Közösségben lenni jó

2022. May 03., szerző: Adminisztrátor

A fiatalok számára fontos a kapcsolattartás, ami által könnyebben megélhetik a mindennapokat és azok próbatételeit. Igaz ez a beregszászi fiatalokra is, akik most az átlagosnál sokkal nehezebb helyzetben vannak az országban dúló háború miatt. Margitics János beregszászi ifjúsági lelkipásztor osztotta meg velünk gondolatait. A lelkész szívügyének tartja az ifjúsági csoportok egyben tartását.

A FIATALOK ELÉRÉSE

A közösségben nagy tradíciók élnek, hogyan pásztorolják a fiatalokat – hangsúlyozta Margitics János beregszászi ifjúsági lelkipásztor. Mindig is nagy szerepe volt a városban ennek a missziónak: alkalmazkodott azokhoz a történelmi helyzetekhez, amelyek a vidék életét jellemezték. Az ifjúsági csoportokon kívül több másikat is indítottak, így már hagyománnyá vált, hogy a főiskolai gyülekezetben is két lelkipásztor szolgál a hallgatók között.

Meghatározó szolgálati terület ez a küldetés, minden időszakban egyedi, sajátos megoldásokat kellett találniuk. A fiatalok közötti igehirdetés sok útkeresés után juthat el a figyelemfelkeltéstől a megszólításig. Ahhoz, hogy ez utóbbi létrejöjjön, az ifjúsági lelkésznek meg kell értenie, tanulnia az adott korcsoport világát, hogy aztán egy releváns megszólítással át tudja adni Isten üzenetét.

JELEN

A Covid-járvány alatt elsajátíthatták a kapcsolattartást az online térben, most pedig, a háborús időszakban ezt még fontosabb szem előtt tartani. Az első hetekben felmérték, hol tartanak a fiatalok, és milyen formában tudnának csatlakozni az online alkalmakhoz. Természetesen az e módon való találkozás nem teljesen pótolja a személyes kontaktust, de a jelenlegi helyzetben sokat ad a lelki feltöltődéshez.

A nehézségeket áthidalva az alkalmakon pedagógiai módszerekkel színezik az együttlétet, így sikerül a hangulat feloldása, az egymáshoz közeledés, hogy ezáltal a gondolatok egy helyre fókuszáljanak, és könnyebben eljusson hozzájuk Isten vigasztaló szava. A lelkész a feleségével közösen végzett küldetés során azt tapasztalja: azok a fiatalok, akik számára a közösség nem távoli fogalom, igénylik ezeket az alkalmakat. S ez további motivációt ad a két lelkész számára.

JÖVŐ

A fiatalok önmaguk életében nem akarnak olyan szituációkat teremteni, amelyben a háború kérdése felmerülne – emelte ki Margitics János. Úgy érzi, még a történtek feldolgozásának szakaszában vannak, ez befolyásolja az életüket. És még ha alkalmanként lázadnak is, az idősebb generációhoz hasonlóan számukra szintén léteznek fontos tényezők: állandóság, biztonság, stabilitás.

A jövőre tekintve: nehéz a tervezés, ám minden erejükkel azon vannak, hogy a kapcsolattartás megmaradjon. A jó reménységet hirdetni kell, hiszen az Isten oltalma alatt élő ember sok mindent másképp él meg ebben a világban, mint mások.

Cseh Ádám

reformatus.hu

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.