A közös imádság megerősít

2022. Mar 18., szerző: Adminisztrátor

Szükségünk van Istenre és egymásra is, hogy ne csupán testileg vészelhessük át ezt az időszakot, hanem a lelkünket is meg tudjuk erősíteni – fogalmazott Balog Zoltán, püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, amikor a Magyarországra menekülők számára szervezett imaalkalomról kérdeztük. Március 20-án este hét órakor a Budapest-Fasori Református Egyházközség templomába várnak ugyanis közös imádságra minden, Kárpátaljáról és Ukrajna más részeiről érkező menekültet.

Miért tartották fontosnak, hogy központi áhítatot szervezzenek az Ukrajnában dúló konfliktus elől menekülők számára Budapesten?

Szükségünk van Istenre és egymásra is, hogy ne csupán testileg tudjuk átvészelni ezt az időszakot, hanem a lelkünket is meg tudjuk erősíteni. Többek között ezért látogattuk meg a közelmúltban püspöktársaimmal és szeretetszolgálatunk jószolgálati nagykövetével, akit azóta köztársasági elnökké választottak a kárpátaljai lelkészeket és vezetőiket. Azt is látjuk, hogy nem csupán az otthon maradt kárpátaljai magyaroknak van szüksége testi-lelki támogatásra, hanem azoknak is, akik nem érezték magukat biztonságban, ezért átlépték az országhatárt. Értük is felelősséggel tartozunk.

Miért lehet ennek a felelősségvállalásnak jó alkalma a március 20-i esti áhítat?

Az imádság nem csupán Istennel való kapcsolattartásunkat szolgálja, hanem az együtt könyörgők közösségét is megerősíti. Márpedig aki menekül – ha Kisztus-hívő, ha nem –, annak közösségre van szüksége. Azok a Kárpátaljáról érkezett testvéreink, akik már korábban is a református egyházhoz tartoztak, most megerősödhetnek az anyaországi hívőkkel való egységben. Azok pedig, akiket menekült állapotuk indít arra, hogy talán életükben először belépjenek a templomajtón, megtapasztalhatják, a keresztyén együttlétnek, a közös Isten felé fordulásnak az erejét. Ezzel az alkalommal azt szeretnénk kifejezni, hogy a valódi békességet Istennél lehet megtalálni.

Miért lehet a budapesti fasori templom megfelelő helyszín az esti áhítat számára?

Jézus azt mondja, „ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük”. Óriási megerősítés ez, hiszen azt jelenti, nem a helyszín vagy az alkalom miatt néz ránk a Mindenható, hanem a szívünkben lévő szándék, ami érdekli. A templomaink mégis fontosak számunkra: Isten dicsőségére, közösségeink otthonául épültek. Számos helyen tarthattuk volna az istentiszteletet, mégis úgy látjuk, rengetegen menekültek Budapestre az elmúlt hetekben. A nemrég kívülről megújult fasori templom mind a férőhelyek, mind pedig elhelyezkedése szempontjából kínálkozott jó helyszínként, nem beszélve arról, hogy az egyik legnagyobb budapesti gyülekezet, komoly, hívő közösségnek otthona ez a templom.

 

Szeretettel hívják és várják az érdeklődőket március 20-án 19 órára, a fasori református templomba, esti áhítatra, amelyet a Kárpátaljáról és Ukrajna más vidékeiről elmenekültek részére szervez a református egyház. Az alkalmon Balog Zoltán püspök, a Zsinat lelkészi elnöke és Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony-templom főplébánosa is szolgálnak. A magyarul nem beszélők számára a helyszínen tolmács segíti majd a megértést.

reformatus.hu 

A hírhez még nem érkezett
hozzászólás.
Hozzászólok.