A Magyar Református Egyház Közös Zsinatán

2023. Jul 15., szerző: Adminisztrátor

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke számolt be a közösségükben uralkodó helyzetről. Kárpátalján a reformátusok 2023-ban meghirdették a reménység évét, amelynek a vezérigéjét Jób könyvének 14. részéből választották ki. „Még a fának is van reménysége: ha kivágják, újból kihajt, és nem fogynak el hajtásai. Ha elöregszik is gyökere a földben, ha elhal is a porban a csonkja, a víz illatától kihajt, ágakat hoz, mint a facsemete.” (Jób 14,7–9)

Fotó: Hurta Hajnalka

A püspök kiemelte, hogy idén lesz az egyházuk százéves, így a kijelölt igeszakasz nem csupán a háborúra, hanem az elmúlt évszázadra is utal, amely során az ott élő magyar reformátusok egyetlen esztendőt sem töltöttek még szabadon és békében – világított rá. A jelenlegi helyzetben a hála és a reménység az, amely felülírja a rettegést, a félelmet és a kilátástalanságot – folytatta. Hálát adtak a munkatársaikért, akik a rendszerváltás óta hirdetik az evangéliumot, illetve az oktatási intézményeikért, amelyekben jelenléti oktatás folyhatott egész évben. A háború kitörése után ezt csak azok tehették meg, akik rendelkeztek óvóhellyel. A református intézményekhez ilyenek nem tartoztak, de minden esetben tudtak bérelni vagy létrehozni egyet, többek között a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatásával.

A lelkészeik mind otthon maradtak, de előfordult, hogy a sorompó mellől hoztak vissza valakit a lelkésztársai. – Azoknak, akik el akartak menni, elmondtam, ez olyan közösség, amelynek ha egy láncszeme leszakad, akkor az egész felbomlik – mondta Zán Fábián Sándor. Ezt megértették, és mindenki maradt, köszönhetően annak a támogatásnak és szolidaritásnak, ami megnyilvánult feléjük. Kiemelte az erdélyi reformátusokat, akik támogatják az idősgondozást és a házi beteggondozói szolgáltatást. Királyhágómellék 35 millió forintos adományt juttatott el hozzájuk. A horvátországi és szerbiai egyházak pedig a speciális igényű gyermekek gondozásának finanszírozását segítik. A felvidékieknek megköszönte a nyári táborokkal való támogatást, majd elmesélte, hogy sokan csak a menekülteket akarják támogatni. Egy német ismerősén keresztül ígértek nekik támogatást, amit azért nem kaptak még meg, mert kiderült, hogy azt konfirmandusok táboroztatására akarják fordítani. – Sokszor otthon maradni nehezebb, mint menekültnek lenni – emelte ki.

reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.