30 éves a Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesülete

2023. Dec 04., szerző: Adminisztrátor

Advent kezdetén tartották a KOKE jubileumi közgyűlését

1993. március 20-án a Beregszászi Járási Tanács nagytermében tartotta alapító közgyűlését a még abban az esztendőben, november 4-én hivatalosan is bejegyzett Keresztény Orvosok Kárpátaljai Egyesülete (KOKE). A jubileum jegyében ismét találkoztak az elmúlt három évtized során személyi összetételében alaposan kicserélődött egyesület tagjai. Az is jelképes és szép hagyománynak számít, hogy az egyesület tagjai minden évben az első adventi vasárnapot megelőző szombaton a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánius Gyermekotthonban találkoznak egymással.

A megyénk különböző felekezeteihez tartozó orvosokat, egészségügyi dolgozókat tömörítő testvéri egyesület harminc éve abból a célból jött létre, hogy annak tagjai a valódi keresztény értékeket magában hordozó lelkület révén közösen épüljenek a hitben, a testvéri közösség által merítsenek erőt az embert próbáló hivatásuk és küldetésük betöltéséhez. ,,Ez a hitvallás az elmúlt három évtized során sem változott, hisz ma is azért jövünk össze évről évre, hogy lelki erőt merítsünk a mindennapok kihívásaihoz” – mondta köszöntőjében dr. Oroszi Pál, a KOKE elnöke, aki a megalapítás óta a titkári feladatokat ellátó dr. Vackó Lászlóval tandemben, a mai napig hűséggel és nagy-nagy alázattal látják el ezt a szolgálatot. 

Az elnöki beszámoló során megemlékeztek az alapító tagokról, akik közül többen már elköltöztek erről a világról, köztük a nemrég elhunyt Katkó Lászlóról, a nagydobronyi gyermekotthon egykori vezetőjéről, majd bemutatásra került az alakuló közgyűlés első, azóta alaposan megkopott jegyzőkönyve is. Az is hagyománynak számít, hogy az asztalra kikészített díszes adventi koszorú első gyertyáját a száz leánygyermeket befogadó otthon három lakója gyújtotta meg.

Az idei konferencia előadásának vezérmondata Máté evangéliuma 6. versének 11. részéből vett jól ismert idézettel – ,,Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma” – tárult a hallgatóság elé. Ennek magyarázataként Héder János ungvári református lelkipásztor, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője bizonyságtétele hangzott el a várakozásteljes adventi időszak áldásairól.

Az összejövetel hivatalos részének végeztével a gyermekotthon lakói szívet-lelket melengető, az adventi időszakhoz illő versekkel és énekekkel kedveskedtek a hallgatóságnak. Az ilyenkor a tagsági díjakból és személyes adományokból befolyt pénzösszeget az idén is felajánlották a gyermekotthon javára, amelyet Vackó László nyújtott át az intézményt vezető Katkó Andreának.

Az áldásokban gazdag összejövetelt közös ima és ebéd zárta.

(jakab) 
karpatinfo.net


A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.