Öt óvóhely épülhet Kárpátalján a Magyar Református Szeretetszolgálat támogatásából

2022. Sep 07., szerző: Adminisztrátor

A Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpátaljai Református Egyházkerület részére 81 millió forint pénzügyi támogatást biztosított. A támogatásból négy református líceum, valamint a beregszászi idősotthon óvóhelyének kialakítására nyílik lehetőség, melyek berendezését is segíti adományaival a Magyar Református Szeretetszolgálat.

A Magyar Református Szeretetszolgálat az orosz-ukrán háború kitörésének első napja óta segítséget nyújt a Magyarországra menekülők, valamint a Kárpátalján maradók számára. Az elmúlt fél évben már több mint 687 tonna adománnyal segített a Szeretetszolgálat, ennek nagyobb része – több mint 425 tonna – közvetlenül Kárpátaljára került, melyek között tartós élelmiszerek, egészségügyi felszerelések, tanszerek és vetőmagok egyaránt szerepeltek.

Miután az ukrán állami előírások kötelezővé tették az oktatási, valamint a szociális intézmények számára a megfelelő óvóhelyek kialakítását, a Magyar Református Szeretetszolgálat a Kárpátaljai Református Egyházkerület részére 81 millió forint pénzügyi támogatást biztosított. A támogatásból a négy református líceum, valamint a beregszászi idősotthon óvóhelyének kialakítására nyílik lehetőség, melyek berendezését is segíti adományaival a szeretetszolgálat.

A kárpátaljaiak segítése nem a háborúval, hanem a Magyar Református Szeretetszolgálat 2006-os születésével kezdődött, azonban a fegyveres konfliktus kitörése óta kiemelten fontos, hogy segítsünk a terhek elhordozásában. A nyári időszak legfontosabb feladata volt, hogy a szociális-és oktatási intézmények mindent megkapjanak és a jelenléti oktatás tudjon folytatódni. Az elmúlt hónapok az óvóhelyek tervezésével és kivitelezésével teltek, emellett gyermekek táboroztatását támogattuk, és kiürült raktárainkat újratöltölttük élelmiszerekkel, hogy a telet felkészülten várhassuk.” – foglalta össze az elmúlt időszak feladatait dr. Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke. „A háború idején nyújtott szolgálatunk során olyan összefogásnak lehettünk tanúi a Magyar Református Egyház intézményei és gyülekezetei, valamint az egész társadalom részéről, amelyre korábban még soha nem volt példa.” – tette hozzá az elnök.

A Kárpátaljai Református Egyház által fenntartott beregszászi idősek otthona mellett még jelenleg is folynak a munkálatok a megfelelő óvóhely megépítésére. A református líceumok mindegyikében megkezdődhetett szeptembertől a jelenléti oktatás, sikerült kialakítani a megfelelő védelmi helyszíneket az intézmények közelében.

KÉSZÜLÜNK ARRA, HOGY AZ IDŐSEK BIZTONSÁGA IS MEGLEGYEN. ÓVÓHELYET ÉPÍTÜNK A MAGYAR REFORMÁTUS SZERETETSZOLGÁLAT TÁMOGATÁSÁBÓL, DE KÖZBEN OTT A SZÍVÜNK MÉLYÉN A KÍVÁNSÁG, HOGY NE LEGYEN RÁ SZÜKSÉG, NE LEGYEN BOMBÁZÁS, CSATA, NE FESZÜLJENEK EGYMÁSNAK A NAGYHATALMAK ÉS NE PUSZTÍTSÁK EL KÁRPÁTALJÁT.

– öntötte szavakba reménységét az épülő óvóhely mellett Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.

Nemcsak az óvóhelyek kialakítását, hanem a gyülekezetek működését is támogatja az Magyar Református Szeretetszolgálat. Három hónapon keresztül mind a 76 kárpátaljai gyülekezet rezsiköltségét átvállalja a szervezet, beleértve a templomok, parókiák és gyülekezeti házak kiadásait. Mindezek mellett 40 millió forintból töltötte fel tartós élelmiszerekkel raktárait a Magyar Református Szeretetszolgálat, hogy a következő hónapokban továbbra is élelemmel segíthessék a kárpátaljaiakat.

jobbadni.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.