Érkeznek az első búzaadományok

2022. Jul 23., szerző: Adminisztrátor

Tart a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem gabonagyűjtő akció

A program lebonyolításában jelentős szerepet vállalnak a történelmi egyházak, az érdekvédelmi szervezetek és számos helyi civil kezdeményezés.


Fotó: Izsnyétei Református Gyülekezet


Talán soha nem volt még nagyobb szükség a helyi gazdatársadalom tagjainak összefogására, mint ezekben az embert próbáló nehéz időkben, amikor is a háború miatt napról napra nő a kiszolgáltatottak, a segítségre szorulók száma. Éppen ezért a kárpátaljai földművesek, csatlakozva az egész Kárpát-medencét átfogó korábbi kezdeményezéshez, idén ismét meghirdették a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő akciójukat. A program lebonyolításában jelentős szerepet vállalnak a történelmi egyházak, az érdekvédelmi szervezetek és számos helyi civil kezdeményezés. 

 

A szervezők nemrég közzétett felhívásukban annak a meggyőződésüknek adnak hangot, hogy a fegyveres konfliktus okozta nehézségek és a rég nem tapasztalt méretű aszály ellenére jelentős mennyiségű felajánlás érkezik majd a gyűjtőpontokra, így biztosítva az egyházi tanintézmények, gyermekotthonok, az egyházak által működtetett ingyenkonyhák egész évi gabonaellátását. Emlékeztetnek rá,

hogy tavaly a kárpátaljai földművesek a saját magukkal szemben megfogalmazott elvárásokat messze túlteljesítve 103 tonna terményt gyűjtöttek össze. 

- Ezekben az embert próbáló időkben különleges szerepe van a gazdaszolidaritásnak, felkarolva a még itt maradottakat, segítő kezet nyújtva a rászorulóknak. Legyünk hálásak az idei gabonáért és engedjük, hogy a szükséget szenvedők is részesülhessenek belőle. Örömünkre szolgál, hogy a mai napon, július 22-én a központunkba megérkezett az első adomány – az Izsnyétei Református Egyházközség tagjainak felajánlása 2865 kg szemestermény – tájékoztatott Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjának igazgatója, aki a korinthusaikhoz írott második levél 9. részének 10. versével buzdít mindenkit az adományozásra:

„Aki pedig magot ad a magvetőnek, és eledelül kenyeret, megadja és megsokasítja vetőmagotokat, és megszaporítja „igazságotok gyümölcsét”. 

A szervezők – a Pro Agricultura Carpatika Alapítvány, a KMKSZ és a kárpátaljai történelmi egyházak – a már megszokott gyűjtőpontokon (a nagydobronyi, nagyberegi és tiszapéterfalvai református líceumok, a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központja, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, a Munkácsi Szent Márton Karitász, a Munkácsi Szent István Líceum, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum) – augusztus 10-ig várják a felajánlásokat. A kárpátaljai búzaösszeöntő ünnepségre 2022. augusztus 13-án Nagydobronyban az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon területén kerül sor a háború engedte keretek között.

K.E.
karpatinfo.net

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.