaasszony vehette át azt az oklevelet, amelyben az adománygyűjtő akció szervezői köszönetüket fejezik ki a mostanra nemzeti programmá nemesült akcióban való tevékeny részvételért. 


Összeér a hitünk, összeér a magyarságunk, hangsúlyozta igehirdetésében Molnár Zsolt helyi református lelkipásztor, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy ezekben az embert próbáló időkben is hálát kell adni a Mindenhatónak: van fedél a fejünk fölött, nem éhezünk, és az otthon melege várja a munkából hazatérőt. Egy olyan háborúban, amelyet az országunk vív az agresszorral szemben, mindez sok százezer polgártársunknak nem adatik meg. Bármennyire is nehezek a mostani körülmények, nekünk mindenképpen készen kell állni Jézus Krisztus újbóli eljövetelére, hittel és reménységgel, és megköszönve a mindennapok során sokszor megtapasztalt áldást. 

A továbbiakban a lelkipásztor beszámolt róla, hogy az adománygyűjtő akcióhoz csatlakozó több mint kétszáz környékbeli gazda – erején felül teljesítve – a kárpátaljai gyűjtés tíz százalékát produkálta. 

Örvendetes módon egyre szervezettebb a gyűjtés, folyamatosan növekszik az adakozók száma, így bővülhet azoknak a rászorulóknak a köre is, akik részesülhetnek a magyarok kenyeréből.

Hálásak vagyunk, hogy a verbőci református gyülekezet Istenbe vetett mély hitét és szent közösségét ma együtt élhetjük át, mondta köszöntőjében Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, a nemesgörzsönyi református gyülekezet gondnoka. A tizenhárom évvel ezelőtt elindított Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program ékes bizonyítéka annak, hogy a kárpátaljai magyar gazdák fontos támaszai a kárpátaljai magyarságnak és az egész magyar nemzetnek. A mai napon ezen az áldott helyen okleveleket adunk át olyan gazdálkodóknak, akik a maguk érdekénél előbbre helyezték a közösség érdekeit. Akik a szükségben sem magukra gondolnak elsősorban, hanem a mások szükségére. Akiket a háború, a bizonytalanság sem tántorít el attól, hogy segítsenek a szorult helyzetben lévő nemzettársaikon. Erős elszántság, kitartás, erő és hit kell ahhoz, hogy folytassák tevékenységüket, vessenek, arassanak, termeljenek, szüreteljenek. Győrffy Balázs emlékeztetett arra, hogy tizenhárom évvel ezelőtt indult útjára a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program. A 15 millió búazszem a világ magyarságát szimbolizálja, jelezve egyben azt is, hogy minden egyes búzaszem számít, egyetlen magyart sem hagyhatunk magára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ vállalta a program koordinálását, a gyűjtés, a tárolás, a célba juttatás megszervezését, lebonyolítását. Hálásak vagyunk érte, és büszkék arra, hogy ekkora volumenű, határokon átnyúló nemzeti programmá nőtte ki magát ez a nemes kezdeményezés, mondta. 

Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője, a Diakóniai Központ igazgatója köszönetet mondott a kárpátaljai gazdáknak a Magyarok Kenyere programban való aktív részvételért, amelynek köszönhetően egyházi, szociális és oktatási intézményeink zavartalanul működhetnek. Így valósul meg az az alapvető keresztyén elvárás, hogy krisztusi szeretettel hordozzuk egymás terheit. Hálás szívvel gondolunk az anyaország kormányára, amely körültekintő figyelemmel kíséri a kárpátaljai magyarság sorsának alakulását, és minden segítséget megad az itt élő magyar nemzetrész tagjainak a boldoguláshoz, a szülőföldön való megmaradáshoz. Az itthon maradottak felelőssége sem csekély, emlékeztetett rá Nagy Béla. Egy mosoly, egy jó szó, egy baráti ölelés – ezenkívül sokszor többet nem adhatunk embertársainknak, de ezt, ha módunk van rá, mindenképpen meg kell tenni. „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.”

Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ügyvivője elismeréssel szólt a kárpátaljai magyar gazdatársadalom összefogásáról és példaképül állította a Kárpát-medencei sorstársak elé. 

Az emléklapokat és a felajánlásokból sütött kenyereket Győrffy Balázs, Nagy Béla és Molnár Zsolt adta át. Valamennyi adakozó a Pro Agricultura Carpatika Jótékonysági Alapítványtól, a program kárpátaljai koordinátorától egy adománygyűjtő zsákot kapott ajándékba, abban a reményben, hogy ez a nemes hagyomány a 2024-es esztendőben tovább folytatódik, és újra megtelnek az életet adó kenyérnek valóval ezek a zsákok. 

Az ünnepi istentiszteleten elhangzó dicséreteket Győrffy Huba kürtön kísérte. 

Kovács Elemér

karpatinfo.net



A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.