„ISTENBEN A KISEBBSÉGI LÉT NEM A GYENGESÉG VAGY A CSÜGGEDÉS SZINONIMÁJA”

2023. Jul 15., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Református Egyház Közös Zsinatán

Najla Kassab, a Református Egyházak Világszövetségének elnöke kifejezte, öröm és megtiszteltetés számára, hogy itt lehet mindazon kihívások ellenére, amelyekkel napjainkban szembe kell néznie a református közösségeknek is. – Az ukrajnai háború új kérdéseket, új kihívásokat és új gondolkodásmódot hozott el arra nézve, hogy mi a küldetésünk egyházként. A kihívásunk ma az, hogy releváns egyház legyünk, amely hatást gyakorol a világra és meri nyilvánosan hallatni a prófétai hangját – fejtette ki. – A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború is arra sürgetett minket, hogy kezeljük az igazságtalanságot, és olyan egyház legyünk, amely közvetlenül kapcsolódik az emberek szenvedéséhez. Hogy szolgáljuk a menekülteket és védjük az emberek méltóságát – hívta fel a figyelmet Najla Kassab.

Fotó: Hurta Hajnalka

Kiemelte, hogy nehéz napok ezek, de egyben a kairosz, a minősített idő napjai is, amikor Isten beavatkozik és új módon formál bennünket, ez az idő kezdet és vég nélküli, és nem ismer határokat; ez a képzelet ideje, amit nem lehet irányítani vagy birtokolni. Rámutatott, hogy a Magyar Református Egyház számára ez a nap egy ünnep, amely reményt kell, hogy adjon, hiszen két közösség csatlakozását ünnepeljük. – Istenben a kisebbségi lét nem a gyengeség vagy a csüggedés szinonimája, hanem sokkal inkább az olyan szerepvállalásra való elhívásé, amely sokak életét alakíthatja, függetlenül attól, hogy hányan vagyunk. Elhívás arra, hogy világosság legyünk egy megtört világban – mondta a Református Egyházak Világszövetségének elnöke.

Őt követte volna a pódiumon Semko Koroza, a Lengyel Református Egyház püspöke, aki technikai okok miatt nem tudott felszállni a repülőgépére, így ekkor még nem érkezett meg a zsinatra. Köszöntő beszédét ezért egy kollégája mondta el. Elhangzott, hogy Lengyelországban a református közösség kisebbségként létezik, az ország alapvetően katolikus, bár a püspök szerint mostanra inkább a „nem hívők országává” vált. A beszédből kiderült az is, miként fogtak össze a lengyelek az Ukrajnából menekülők megsegítésére. Ez az élmény megerősítette a püspököt abban, hogy értékelje a valós közösségeket, mint amilyen a magyarországi is.

reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.