Megközelíthetőbbé kell tennünk hitvallásunkat

2022. Apr 08., szerző: Adminisztrátor

Kárpátalja támogatásáról, hitoktatásról és a méltányosság szükségéről is szó esett Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának lelkészi elnöke beszédében, április 6-án, a XV. Zsinat kétnapos ülésének megnyitóján, Balatonszárszón.

Az irgalmasság gyakorlása, a jó cselekedetek az egyház legfőbb feladatai. Keresztyén testvérekként pedig méltányosnak kell lennünk egymással, nem csupán felekezeti, hanem ökumenikus szinten is, hangsúlyozta nyitóbeszédében Balog Zoltán püspök, az MRE Zsinatának lelkészi elnöke a Balatonszárszón tartott XV. Zsinat kétnapos ülésének kezdetén.

A méltányosság gyakorlásának jó példájaként emelte ki az Ukrajnában dúló konfliktus nyomán kialakuló menekültválság és a kárpátaljai gyülekezetek kezelését. „Megrendítő és megható az a szeretet és támogatás, amely az egyház, de az egész ország részéről megnyilvánult Kárpátalja és az Ukrajnából menekülők iránt. Az elmúlt száz évben nem történt hasonló mértékű szolidaritási akció, mint amit az utóbbi bő hónapban láthattunk, és azóta is látunk” – fogalmazott a lelkészi elnök.

Balog Zoltán kérte, a gyülekezetek továbbra is viseljenek felelősséget a kárpátaljai reformátusokért, akik erejükön felül segítik a hozzájuk Ukrajna belsejéből érkezőket. A püspök kiemelte, az országos perselyadományok átadása során voltak olyan gyülekezetek is, akik a szokásos perselypénzük tízszeresét adták össze és juttatták el a református egyház által összegyűjtött adományalapba. A református gyülekezetek és a Magyar Református Szeretetszolgálat útján több mint 400 millió forint adomány gyűlt össze eddig a rászorulók javára. Felhívta a figyelmet a tiszántúli református gyülekezetek helytállására is, akik a menekülők befogadásában és a támogatások határon túlra juttatásában is nagy szerepet vállalnak.

Balog Zoltán megnyitójában a lelkipásztorok szolidaritásáról is szó esett, hiszen a Magyarországi Református Egyház 2008 óta működteti a Kárpátaljai Református Lelkész-segélyezési Alapot. Most a magyarországi református lelkészek adományainak segítségével ezt az alapot megnyitják az aktív szolgálatban lévő kárpátaljai lelkipásztorok részére is. A Zsinat elnöksége arra kérte lelkipásztorait, rendszeres adomány befizetésével vállaljanak szolidaritást nehéz helyzetben élő kárpátaljai társaikkal. Balog Zoltán felhívta a figyelmet, a háború kitörése óta egyetlen kárpátaljai lelkész sem hagyta el szolgálati helyét, noha a gyülekezetek létszáma jelentősen megcsappant.

A XV. Zsinatot megnyitó beszédében a lelkészi elnök elmondta, az egyházban a hittanoktatás évét ünnepeljük, ami a hitre nevelés megújításának fontosságát mutatja. A püspök indítványozta, minden egyházmegyében szervezzék meg a hittanoktatók találkozóját, hogy azok közösségben és ne elszigetelten végezzék munkájukat.
Szintén beszámolt az egyházban a teremtési rendről elindult párbeszédről. „Valljuk, hogy a kérdés lelkigondozói megközelítése a kulcs. Számunkra a szeretetnek kell lennie előtérben ez esetben is, ugyanakkor ragaszkodnunk kell a hitvallásunkhoz. A szeretet nem az elveink fellazítását, felülírását, hanem a megközelíthetőbbé tételét jelenti.” Elmondta, a kérdéskörrel leginkább a hitoktatók találkoznak, ezért is van nagy szükség a számukra készülő lelkigondozói és más segédanyagok kidolgozására.

Balog Zoltán felhívta a figyelmet a Kárpát-medencei magyar reformátusokat összefogó Generális Konvent által szervezett egységnapra, amelyre minden magyar gyülekezetből várják a híveket. Ebben az évben az Erdélyi Református Egyházkerület szervezi a Magyar Református Egység Napját, május 20–21-én, Gyulafehérváron.
A püspök beszámolt az Országos Óvodaprogramban megújuló 66 óvoda építéséről és felújításáról, amelynek köszönhetően 4000-rel több gyermeket érhet el a református egyház. Szólt a Bethesda Kórház és a Károli Gáspár Református Egyetem megújításáról is. Hangsúlyozta: nem csupán a külső megújulás időszaka következik, hanem a belsőé is, hiszen alapcél az intézmények gyülekezetekhez kötése.

Balog Zoltán bemutatta a január elseje óta működő új egyházszervezeti struktúrát, mely szerint az egyház főbb tevékenységeit öt nagy szolgálati ágba fogták össze, így külön szervezeti egységbe tartozik a Református Szeretetszolgálat, a Missziói Szolgálat, az Oktatási Szolgálat, a Pályázat- és Beruházási Szolgálat, valamint a Zsinati Hivatal, amely alá az MRE által végzett egyházi és társadalmi tevékenységek tartoznak.

A zsinati ülésen részt vett Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka. Önálló beszámolóban köszönte meg a folyamatos segítséget, amelyet a kárpátaljai reformátusok és önkormányzatok kapnak. Kiemelte, szinte minden magyarországi gyülekezetből érkezett hozzájuk támogatás, emellett a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Zsinat vezetősége részéről is rengeteg segítséget és személyes megerősítést kaptak. Felhívta a figyelmet: a Kárpátaljai Református Egyház az ukrán törvényeket betartva osztja ki és küldi tovább a hozzájuk érkező felajánlásokat.

reformatus.hu

 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.